Als je dol bent op pizza dan lust je Flammkuchen zeer waarschijnlijk ook. Ik ben er in ieder geval dol op. Krokante bodem, crème fraîche in plaats van tomatensaus en toppings waarmee je eindeloos kunt variëren. De allerlekkerste Flammkuchen vind ik toch wel de standaard variant met spek en ui, maar omdat het nu steeds zulk mooi weer is wilde ik toch graag een wat zomersere variant. En daarom ging ik aan de slag met prei, een echte zomergroente. Met deze Flammkuchen met aardappel en prei haal je direct de zomer in huis, ook op regenachtige dagen. Het is een kleurrijk gerecht, lekker zacht van smaak en het zou absoluut niet misstaan tijdens een zomerborrel. Kleed de Flammkuchen nog iets meer aan met hamblokjes als je gaat voor meer kleur of graag vlees wilt toevoegen en gebruik verse dille voor een extra zomers gevoel.
Flammkuchen met aardappel en prei
Ingrediënten
- 350 gr bloem
- 5 gr instant gist
- 7 gr zout
- 210 ml lauwwarm water
- 4 el crème fraiche
- 1 stengel prei in ringen
- 1 aardappel in dunne plakken
- verse dille
- peper en zout
Instructies
- Doe het gist en het water bij elkaar in een kom en klop dit met een garde tot het begint te schuimen.
- Voeg dan de bloem, het zout en het water toe en kneed dit met behulp van de keukenmachine tot een soepel deeg.
- Kneed het deeg met je handen tot een bal en leg het in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het Flammkuchendeeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250°C. Leg tijdens het voorverwarmen een pizzasteen onderin de oven als je deze hebt.
- Kook ondertussen de aardappelplakjes en prei-ringen 3-5 minuten voor en giet deze daarna af.
- Kneed het Flammkuchendeeg nog even kort door en verdeel het daarna door tweeën. Rol ieder deel deeg uit tot een ronde, dunne Flammkuchenbodem van ongeveer 2mm dikte.
- Leg de Flammkuchen op een vel bakpapier en smeer de bovenkant van de bodem in met crème fraîche.
- Verdeel de plakjes aardappel en prei over de bodem en bestrooi het geheel met peper en zout.
- Leg de Flammkuchen op de warme pizzasteen (of op een bakplaat) en bak hem in 12 - 15 minuten knapperig en gaar.
- Strooi verse dille naar smaak over de Flammkuchen en serveer hem direct.