Kruidige knoflooksaus

Sommige dingen die ik hier in huis maak vind ik niet OMF-waardig. Niet alles wat ik eet en maak komt dan ook op de blog terecht. Deze gedachte had ik ook met deze kruidige knoflooksaus, een sausje dat te simpel is voor woorden en alles behalve OMF-waardig. Echter vraagt Tim regelmatig of ik dit sausje kan maken en ik serveer het dan ook bij veel verschillende gerechten. Denk aan gepofte aardappel, taco’s of bij bijvoorbeeld kipsaté. Een vrij allround sausje dus en nog belangrijker: zo gemaakt. Nadat Tim me voor de zoveelste keer op het hart had gedrukt dat ik hier écht een artikel over moest schrijven, heb ik de laatste keer maar foto’s van het sausje gemaakt. En zie hier, het ‘recept’ voor mijn kruidige knoflooksaus.

Ik maak dit sausje altijd op gevoel en vond het daarom vrij lastig om de juiste hoeveelheden te bepalen. Ik raad je aan om continu te blijven proeven en aan te passen, tot het sausje helemaal naar wens is.

kruidige knoflooksaus

Wat heb je nodig?

 • 2 eetlepels magere yoghurt
 • 3 eetlepels Yofresh of halvanaise
 • 2 eetlepels Cajun kruiden
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 2 eetlepels gedroogde of verse bieslook

Wat je moet doen? Alle ingrediënten door elkaar mengen en klaar! 

De bieslook voeg ik altijd pas als laatste toe omdat dit niet héél veel smaak aan de saus geeft maar vooral veel goeds doet voor de textuur. De Cajun kruiden en het knoflookpoeder zijn natuurlijk de smaakmakers van deze saus en daarom raad ik je aan tijdens het toevoegen van deze ingrediënten regelmatig te proeven. Wij houden zelf van een vrij sterke smaak en voegen daarom altijd net wat meer knoflookpoeder toe. Wees wel voorzichtig met de Cajun kruiden. Ondanks dat het veel pit aan de saus geeft en ontzettend lekker is, zijn deze kruiden ook erg zout en dus niet zo gezond voor je wanneer je er teveel van toevoegt.

Wanneer je de saus te dik vindt kun je altijd wat meer yoghurt toevoegen. Ik gebruik zelf magere yoghurt omdat het gezonder is dan volle yoghurt en omdat het de saus wat dunner maakt. Uiteraard kun je ook water gebruiken om de saus te verdunnen, maar dit vermindert toch weer de smaak en dat is zonde.

Easypeasy toch? Het is absoluut geen ingewikkeld sausje en iedereen zou dit kunnen maken, maar vriendlief is er groot fan van. Zoals ik al zei is het lekker multifunctioneel en smaakt deze kruidige knoflooksaus bij veel gerechten erg lekker.

Overigens laat de saus ook wel ruimte over om te variëren. Zo kun je er bijvoorbeeld ook nog een uitje aan toe voegen of kun je ervoor kiezen om een deel van de yoghurt en de Yofresh te vervangen door bijvoorbeeld crème fraîche.

kruidige knoflooksaus

kruidige knoflooksaus

 

Join the Conversation

 1. Hester says:

  Knoflook is altijd goed, haha! Lijkt me een erg lekker sausje.

 2. Brenda says:

  Helaas voor mijn omgeving ben ik dol op knoflook. Dit recept binnenkort maar even maken! Klinkt erg lekker

 3. Tedje says:

  Hmmm ik hou van knoflook!!

 4. Suzanne says:

  Lekker!

 5. milou |Shimmer-Pie says:

  Ohh lijkt me heel lekker!
  Zeker eens een recptje wat ik ook eens ga uitproberen!

 6. waarom knoflookpoeder en geen verse?

  1. Sabine Author says:

   Vind ik qua smaak voor deze saus net even iets beter. Met rauwe knoflook wordt het wel heel intens. Kan natuurlijk, heeft mijn voorkeur in dit geval niet

 7. Johan says:

  Bij het gebruik van verse knoflook gewoon wat minder
  Dan echter niet fijnsnijden maar door de pers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close