Risotto recepten

Voor het schrijven van deze categorie scrolde ik alle risotto recepten op OMF nog eens door. En ik kwam een artikel tegen van juni 2012 waarin ik zei dat ik risotto nog nooit gemaakt had. Dat kan ik me nu echt niet meer voorstellen. In een ander risotto recept van 2022 beweer ik namelijk een van de grootste risotto fans van Nederland te zijn. Er kan veel veranderen in 10 jaar tijd.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige Nederlander die risotto pas later ontdekt heeft. En dat is toch eigenlijk zonde! Telkens als ik weer een nieuw risotto recept uitprobeer, dan schrijf ik dat het mijn nieuwe favoriet is. Er is nog nooit een risotto recept mislukt. Dus jij kan vast en zeker ook risotto maken.

Risotto rijst koken

Misschien denkt men dat het lastig is om risotto rijst te koken. Dat is het absoluut niet. Je moet er alleen iets meer de tijd voor nemen. Risotto rijst is namelijk geen gewone rijst. Normaal pak je om rijst te koken een keer een hoeveelheid water, zet dat op het vuur en laat het een x aantal minuten koken. Risotto bak je eerst totdat het glazig wordt. Vervolgens blus je het af met wijn en bouillon. Je kunt er ook voor kiezen om de wijn over te slaan. Je voegt een kleine hoeveelheid (flinke soeplepel) groentebouillon toe, en laat dat grotendeels verdampen. Dan voeg je weer opnieuw een kleine hoeveelheid bouillon toe. En dit herhaal je tot de risottorijst zacht is geworden, maar nog wel een beetje bite heeft. Meestal duurt het koken van de risotto rijst ongeveer 20 minuten.

In de meeste risotto recepten van andere websites zie je vaak staan dat je door de risotto moet blijven roeren. Dat doe ik eigenlijk nooit. Nadat ik bouillon bij de rijst heb gedaan, roer ik het weer even door en daarna doe ik het pas weer als de bouillon grotendeels verdampt is. Risotto rijst koken hoeft dus niet moeilijk te zijn. Een beetje geduld is wel handig!

Risotto recepten vegetarisch

Zin in een vegetarisch risotto recept? Ook daar zijn veel lekkere recepten voor te vinden. Een lekker basisrecept met risotto heeft namelijk geen vlees of vis nodig. Vegetarische ingrediënten die erg lekker zijn om te gebruiken zijn: paddenstoelen, courgette, tuinerwten, pesto en verschillende kazen zoals burrata. Op OMF staan ook veel vegetarische risotto recepten. Deze truffelrisotto met paddenstoelen is heel erg lekker! Een van mijn favoriete recepten is de risotto met miso shiitake en tuinerwtjes. Wil je een risotto serveren aan eters? Dan is de pestorisotto met geroosterde tomaat altijd goed!

Waar komt risotto vandaan?

Je zou misschien verwachten dat risotto oorspronkelijk uit Italië komt, maar dat is niet zo. Het komt namelijk uit het verre oosten, waar ze nog altijd eten in plaats van brood. Europa was pas een van de laatste plekken waar ze risotto leerde kennen.

Zin in nog meer Italiaanse recepten? In onze recepten index vind je nog veel meer inspiratie! Klik op de naam van het gerecht om naar het bijbehorende recept te gaan.

Terug naar alle recepten.

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close