Shepherd’s Pie recept

Shepherd’s Pie, ook wel eens cottage pie genoemd, is een ovenschotel van gehakt die afgetopt wordt met aardappelpuree. Klinkt op zich niet heel spannend en als je kijkt naar de ingrediënten die op een Shepherd’s Pie recept staan, is dat het ook niet per se.

Maar voor mij is de Shepherd’s Pie die ik vandaag met je ga delen echt ultiem comfort food. Zachte, romige aardappelpuree met een korst van oude kaas en een soort ragout van rundergehakt met een hele lekkere runderbouillon als basis. Echt een smaakbommetje en op druilerige dagen fantastisch om op tafel te hebben staan, geloof mij!

Oorsprong recept Shepherds pie

Oorspronkelijk was het shepherds pie recept populair onder de armen. De ovenschotel werd namelijk gemaakt van vleesresten en aangevuld met goedkope groenten. In Ierse pubs kom je nog regelmatig een shepherd’s pie tegen op de menukaart. Maar als je niet zoveel zin hebt om naar Ierland af te reizen, heb ik bij deze een origineel shepherd’s pie recept dat echt net zo lekker is.


Klik hier als je de video niet kunt zien

shepherds pie

Vegetarische Shepherd’s Pie

Ik kan me voorstellen dat je niet denkt dat je een vegetarische variant van deze ovenschotel kunt maken, maar dat kan prima!

Vervang het gehakt door vega gehakt of linzen en de runderbouillon door groentebouillon en je hebt een compleet vegetarische en minstens net zo lekkere variant te pakken. Ook kun je uiteraard (nog) meer groenten aan de vulling toevoegen als je dat lekker vindt.

Ook een lekkere variatie: vervang een deel van de aardappels eens door pompoen of zoete aardappel!

Shepherds pie recept

Zit je lekker in de comfort food sferen? Probeer dan ook eens deze traditionele Schotse Steak Pie. Méga lekker, zeker dankzij de bladerdeeg korst. Ik krijg er hetzelfde warme gevoel bij als bij deze Shepherd’s Pie.

En wil je nou weten wat je bij dit ovengerecht kunt eten? Een frisse salade is fijn, zeker omdat de Shepherd’s Pie loeiheet is als ‘ie uit de oven komt en vrij stevig is van smaak. Hierbij een paar saladesuggesties:

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Shepherd's Pie
4 van 20 stemmen

Shepherd’s Pie

Ultiem comfortfood, deze Shepherd's Pie. Voorzien van een zeer smaakvolle gehaktlaag, een zijdezachte aardappelpuree en een laagje gesmolten kaas. Als je op zoek bent naar iets echt lekkers en hartverwarmends, dan is dit je gerecht.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 28 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 48 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • ovenschotel van ongeveer 35×15 cm

Ingrediënten

Voor de gehaktvulling:

  • 500 gr rundergehakt
  • 2 uien – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 2 wortels – in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij – in stukjes
  • 2 el bloem
  • 150 gr doperwten – diepvries
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el Worcestershiresauce
  • peper en zout

Voor de aardappelpuree:

  • 750 gr kruimige aardappelen – geschild en in stukken
  • 125 gr roomboter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 50 ml volle melk
  • 100 gr geraspte oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een grote ovenschaal (van ong. 35 x 15 cm) goed in.
  • Begin met het maken van de gehaktvulling. Smelt hiervoor een klein beetje boter in een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de uien en knoflook toe en bak deze mee tot ze goed beginnen te geuren.
  • Doe de wortel, bleekselderij, doperwten, tomatenpuree, oregano en tijm in de pan en bak het geheel mee tot de wortel zacht begint te worden.
  • Schep de bloem in de pan en schep alles goed om. De bloem zorgt er straks voor dat de saus kan binnen.
  • Schenk vervolgens de runderbouillon in de pan en voeg hier de Worcestershiresauce, peper en zout aan toe. Breng de saus aan de kook en draai het vuur laag. Laat de gehaktsaus onafgedekt zachtjes pruttelen terwijl je de aardappelpuree maakt.
  • Kook voor de aardappelpuree de aardappelen in 20-25 minuten helemaal zacht.
  • Giet ze af en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
  • Doe de melk, boter en nootmuskaat bij de gestampte aardappelen in de pan en roer het geheel tot een romige aardappelpuree. Voeg desgewenst peper en zout naar smaak toe.
  • Schep de gehaktvulling voor de Shepherd’s Pie onderin de ovenschaal en schep hier de aardappelpuree overheen. Verdeel de aardappelpuree voorzichtig over de hele gehaktvulling, je wil niet dat beide lagen gaan mengen.
  • Strooi de geraspte oude kaas over de aardappelpuree en bak de Shepherd’s Pie in het midden van de oven 20 minuten, tot de kaaslaag goudbruin en krokant is geworden.

Notities

*Je kunt ervoor kiezen om runderbouillon te maken met een bouillonblokje maar eerlijk gezegd is deze smaak wel veel minder intens dan die van een echt goede runderbouillon. Maak de bouillon bij voorkeur dus helemaal zelf of gebruik een goede die je kunt kopen in de supermarkt. Zel f gebruikte ik voor dit recept ‘Runderbouillon (bone broth)’ van de Kleinste Soepfabriek. Dit product is in ieder geval te koop bij Albert Heijn. 
Gang: avondeten
Keuken: Engels, Iers
Trefwoord: aardappelpuree, comfort food, cottage pie, gehaktschotel, herfstrecept, ovengerecht, ovenschotel, shepherd’s pie

Join the Conversation

  1. Hey Sabine, ik ga nu even heel erg de purist uithangen (alvast excuses daarvoor) maar bij dezen een beetje achtergrondinfo voor je: Zo’n pie mag alleen shepherd’s pie heten als er lams- of schapenvlees in zit! Een shepherd is namelijk een herder. Alle varianten met een ander dier (of zelfs vegetarisch), die heten cottage pie. Er zit dus wel degelijk verschil in en de namen kunnen dus niet 1-op-1 uitgewisseld worden. Verder ben ik het wel compleet met je eens dat dit fantastisch comfort food is :D

    1. Ingrid says:

      Ja, dat was ook mijn reactie! Iedereen verward die twee pie’s altijd. Cottage Pie is natuurlijk ook onbekender bij ons.
      Maar inderdaad. Een lekker recept.

  2. Ineke Gorter says:

    Hallo Sabine heel erg lekker deze schotel ik maak ongeveer dezelfde schotel maar dan geen kaas erop maar appelpartjes in de aardappelpuree gestoken dan wat paneermeel erop ook heel erg lekker! En gewoon hetzelfde gehaktmengsel erin. Groetjes Ineke

  3. Chantal says:

    Vandaag deze plek gemaakt, maar de bouillon vervangen door dubbel bier. Hij was GODDELIJK. Met zijn tweeën heel de schaal leeg (al was dit vooral het werk van mijn vriend haha)!

    1. Hi! Gebruik je dan dezelfde hoeveelheid dubbel bier? en zijn er verder nog aanpassingen gedaan?

  4. Jolein says:

    Heerlijk! Dit recept al meerdere keren gemaakt en een waanzinnig succes!

  5. Waanzinnig gerecht En ik kan het weten, heb bijna exact dit recept zo’n 20 jaar geleden van een vriendin uit zuid Afrika gekregen en maak het sindsdien met regelmaat. Enige toevoeging in mijn recept is 2 eetl. ketjap Manis en een thl. sambal, maakt het naar mijn idee net iets voller van smaak:)

    1. Oh wat een goede tip, dankjewel!

  6. Een cottagepie is met rundergehakt
    Een shepherdspie is met lamsgehakt.

    Dat is het verschil. :)

  7. Jean-Michel says:

    Zoals anderen al hebben aangegeven mag je dit eigenlijk geen Shepard’s Pie noemen. Het is een Cottage Pie.
    Mij persoonlijk maakt het niet uit maar wil je accuraat zijn en geen random Brit of Ier op de tenen trappen dan zou ik het aanpassen. ;)

    1. johnGeoff says:

      There’s no such thing as a shepard, mate. Shepherd’s only.

  8. Laat op het feest, en ik wil graag de puristen hier even helpen purist te zijn. EWillen jullie graag correct zijn? Een shepard, dat bestaat niet, niet in pie, niet in de weide.
    Een shepherd daarentegen, die wil wel eens wat lammetjes herden, of een schoteltje maken.

  9. Wat een geweldige reacties!! Ik zie dat ik in ieder geval niet meer wijsneuzerig hoef te doen, er zijn er al velen geweest die dat deden. Bij ons staat er zo’n heerlijke pie met lamsgehakt voor volgende week op de planning. Nu al zin in!

  10. SjannieOliver says:

    Elke keer dat ik dit maak denk ik, hoe was t nog maar weer, en dan kijk ik even naar je recept. Enige recept wat ik gebruik, want, HEERLIJK!

    1. Wat fijn!

  11. Anita says:

    Heerlijk deze Engelse pie. Ik weet nu eindelijk ook wat het verschil is en ga dat nooit meer vergeten. We hebben genoten van dit comfort eten. Op de bank met de haard aan en regen tegen de ramen. Komt in mijn meest favoriete recepten lijstje! Bedankt ☺️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close