Recept met orzo en kip uit 1 pan

Dit is niet het eerste recept met orzo dat op Ohmyfoodness verschijnt. Als je mij al even volgt dan weet je dat ik enórm fan ben van deze pastasoort. Ik zou er nul moeite mee hebben om iedere week een orzo gerecht te eten. Vandaag heb ik er weer ééntje voor je – een verrukkelijk recept met orzo en kip, allemaal klaargemaakt in één pan. Doordat je de romige kip in één pan klaarmaakt, blijven alle smaken behouden en heb je weinig afwas! Als je, net als ik, dol bent op orzo recepten, is dit een gerecht dat je niet wilt missen.

Klinkt super lekker, toch?

eenpansorzo

Eenpansorzo

Eenpansgerechten zijn absoluut mijn favoriet. Het bereiden van een maaltijd in meerdere pannen kan wat smaakverlies betekenen – denk aan het bakken van vleesvet en het koken van groenten. Bij dit recept met orzo en kip blijft alle heerlijkheid echter in de pan, waardoor je elke smaak perfect proeft.

De kruiden worden goed opgenomen, het aanbakvet van de kip vermengt zich met de orzo, waardoor een extra dimensie aan smaak ontstaat. En het beste van alles? Je hebt slechts één pan om schoon te maken. Eenpansorzo met kip: een absolute topper. Geen gedoe met meerdere pannen en lange kooktijden. Het is de perfecte oplossing voor dagen waarop je iets smaakvols wilt zonder uren in de keuken door te brengen.

Ben je nog opzoek naar een goede pan? Ik ben fan van de merken WMF, Sola en Le Creuset. De pannen van WMF koop je bijvoorbeeld bij Fonq. Sola en Le Creuset verkopen hun pannen via hun eigen websites.

En dat zonder de kooktijd van het hele gerecht te verlengen! In 10 minuten is de orzo namelijk gaar en kun je aan tafel. Ideaal toch?

recept met orzo

Recept met orzo en kip – zonder groenten?

Hier beneden zul je in het orzo recept met kip geen groenten tegenkomen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je deze niet kunt toevoegen! Zelf at ik dit gerecht met op hoog vuur gebakken courgette, een súper lekker combinatie.

Maar het gerecht is ook heel eenvoudig te verrijken door een berg rucola, wat doperwtjes, groene asperges, gegrilde paprika of aubergine toe te voegen. Je kunt er alle kanten mee op en daarom vind ik het af en toe zo prettig om een recept te delen waar niet direct al groenten in zitten.

Vaak zorgt een recept mét groenten voor veel vragen als: “ik lust geen… kan ik dit vervangen door…?”

Een recept als deze orzo met kip daagt je een beetje uit om zelf creatief te zijn in de keuken. En dat kan alleen maar leuk zijn, toch?

romige orzo

Romige orzo

Wat dit recept extra bijzonder maakt, is de romige textuur van de orzo. Door de kookroom al toe te voegen aan de bouillon en op het einde wat geraspte Parmezaanse kaas door het gerecht te roeren, krijg je een heerlijk romige orzo met kip. Het lijkt bijna op orzo risotto, maar dan zonder al het extra werk.

En hier is een handige tip: als je wat van deze eenpans orzo met kip over hebt en het later wilt opwarmen, voeg dan gewoon een scheutje water of room toe tijdens het opwarmen voor die heerlijke romige smaak. Zo blijft het gerecht net zo lekker als de eerste keer!

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met dit eenvoudige, smaakvolle recept en geniet van de heerlijke combinatie van orzo en kip, allemaal uit één pan. Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

orzo recept kip
3.80 van 15 stemmen

Eenpans orzo met kip

Eén van mijn favoriete makkelijke maaltijden van de afgelopen tijd is deze romige orzo met kip. Compleet gemaakt in één pan dus alle smaken vind je terug in het gerecht én je hebt weinig afwas. Perfect toch?
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet – in blokjes
  • 1 el gedroogde rozemarijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el olijfolie

Voor de orzo

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 250 g Orzo
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 tl dijon mosterd
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 ml kookroom
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 15 g verse basilicum
  • peper en zout

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de kip door elkaar.
  • Bak de kip in een hapjespan of ruime koekenpan met deksel tot de kip rondom goudbruin is.
  • Voeg dan de ui en knoflook toe en fruit mee tot de ui glazig ziet.
  • Doe de Orzo bij de kip in de pan.
  • Roer de Italiaanse kruiden, citroensap, mosterd, kippenbouillon en kookroom door elkaar en schenk dit in de pan.
  • Roer even goed door, doe de deksel half op de pan en gaar de Orzo in 10 minuten.
  • Roer als laatste de Parmezaanse kaas, basilicum, peper en zout door het gerecht.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: eenpansgerecht, kip recept, makkelijke maaltijd, orzo, romige orzo

Join the Conversation

  1. Smakenvandewerld.nl says:

    De combinatie van orzo en kip is altijd een winnaar en dit recept is geen uitzondering. De smaken zijn goed in balans en de toevoeging van de groenten maakt het gerecht compleet. Het is ook nog eens snel en gemakkelijk te maken, perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd.

  2. Marionet says:

    Hallo Sabine,
    Lijkt me inderdaad heel lekker. Ik ben namelijk ook een fan van orzo … met kip … met courgette.
    Maar ik kook de orzo altijd apart. Morgen ga ik jouw methode uitproberen: de orzo garen in de saus…
    En dat je het aanbiedt zonder groente, is inderdaad helemaal niet erg, want je kunt er gewoon een favoriete seizoensgroente door mengen of een salade naast eten …

    P.S.: wel eens courgettebootjes met orzo en kippengehakt uit de oven gegeten? Super lekker! En ik hoef jou vast niet te vertellen hoe je dat klaar moet maken. Dat vind je zelf wel uit. Maar het is echt een aanrader …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close