Een extra artikel op Ohmyfoodness vandaag. Deze week vroeg ik jullie op Instagram of er nog dingen waren waar ik jullie mee kon inspireren in deze gekke tijd. Veel mensen gaan het huis zo min mogelijk uit en een grote groep mensen heeft gehamsterd afgelopen week. Resultaat? Volle voorraad- en keukenkastjes. Maar wat moet je nou allemaal met die groenten uit blik en die pastasauzen in pot? Nieuwe recepten met producten uit de voorraadkast kan ik momenteel niet maken want ik heb niet gehamsterd en heb dus vrijwel geen blik-/potvoer in huis, maar gelukkig kan ik putten uit een hele flinke voorraad recepten op Ohmyfoodness, dus inspiratie zat! Laten we hopen dat het zuinig aandoen met deze producten niet nodig is, dat de voorraad in de supermarkten vrijwel oneindig is en dat we straks allemaal met het luxeprobleem zitten dat we teveel producten in huis hebben. Ook voor dat moment zijn deze recepten wellicht een uitkomst!
Gedroogde pasta
Eén van de schappen die ik het eerste tegenkom in mijn Albert Heijn is die met gedroogde pasta en pastasauzen. Compleet leeggeroofd afgelopen week. Voor ieder pastagerecht dat we hebben gedeeld op Ohmyfoodness kun je de gedroogde variant gebruiken, dus dat is eigenlijk een makkie. Maar om te voorkomen dat je iedere keer pasta met tomatensaus eet, hier een aantal recepten met weinig andere ingrediënten:
- Pasta verwerken in soep is een fantastisch idee. Een maaltijdsoep is voor mij namelijk comfortfood en dat kunnen we momenteel allemaal wel gebruiken. Lasagnesoep uit de slowcooker is heerlijk, maar mijn romige kippensoep met tortellini ook.
- Misschien hebben we momenteel wel alle tijd om te koken, maar misschien ook totaal niet. In dat laatste geval zijn eenpanspasta’s ideaal. Zoals deze met kip cajun of mijn tagliatelle met gamba’s en spinazie. Of als je liever op de frisse tour gaat: creamy lemon chicken pasta, ook uit één pan.
- Gedroogde spaghetti kun je ook heel goed gebruiken voor het maken van supersnelle bami.
- Toch liever een ‘gewoon’ bordje pasta? Check dan de receptenindex even!
Bonen in pot-/blik
Groenten in pot-/blik laten zich zo makkelijk bewaren, helemaal bonen! Dit schap was in mijn supermarkt dan ook vrijwel leeg. Het fijne aan bonen is dat ze goed vullen en dat je ze prima kunt gebruiken als basis voor de maaltijd. Je kunt met bonen en een handjevol andere ingrediënten al gauw een lekkere en goedkope maaltijd op tafel toveren. Dit zijn mijn favorieten:
- Witte bonen in tomatensaus, ook hartstikke goed zelf te maken natuurlijk als je witte bonen en tomatenblokjes in huis hebt
- Zwarte bonenburger, als je even geen zin hebt in bonen erbij maar ze op een andere manier zou willen eten: maak er burgers van!
- Shakshuka (met worstjes en witte bonen) is een perfect gerecht om klaar te maken in deze roerige tijden aangezien je er maar weinig ingrediënten voor nodig hebt en je het meeste waarschijnlijk wel in huis hebt. Voeg eens een keer bonen toe aan het gerecht voor meer vulling. In dit recept gebruik ik witte bonen, maar andere soorten bonen kunnen ook prima.
- Bonensalade, want waarom ook niet! Een gezonde maaltijd die je zo op tafel tovert. Lekker met een afbakbroodje erbij.
- Maak je eigen sajoerboontjes met een twist, iedere boon uit pot of blik is hiervoor te gebruiken.
- Als je in een klap veel verschillende bonen wilt gebruiken is deze Mexicaanse bonensalade ook handig.
- Zoetigheid met bonen? Zéker! Deze witte bonen & kokosblondies zijn super lekker.
- Of pindakaas & chocoladebrownies, ook goed te doen met witte bonen als een van de ingrediënten.
- Op de Mexicaanse tour gaan is met bonen altijd een goed idee en bovendien kun je hier vaak ook weer die blikken met tomaat voor gebruiken. Denk aan recepten als Huevos Rancheros, Mexicaans gevulde zoete aardappels, Taco ovenschotel of Mexicaanse nachosoep.
- Chili con carne ligt redelijk voor de hand. Te maken in de slowcooker (helemaal makkelijk!), WW-proof of in de vorm van chili-macaroni.
- Tot slot: voor de kapucijners is er ook een bestemming, wat denk je van deze pittige speklapjes uit de wok met kapucijners?
Pastasauzen
Als ik mijn voorraadkast probeer ‘leeg’ te eten, ben ik altijd aan het kijken naar alternatieve recepten voor de standaard route. Pastasauzen gebruik ik dan ook regelmatig in andere gerechten dan uitsluitend pastagerechten. In risotto bijvoorbeeld of als basis voor een soep. Al die tomatenblokjes en pastasauzen zou je kunnen gebruiken in de volgende recepten:
- Uiteraard in mijn meest populaire risottorecept: tomatenrisotto met chorizo.
- Maar ook in deze tomaten-kaascasserole. Hiervoor kun je ook direct een blik soep en groenten uit blik gebruiken. Ruimt lekker op!
- Soep, uiteraard soep! Tomaten-linzensoep bijvoorbeeld waar je ook weer linzen uit blik voor kunt gebruiken, of Chinese tomatensoep waarvoor je gezeefde tomaten gebruikt.
- Breng je rijst eens op smaak met een pot pastasaus en maak tomatenrijst.
- Is ‘ie weer: shakshuka! Je kunt hier tomatenblokjes voor gebruiken maar ook de reeds op smaak gebrachte pastasauzen. Scheelt je weer wat andere ingrediënten toevoegen.
- Spaghettitaart is ook zo fijn. Wat je hiervan overhoudt kun je bovendien invriezen voor later.
- Deze kipkluifjes in tomatensaus kun je ook maken door een pot pastasaus te gebruiken.
In eigenlijk vrijwel ieder recept waarin wij tomatenblokjes gebruiken zou je deze kunnen vervangen door pastasaus. Pastasaus leent zich bovendien ook prima als pizzasaus.
Afbakbroden
Ik ga er even vanuit dat iedereen thuis gigántische vriezers heeft staan want wow, er was geen afbakbrood meer te krijgen vorige week. Natuurlijk kun je afbakbroden gebruiken als het verse brood op is, maar je kunt er ook andere lekkere dingen mee maken:
- Chorizo-kaasbrood, super lekker voor bij een soepje!
- Toast met toppings, er vanuitgaande dat je ook wat bonen in blik en wellicht gedroogde worst hebt ingeslagen.
- Oud brood kun je heel goed verwerken door er een wentelteefjes ovenschotel van te maken of een broodpudding.
- Uiteraard: panini’s, maar dat is best een open deur.
- Mini pistoletjes of kaiserbroodjes kun je vullen met ei en vervolgens afbakken in de oven.
Bloem/meel
Ik dacht wijs te zijn en even een extra pak bloem mee te nemen uit de supermarkt want hé, als iedereen toch massaal brood inslaat, kan ik het net zo goed zelf maken als ik het niet meer kan krijgen. Eh ja, er waren meer mensen die dat dachten want het enige pakje dat ik nog kon vinden was volkoren speltmeel. Heb ik overigens gewoon meegenomen want prima alternatief, maar veel mensen hebben inmiddels een voorraad bloem in huis. Wat je daar allemaal mee kunt maken? Naast de standaard cakes een heel hoop anders!
- Zelf brood maken natuurlijk, wat je vervolgens ook weer zou kunnen invriezen. Zoals zelfgemaakte bagels, English muffins, pretzels of pompoenbrood.
- Zelfgemaakte brioche is ook heerlijk of zachte witte bolletjes.
- Krentenbollen, suikerbollen of kaas-uibollen voor als je zin hebt in iets anders.
- Uiteraard pannenkoeken!
- Qua snacks vind ik persoonlijk deze bananbreadmuffins heel fijn. Die kun je namelijk ook goed invriezen, evenals ons kokos-havermoutbrood.
- Als je even klaar bent met je standaard ontbijt zijn onze ontbijtmuffins met yoghurt en kersen wellicht een aanrader.
Zo, hopelijk heb ik je een beetje inspiratie kunnen geven en heb je gezien dat je met al die producten in de voorraadkast een heel hoop lekkers kunt. In plaats van te hamsteren zie ik deze weken waarin ik veel thuis ben juist als een mooie gelegenheid om die voorraadkast eens aan te pakken. Om de voorraad een beetje op te maken, ruimte te creëeren in de kasten en producten die al veel te lang liggen te gebruiken. Mijn creativiteit wordt aan het werk gezet, juist omdat er momenteel zo weinig te krijgen is in de supermarkten.
Ook merk ik dat ik nog minder voedsel aan het verspillen ben dan normaal. Het restje aardappelpuree van afgelopen weekend heb ik in de dagen erna nog twee keer verwerkt in het avondeten. Een fijn gevoel en voor mij ook zeker een eye-opener.
Heb jij gehamsterd of vertrouw jij op de voorraad van de supermarkten?
Hallo Sabine,
hartelijk dank voor de inspiratie. Hier in België is er ook behoorlijk gehamsterd met lege winkelrekken tot gevolg. Aangezien ik in januari pas immunotherapie bij huidkanker afgewerkt heb en diabetes heb en een man heb van 70+ , hebben wij al enkele weken geen boodschappen meer gedaan. De bakker komt 1 x per week brood en beleg brengen en de groentenman levert verse groenten en fruit. Gelukkig heb ik een ruime basisvoorraad (mijn grootvader zei altijd dat je erop voorzien moet zijn om ingesneeuwd te zijn). Nu beginnen we wel wat verse zaken te missen, zoals joghurt en boter. Hopelijk is alles nog in orde bij jou en je mooie gezin! We slaan er ons wel door!
Sterkte daar! Wat fijn dat de bakker en groenteman nog verse voorraad kunnen leveren. Hopelijk gaat het binnenkort daar ook weer wat beter in de supermarkten. Hier in Nederland zijn ze weer steeds beter gevuld gelukkig.