OMF’s Studentenkeuken: Pita met Falafel

Eigenlijk vind ik dat ik broodjes kebab, shoarma of falafel niet typisch studenten-eten mag noemen. Hoewel je tijdens het uitgaan vooral de jongere generatie – of althans, wij deden dat ‘vroeger’ na het uitgaan – bij de kebabzaken ziet staan, moet ik eerlijk bekennen dat ik het zelf ook nog erg lekker vind. Hoewel ik het zelden nog ga halen, de laatste keer kan ik me echt niet meer herinneren, maak je me altijd nog blij met een broodje shoarma met een flinke klodder knoflooksaus en een kop tomatensoep erbij. Hetzelfde geldt voor een Pita met Falafel, de ideale uitweg wanneer je op zoek bent naar een vegetarische variant.

Wat heb je nodig?

Falafel
Wat mij betreft kun je naar hartenlust variëren wanneer je Pita met Falafel eet. Het belangrijkste ingrediënt is uiteraard Falafel. Deze maak je zelf wanneer je daar de juiste apparatuur voor hebt – een goede snijmachine/foodprocessor is wat met betreft onmisbaar – en bak je vervolgens in een koekenpan of in een frituurpan. Wat mij betreft gaat er niets boven zelfgemaakte falafel, tenzij je het bijvoorbeeld bij een Turkse supermarkt kunt krijgen. Heb je niet de mogelijkheid om de falafel zelf te maken of heb je geen Turkse supermarkt in de buurt, dan verkopen de reguliere supermarkten ook de nodige varianten. Onze voorkeur gaat dan uit naar AH Vega Spicy Falafel van Albert Heijn. Lekker zacht van textuur, niet droog en vrij hoog op smaak voor een huismerk falafel.

Het brood
Ook onmisbaar is natuurlijk het pitabrood. Haal deze wederom vers bij de bakker of koop de voorverpakte variant uit de supermarkt. Kies voor de supersize pita’s, de volkoren pita’s of de normale, die keuze laat ik over aan jou. Zelf bevochtig ik de broodjes altijd lichtjes en bak ik ze af in de oven, op die manier zijn ze van buiten lekker krokant, maar van binnen lekker luchtig. Je kunt er ook voor kiezen om ze te roosteren in het broodrooster of onder de grill. Een ander alternatief voor de pitabroodjes zijn tortillawraps, mijn zelfgemaakte lijken namelijk heel veel op het brood dat gebruikt wordt voor Lachmahun, zeker een aanrader! Ik zal binnenkort eens aan de slag gaan met het zelf maken van pita’s.

De groenten
Een broodje kebab of falafel is wat mij betreft niet compleet zonder een lading aan groenten. Misschien heb je wel eens gehoord van de Falafel-keten Maoz? Hier kun je zelf bepalen hoeveel groenten je in de pita schept; bij mij gaat het broodje altijd zo vol mogelijk, zo lekker! Ik heb een aantal favoriete ingrediënten die mijn broodje falafel compleet maken:

 • Sla
 • Coleslaw
 • Feta – dit is natuurlijk geen groente maar hoort er toch echt wel bij!
 • Augurken
 • Rode ui
 • Komkommer
 • Tomaat – in de vorm van salsa of gewoon in kleine blokjes gesneden

En ja, ik schep het bovenstaande echt allemaal in het pitabroodje. Een kwestie van proppen, maar vaak past het!

Andere lekkere toevoegingen zijn:

 • Olijven – zwart of groen en het liefst op smaak gebracht met knoflook
 • Rode bietjes
 • Peper
 • Rode kool
 • Wortel
 • Maïs

De saus
Humus is een onmisbare toevoeging bij een broodje Falafel als je het mij vraagt. Smeer de binnenkant van het broodje in met een dikke laag humus (zelfgemaakt of uit de Turkse supermarkt) en doe dan pas de rest van de ingrediënten in het broodje. Op deze manier proef je bij iedere hap romige humus, jum! Wat er dan voor mij ook altijd nog bij moet is knoflooksaus. Als je dan toch al zo ‘heftig’ gaat eten moet je het ook goed afmaken met een flinke klodder. Hoewel het te ranzig is voor woorden, houd ik ervan als de knoflooksaus bijna over je vingers druipt bij het nemen van een hap (ik spot een guilty pleasure daar!). Maak je eigen knoflooksaus of gebruik gewoon een lekkere goedkope prefab knoflooksaus uit de supermarkt.

Kortom: mijn favoriete Pita met Falafel bestaat uit een pitabroodje met een flinke kwak humus, zelfgemaakte falafel, een berg aan groenten en feta en een lading knoflooksaus.

Het fijne aan het samenstellen van zo’n broodje is dat je zelf kunt bepalen hoe duur je het maakt. Een pitabroodje met wat sla, ui, feta, falafel en knoflooksaus is bijvoorbeeld ook al heel erg lekker. Varieer naar hartenlust, zet de verschillende ingrediënten op tafel zodat iedereen zijn eigen broodje kan klaarmaken en geniet er daarna lekker van.

Pita met falafel

Join the Conversation

 1. Kirsty says:

  Ziet er lekker uit! Ik ben gek op falafel :)

 2. Susanne says:

  Hmm ziet er wel heel lekker uit! Ik heb eigenlijk nog nooit een broodje falafel gegeten. Maar wel de spicy falafel van de AH, de ik erg lekker vond. Ik ben altijd erg voor zelf dingen maken dus dit moet ik dan ook maar eens gaan proberen! Kun je ook kikkererwten uit blik gebruiken? Of is dat veel minder lekker?

  1. Sabine Author says:

   Je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken. Ik hoor alleen wel eens dat de falafel dan minder goed plakt, vandaar dat ik het eigenlijk altijd met gedroogde erwten doen. Maar probeer het eens zou ik zeggen!

 3. Hester says:

  Ik heb thuis wel eens een broodje shoarma op, maar eigenlijk nooit zo uitgebreid. Wist helemaal niet dat het zo’n ‘ding’ was, met al die verschillende toevoegingen. Sowieso lijkt het me met falafel eigenlijk nog lekkerder, wat minder zwaar en ik houd van vleesvervangers/vegetarisch eten!

 4. Oh ziet er lekker uit! Ik krijg er gelijk honger van :)
  Fijn dat je er de varianten op zet als je ergens niet aan geraakt.

 5. Kirsten says:

  Deze pitabroodjes maak ik altijd, zonder de zaadjes en de tray bestoven met semolina:

  https://www.bbc.co.uk/food/recipes/pitta_bread_97296

  Weinig werk, moet alleen ruim een uur rijzen. Ze zijn echt fantastisch!

 6. Daniëlle says:

  Ziet er heerlijk uit. Ik vind falafel heerlijk, heb het alleen nog nooit zelf gemaakt. Ik heb het wel eens gemaakt met een pakketje van de Natuurwinkel, maar dat telt eigenlijk niet!

 7. Sabrina says:

  Ziet er lekker uit zeg! Je maakt altijd zulke mooie foto’s van wat je hebt gemaakt, wauw!

 8. Beautyding says:

  Ziet er heel makkelijk maar vooral ook heel erg lekker uit!

 9. Barbara | Crisp & Crumble says:

  Oh, ik krijg trek van deze foto’s!!

 10. MySimplySpecial says:

  Dat ziet er goed uit! Mooie foto.

 11. Bite food blog says:

  Heerlijk falafel!

 12. van der steen th says:

  Ik heb jaren in Israel gewoond en gewerkt ladingen van op heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close