Pittige speklapjes uit de wok met kapucijners erbij

gesponsord

“Elk gerecht wordt nog lekkerder, met de bonen erbij van HAK!” Het kan bijna niet anders of je moet deze zin van Herman den Blijker een keer gehoord hebben. Hij laat ons al een jaar zien hoe je vliegensvlug een lekker recept kunt maken met bonen erbij. Sowieso kun je dit jaar niet om bonen heen, 2016 is door de Verenigde Naties namelijk uitgeroepen tot het jaar van de boon! Extra leuk vind ik het dan ook dat Herman den Blijker mij heeft aangewezen als ambassadeur van de boon. Samen met mijn collega foodies laat ik jullie dit jaar zien hoe je lekker en gezond kunt koken met bonen erbij. Om de recepten zo gevarieerd mogelijk te houden hebben we allemaal onze eigen boon gekregen en ik mag dit jaar ambassadeur zijn van de kapucijner. Kapucijners zijn onwijs veelzijdig en ik ga nog tal van recepten met jullie delen, maar ik trap vast af met deze pittige speklapjes uit de wok met kapucijners erbij.

Kapucijners

Kapucijners kennen we denk ik allemaal wel. Ik ben er in ieder geval mee opgegroeid en dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat het gewas al meer dan 7000 jaar geteeld wordt. De kapucijners van HAK worden trouwens geteeld in Zeeland en op dit moment gezaaid zodat ze in de zomer weer geoogst kunnen worden. Kapucijners zijn verwant aan de erwten en een bron van voedingsvezels. Bovendien zijn ze wat mij betreft een van de meest veelzijdige peulvruchten. Dankzij de aanwezigheid van vezels, vitamine-B, ijzer, fosfor, eiwitten en mineralen kunnen ze prima dienen als vleesvervanger. Ook bevatten kapucijners zetmeel waardoor ze ook door kunnen gaan als vervanger voor aardappels. In de recepten die ik nog met jullie ga delen zal ik laten zien hoe je kapucijners heel goed kunt gebruiken in plaats van vlees en aardappels of als verrijking van je dagelijkse maaltijd zoals ik in het recept van vandaag laat zien. Volledig in de stijl van Herman den Blijker, lekker met de bonen erbij van HAK! Haha.

Bean Box

Ik ontving van HAK de Bonen Box om me in mijn ambassadeursrol een beetje op weg te helpen en zoals je kunt zien kan ik dit jaar lekker aan de slag met fijne recepten. Mocht jij toevallig nog suggesties hebben voor recepten met kapucijners, dan kun je me dit uiteraard laten weten.

Pittige speklapjes uit de wok met kapucijners erbij

Ik ben zelf opgegroeid met kapucijners. Wij aten ze heel traditioneel, gewoon gekookt en geserveerd bij gekookte aardappels en (vaak) een speklapje. Later bedacht mamma dat het lekker zou zijn om ook nog spekjes en een uitje door de kapucijners te scheppen en sindsdien aten we ze zo. Voor mijn eerste kapucijner-ambassadeur-recept leek het me leuk om een beetje voort te borduren op deze gedachtegang. En daarom ging ik aan de slag met kapucijners, ui en spek maar kleedde ze nét iets anders aan. Neemt niet weg dat deze maaltijd alsnog onwijs makkelijk om te maken is en bovendien ook gauw klaar is. Ideaal voor doordeweekse dagen dus.

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 200 gram speklapjes
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 2 eetlepels zoete ketjap
 • 1 potje kapucijners van HAK (370 gram)
 • 2 theelepels sambal oelek
 • zout

1. Snijd de speklapjes in stukken en wok deze op hoog vuur in een droge wokpan tot het vlees bruin kleur.

2. Hak de knoflook fijn en snijd de ui grof. Voeg de knoflook, ui en het gemberpoeder aan de speklapjes toe. Bak al omscheppend mee tot de knoflook goed begint te geuren en de ui zacht wordt.

3. Schenk de ketjap in de pan en roer alles even goed door tot het vlees voorzien is van een laagje ketjap.

4. Spoel de kapucijners af onder de koude kraan en voeg ze samen met de sambal en het zout aan de speklapjes toe. Warm alles nog even goed door.

Ik serveerde zelf de pittige kapucijners met gele rijst, een hele goede combinatie. Uiteraard kun je ieder ander rijstsoort gebruiken. Bovendien kun je dit gerecht ook heel makkelijk vegetarisch maken. Vervang hiervoor de speklapjes door groenten als prei, paksoi en/of paprika. Of eet je liever geen spek/varkensvlees: kip gaat hier ook heel goed bij.

Pittige kapucijners met speklapjes uit de wok

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door HAKohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 402232324 1
ohmyfoodness nl article&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl article 402232324 1

Join the Conversation

 1. Kathy says:

  Ik ga dit zeker proberen. Hou van kapucijners en andere peulvruchten! Zelf maak ik het meestal met spekreepjes, uitje, knoflook, tomatenpuree en cayenne/sambal.

 2. Margot says:

  Ik eet eigenlijk nooit kapucijners en ik vraag me ook af of ik ze vroeger wel eens gegeten heb. Oeps!

 3. Tanja says:

  Ik ga dit recept vandaag maken, er is een maar…… Ik heb geen kapucijners in huis maar bruine bonen. Ik denk dat het daarmee ook wel zal smaken :-)

 4. Cheese and Chinese says:

  Jammie, speklapjes zijn echt mijn guilty pleasure! En ik was kapucijners eerlijk gezegd een beetje vergeten, maar die moeten snel maar weer eens op tafel komen!

 5. Gereon de Leeuw says:

  Beste Sabine,

  Als bonenambassadrice heb je toch zeker gehoord van het kookboek Bonen! van Joke Boon, de bonen diva uit Amsterdam. Een aanrader zij biedt voor elk seizoen elke dag een bonengerecht. En inderdaad geroosterde speklapjes gaan prima samen met bonen.

  Zal je zeker inspiratie opleveren.

  Fijne middag.
  Gereon

 6. Janneke says:

  vandaag gemaakt. heerlijk van gegeten. Groene salade erbij i.p.v. rijst.

 7. Ik eet eigenlijk nooit speklapjes omdat mijn wederhelft er niet van houdt. Zelfde geldt voor kapucijners. Vroeger thuis was verse kapucijners uit de tuin van oma met uitgebakken speklapjes een feestmaal.

  Toen ik dit recept voorbij zag komen was dat een mooie gelegenheid om speklapjes en kapucijners weer eens te eten, heb het dan ook alleen voor mezelf gemaakt en het was super lekker.

 8. Chanouk says:

  Hi!
  Vraagje, waar koop jij je speklappen? Ik ben opgegroeid met: ”alleen speklappen zonder zwoerd he!!” Weet jij hoe dit zit, wat beter/ lekkerder is en waar ik speklappen zonder zwoerd kan krijgen? En vooral: welke variant heb jij gebruikt in dit recept? Ik wil hem nl graag uitproberen!
  Liefs,
  Chanouk

  1. Sabine Author says:

   Oh, ik koop ze eigenlijk gewoon waar ik ze kan krijgen. De ene keer is dat in de supermarkt en de andere keer bij de slager op de markt. Met speklapjes ben ik niet zo veeleisend :)

 9. Femke says:

  Beste Sabine het komt regelmatig hier op tafel heerlijk!
  Dank voor het recept.
  Groet
  Femke
  (Ik heb deze ook op mijn site gepubliceerd)

 10. Maryse says:

  Net gemaakt, verrukkelijk!! Geen rijst erbij gegeten en het gemberpoeder vervangen door gembersiroop! Straks krijgen we sneeuwstorm, een passend gerecht wat ons betreft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close