Video: Kaas-uibollen

Ik sta zelf te stuiteren van enthousiasme om dit recept, want hij stond al maanden (of jaren?) op mijn to-make list. Hier in huis, en dan met name Tim, zijn we dol op kaas-uibollen. En dan heb ik het niet over harde kaiserbroodjes met een laagje kaas, maar over de zachte witte bollen met ui en kaas. Nadeel vind ik echter dat de kaas en uien nooit heel goed te proeven zijn in deze broodjes en daarom besloot ik zelf eens aan de slag te gaan met het maken van kaas-uibollen. En het resultaat was waanzinnig. Het recept deel ik dan ook maar wat graag met jullie in de onderstaande video.


Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wat heb je nodig? (12 stuks)

Voor de broodjes:

 • 500 gram tarwebloem
 • 5 gram gedroogde gist
 • 50 gram losgeklopt ei
 • 25 gram melkpoeder
 • 30 gram kristalsuiker
 • 40 gram zachte ongezouten roomboter
 • 10 gram zout
 • 230 gram lauwwarm water
 • 1 handvol geraspte kaas
 • 1 losgeklopt ei
 • 2 uien in halve ringen

1. Doe alle ingrediënten voor de broodjes in een beslagkom en klop het geheel in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg. Mocht je geen keukenmachine met deeghaak hebben (een elektrische mixer heeft helaas niet genoeg power) dan moet je met je handen aan de slag. Het kneden duurt dan zo’n 20 – 25 minuten.

2. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en bak deze in een klein beetje olie glazig. Laat de ui-ringen vervolgens iets afkoelen.

3. Voeg de ui bij het brooddeeg en kneed dit er nog even goed doorheen.

4. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een lichtjes ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg minimaal een uur rijzen.

5. Verdeel het brooddeeg in 12 stukken en vorm hier bolletjes van. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek af met een theedoek en laat de broodjes nogmaals een uur rijzen.

6. Verwarm de oven (hetelucht) voor op 180°c.

7. Bestrijk de bovenkant van de broodjes lichtjes met losgeklopt ei en strooi hier de geraspte kaas overheen.

8. Bak de broodjes in het midden van de oven in 12 – 15 minuten goudbruin en gaar.

Je kunt de kaas-uibollen direct na het bakken eventueel invriezen voor later gebruik. Laat de broodjes in een zak rustig ontdooien en krik ze weer wat op in de oven voordat je ze gaat eten.

Kaas-uibollen

Join the Conversation

 1. Emily van Kampen says:

  Misschien een rare vraag, maar waar haal je melkpoeder? Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit gewoon in de supermarkt heb gezien. (Misschien is het er wel, maar heb ik het niet gezien, dat kan ook) Want het lijkt me erg lekker om deze broodjes te bakken :)

  1. Sabine Author says:

   Melkpoeder is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt en is te vinden in het schap van de houdbare melk. Ik gebruik zelf melkpoeder van Melkunie, zit in een knalgele doos.

 2. Linda Delichef says:

  Oeh, dat ziet er lekker uit. Ik ben ook gek op kaasuienbollen, maar vind er soms wat weinig smaak aan zitten. Maar eens zelf proberen dus! Bovendien vind ik brood bakken erg leuk. Ik heb het recept opgeslagen. :)

 3. Nienke says:

  Kan ik gewoon patent tarwebloem gebruiken? Weet niet zeker of dat wel geschikt,is voor brood.
  @emily: melkpoeder kan je halen bij de jumbo,ligt in de buurt van de houdbare melk.

  1. Sabine Author says:

   Tarwebloem is prima!

 4. Marijke says:

  Oh jeuj, ik ben zo blij met dit recept! Ik ben gek op brood bakken en vind broodrecepten dus geweldig! Leuk dat je wat geëxperimenteerd met die kaas en ui, want dat lijkt me héérlijk! Dit recept ga ik volgende week beslist maken ;-) Die foto is ook echt héél mooi gemaakt, wat een mooie kleuren!

  1. Sabine Author says:

   Thnx Marijke! :)

 5. Simone says:

  Ooooh dit lijkt me zo lekker. Ik eet heel graag de kaas/ui bollen van Jumbo, daarin proef je de ui ook wel maar ik denk dat ik deze maar eens moet proberen als ik de tijd kan vinden!

 6. Lekker! Zou je ook alvast wat van de kaas door het deeg kunnen doen?

  1. Sabine Author says:

   Ik ben bang dat de broodjes daar enorm klef van worden in de oven. Je zou het natuurlijk een keer kunnen proberen met een kwart van het deeg om te kijken of het lukt!

 7. Eline says:

  Wat zijn ze mooi gelukt zeg!

 8. Margot says:

  Oh ik ben gek op kaas-uibollen! Dit ga ik zeker een keer proberen!

 9. Manon says:

  hallo, voor wat zou je het melkpoeder kunnen vervangen want ik wil geen melkpoeder gebruiken.

  1. Sabine Author says:

   Je kunt het weglaten en iets meer water gebruiken of anders het melkpoeder + het water vervangen door ongeveer 295 gram melk.

 10. MamavanElara says:

  Ze stonden hier vanmorgen vroeg al in de oven :) Ik heb geen keukenmachine helaas, dus ik moest flink aan de bak met kneden. Hierdoor waren ze minder luchtig, maar nog steeds erg lekker. Vooral nu een paar uur later proef je de uien erg goed. Heerlijk!

  Binnenkort nog eens proberen!

  1. Sabine Author says:

   Haha wauw, jij was er snel bij! Met de hand kneden is inderdaad wat lastiger, maar wat goed dat je het toch hebt geprobeerd. En fijn dat ze in de smaak vielen natuurlijk!

 11. Noraly says:

  Dat lijkt me lekker! welke mixer heb je?

  1. Sabine Author says:

   Een hele goedkope van de Aldi! ;)

  2. Roxanne says:

   Binnenkort heeft Lidl er eentje in de aanbieding! #tip

 12. Roxanne says:

  DAMN, ze zien er heerlijk uit! Ik zou bijna in mijn beeldscherm bijten ;) Deze ga ik zeker maken!

 13. Jaap Zwirs says:

  Ik heb alles er in gedaan en minimaal 25 minuten met de hand gekneed. Hoe kan het dat mijn deeg niet wil rijzen. Ik heb het in de woonkamer gezet.

 14. Suzannna says:

  Ze zijn heerlijk bedankt voor het recept.

 15. Debbie says:

  Heb ze vandaag gemaakt en ze zijn zooo lekker. Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close