English Muffins

Mocht je hier komen voor zoete cakejes dan moet ik je helaas teleurstellen. English muffins zijn namelijk broodjes en dat is precies wat we vandaag gaan maken! English muffins zijn broodjes die in de koekenpan worden gebakken; ze hebben een licht zoete smaak en worden vaak geserveerd als broodjes voor bij het ontbijt. Je ziet ze bijvoorbeeld wel eens voorbij komen als basis voor Eggs Benedict. Goed, wat je allemaal met deze broodjes kunt doen ga ik je ongetwijfeld nog laten zien maar laten we eerst eens beginnen bij het beginnen: het maken van de broodjes zelf. En dat is heel leuk om te doen! Een tijdrovend klusje dat wel, je moet er vooral heel veel geduld voor opbrengen, maar het resultaat is fijn. En lekker.

In de onderstaande video laat ik je een relatief kort recept zien. Dat wil zeggen: je bent er slechts drie kwart van de dag mee bezig in plaats van twee dagen. Mocht je de tijd hebben dan raad ik je aan de deegstarter 12 uur te laten rusten en het uiteindelijk brooddeeg een nacht in de koelkast te zetten. Dit komt de smaak van de muffins nóg meer ten goede. Maar ja, wie heeft daar nou tijd voor en zin in

Ik kwam dit recept overigens tegen op The Kitchn.


Klik hier als je de video niet kunt zien

English muffins

English muffins

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

English muffins

3.60 van 5 stemmen

English Muffins

Porties12 stuks

Ingrediënten

Voor de deegstarter:

  • 100 gr patentbloem
  • 125 ml water
  • 1/2 tl instant gist

Voor het deeg:

  • 250 ml volle melk
  • 1 tl instant gist
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el ongezouten roomboter gesmolten
  • 1 tl zout
  • 375 gr patentbloem

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor de deegstarter bij elkaar in een kom en klop dit tot een egaal beslag. Schep de deegstarter in een kleiner kommetje en laat deze afgedekt 1 - 12 uur rusten.
  • Klop na de eerste rustperiode de deegstarter samen met de gist, melk en het zout tot een egaal beslag. Voeg de ongezouten roomboter, de bloem en de suiker toe en kneed het geheel in 5 - 8 minuten tot een soepel brooddeeg. Mocht je merken dat het deeg te klef blijft, voeg dan wat extra bloem toe.
  • Vorm een bal van het brooddeeg en leg deze in een lichtjes ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 1,5 - 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Mocht je de tijd hebben, laat dan het deeg gedurende de nacht in de koelkast staan.
  • Bebloem het aanrecht lichtjes en leg hier het deeg op. Verdeel het in 12 stukken en vorm van ieder stuk een balletje.
  • Strooi wat maismeel op een vel bakpapier en leg hier de deegballen met voldoende afstand van elkaar op. Bestrooi de broodjes lichtjes met maismeel.
  • Dek het bakpapier af en laat de broodjes nogmaals 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Smelt een klontje boter in de koekenpan en bak hierin de English muffins zo'n 5 - 6 minuten aan weerszijden bruin en gaar.

Join the Conversation

  1. Hier ben ik blij mee. English muffins zijn bij mij in de omgeving eigenlijk niet te krijgen. Ga het zeker een keer proberen. Werk valt wel mee, het is vooral veel wachten.

    Kan ik wat over is invriezen? En dan voor of na het bakken?

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor, dat kan prima! Ik heb ze zelf na het bakken ingevroren. Ze zijn het lekkerst als je ze na het ontdooien even opkrikt in de oven of opengesneden op de grill legt.

      1. Danielle says:

        Ik ben een enorme liefhebber van English muffins, sinds ik ze voor het eerst proefde in Ameriks in de tachtiger jaren. Dertig jaar en vele kilo’s later vraag ik me af:
        bestaat er een koolhydraatarme versie?

  2. Marinda says:

    Kan ik ze na de laatste rijs in de koelkast bewaren de volgende ochtend afbakken? Of werkt dat niet?

    1. Sabine Author says:

      Dat heb ik zelf niet geprobeerd maar ik denk dat dit wel moet lukken. Je kunt ze eventueel ook alvast afbakken en de volgende ochtend opkrikken onder de grill of in de oven.

  3. Kan je ook andere bloem gebruiken ? bv spelt bloem ?

  4. Kan je ook andere bloem gebruiken ? bv speltbloem ?

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor, moet kunnen!

  5. Rieta says:

    Hartstikke bedankt voor dit geweldige recept, heb net de muffins gebakken ze zijn verrukkelijk, knapperig korstje luchtig van binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close