Witte bonen & kokosblondies uit Puur Zoet

Onlangs had ik voor het eerst ooit een duo-interview. En da’s best grappig want Telegraaf had naar hun idee namelijk twee compleet tegenovergestelde bloggers naast elkaar gezet: Mariëtte van Zoetrecepten en mij. Ze dachten dat wij twee aan tafel voor knetterend vuurwerk zou zorgen want Mariëtte ‘bakt immers alleen maar met gezonde ingrediënten” en ik ben groot fan van guilty pleasures. Niets is minder waar want ondanks dat Mariëtte een boek schreef met daarin gezonde baksels, houdt zij óók van super guilty taarten. En dus hadden we een leuk gesprek en uiteindelijk een leuk interview. Mariëtte gaf me voor onze afspraak haar eerste kookboek Puur Zoet en ik gaf haar mijn CHEESECAKE. Ik moet héél eerlijk bekennen dat ik voorafgaand aan ons gesprek niet per se stond te springen om de recepten uit Puur Zoet. Ik heb vaker geroepen dat ik recepten voor avocado-chocolademousse en brownies met zoete aardappel gewoon een beetje onnodig vind. Als je iets zoets wil eten en wil zondigen, doe het dán goed.

Puur Zoet

Tijdens ons gesprek ben ik toch een beetje bijgedraaid, juist omdat Mariëtte aanstipte dat je niet alleen in het weekend cravings hebt maar ook doordeweeks wel eens lekker zoet wilt eten. En juist voor die momenten zijn de recepten uit Puur Zoet bedoeld. Voor als je het allerliefst wil toegeven aan een moddervette brownie maar dit beter, om welke reden dan ook, niet kunt doen. Ik vind het onwijs knap dat er mensen zoals Mariëtte zijn die het presteren om echt lekkere en gezonde baksels te maken. Mij is het namelijk zelf nog nooit gelukt. Natuurlijk staan er wel gezonde baksels op OMF, maar het is me nog nooit overkomen dat ik ze echt net zo lekker vond als the real deal. 

Ik besloot de proef op de som te nemen en aan de slag te gaan met het recept uit Puur Zoet waar Mariëtte de meeste pogingen voor nodig heeft gehad om het echt goed te krijgen: Witte Bonen & Kokosblondies. Het is een recept dat mijlenver buiten mijn comfortzone ligt en waar ik zelf nóóit op was gekomen, maar waar ik uiteindelijk tóch enthousiast over ben.

En mocht jij nou interesse hebben in meer van dit soort gezonde baksels voor juist die crave-momenten op doordeweekse dagen? Puur Zoet is voor €24,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en is een dikke (minder) vette aanrader.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Witte bonen & kokosblondies
Witte bonen & kokosblondies

3.40 van 5 stemmen

Witte bonen-kokosblondies uit Puur Zoet

Porties16 stukken

Ingrediënten

 • 250 gr witte bonen - uitgelekt
 • 50 gr zoetmiddel - bijv. ahornsiroop
 • 3 eieren
 • 1 tl vanille extract
 • 2 tl bakpoeder
 • 100 ml kokosroom*
 • 75 gr kokosrasp
 • 100 gr witte chocolate chips

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakvorm (ik gebruikte er een van 20x20cm) met bakpapier.
 • Doe de uitgelekte witte bonen samen met het zoetmiddel, eieren, vanille-extract, bakpoeder en kokosroom in de kom van een foodprocessor. Maal het geheel fijn tot een egaal beslag.
 • Schep de geraspte kokos en de witte chocolade door het blondiebeslag en stort het geheel in de bakvorm.
 • Bak de blondies in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar.

Notities

*Kokosroom ontstaat wanneer je een blik kokosmelk (niet de light variant!) weg zet in de koelkast. Gedurende de dag scheidt het room zich van het kokoswater en komt het room bovenop te liggen. Dit schep je uit het blik voor deze kokosblondies. 

Join the Conversation

 1. Judith says:

  Het baksel staat in de oven. Ik ben super benieuwd !

 2. Charlotte says:

  Klinkt niet heel slecht, maar ik moet toegeven dat ik het een beetje shady vind dat mensen dit soort recepten als “gezond” bestempelen. Bonen bestaan voor een groot deel uit zetmeel (dus koolhydraten). Ahornsiroop is ook gewoon suiker. Kokosroom is ook gewoon vet. En witte chocolade is ook basically cacaoboter (dus vet) met suiker.
  Ik zou dit soort recepten dus eerder maken voor iemand met een gluten- of lactoseallergie, deze blondies zijn daar heel geschikt voor. Maar een “gezonde” guilty pleasure? Nee.

 3. Die avocado-chocolademousse is zo verkeerd nog niet ;)
  Al had ik hem meer gemaakt omdat het en fijn babyproof nagerecht is.

 4. Evelien says:

  Hoi!
  De blondie zit nu in de oven! :-) Ben heel benieuwd. Alleen mijn kokosroom was niet zo dik als die van jou.. Heb gewoon een goedkoop blikje kokosmelk gekocht gisteren en heeft bijna 24 uur in de koelkast gestaan. Het had gewoon de substantie van melk. Hoe heb je dit zo dik gekregen of welke kokosmelk heb je gekocht?

  1. Evelien says:

   Oh oeps! Ik had wel de light variant :-( Wat stom! Hoop dat er toch wat uitkomt..

  2. Sabine Author says:

   Ik zie dat je het antwoord al hebt gevonden: geen light kokosmelk gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close