Spaghetti met mosselen en gorgonzola saus

Spaghetti met mosselen is zo’n heerlijke combinatie vind ik zelf. Goed, ik eet mosselen het allerliefst met friet, knoflooksaus en een salade ernaast, maar als je een keer zin hebt in iets anders, is dit een regelrechte hit.

Om het hele gerecht samen te brengen maakte ik er gorgonzola saus bij. Lekker voor de liefhebber en zeg nou zelf: het ziet er heerlijk uit toch op deze manier?

Mocht je je van te voren nog even in willen lezen, in dit artikel leg ik je uitgebreid uit hoe je mosselen moet koken en schoonmaken. Dat is even een klusje, maar meer dan de moeite waard. Pinky promise!

spaghetti met gorgonzola

Spaghetti met mosselen recept

Met dit spaghetti met mosselen recept tover je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Het is iets meer werk dan het pasta vongole recept, maar het valt wat mij betreft wel in hetzelfde straatje.

Waar we met vongole gewend zijn dat het met pasta wordt geserveerd, is dat met mosselen een stuk minder. En ergens is dat zonde, want ook spaghetti met mosselen is waanzinnig lekker! Ik maakte het gerecht nu dan met gorgonzola saus, wat voor een heerlijk romige textuur zorgt en voor een unieke smaak, maar je kunt het jezelf ook een stuk gemakkelijker maken.

Schenk na het mengen van de spaghetti en mosselen bijvoorbeeld kookroom in de pan en strooi er geraspte Parmezaanse kaas overheen. Ook super lekker!

Hoewel je het wellicht eerder voor het weekend zult bewaren, kun je dit spaghetti met mosselen recept prima bereiden op een doordeweekse dag. Alleen met het schoonmaken van de mosselen ben je aardig wat tijd kwijt, maar verder is het zo klaar.

spaghetti met mosselen en gorgonzolasaus

Spaghetti mosselen witte wijn

Spaghetti, mosselen, witte wijn, gorgonzola saus… Yes, ik heb een nieuwe favoriet ontdekt!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de witte wijn vaak achterwege laat in mijn gerechten. Als ik risotto maak bijvoorbeeld, voeg ik vrijwel nooit witte wijn toe. En ook aan mijn andere mossel-recepten doe ik het nooit. Niet vanwege smaak overigens hoor, ik vind het zelf heerlijk. Maar ik heb ook twee jonge kinderen mee eten en daarvoor vind ik wijn in een gerecht toch een minder goed idee.

En ja, die kinderen – of in ieder geval een van de twee – eten ook mosselen. Sterker nog, dat vindt de oudste altijd een feestje.

Je zult tijdens het maken van dit gerecht overigens merken dat er behoorlijk wat vocht uit de mosselen vrij komt. Dit wordt later opgezogen door de spaghetti, dus die wijn die je extra toevoegt, ga je ook echt wel proeven in het eindresultaat!

Maar zoals ik dus net al aangaf: je kunt het prima weglaten.

spaghetti met mosselen

Spaghetti met gorgonzola

Gorgonzola is niet helemaal mijn ding. Als in: ik lust het wel en zo gemengd in een gerecht vind ik het lekker, want het zorgt echt voor een hele unieke smaak. Maar spaghetti met gorgonzola zul je niet zo heel snel op mijn tafel zien staan.

Echt toch gaat het in dit gerecht waanzinnig goed. De mosselen en spaghetti matchen goed bij elkaar, de spaghetti met gorgonzola is een topper en de gorgonzola past op zijn beurt ook weer heel goed bij de mosselen.

Mosselen hebben geen hele intense smaak, net als spaghetti dat van zichzelf natuurlijk ook niet heeft, dus de gorgonzola saus zorgt hier echt voor een goede kick.

spaghetti mosselen witte wijn

Gorgonzola saus maken

Gorgonzola saus maken doen we met een eenvoudig basisrecept voor bechamelsaus. We beginnen met het smelten van boter, daar voegen we bloem aan toe die we even kort mee bakken. En daarna mag de melk in de pan. Ik gebruikte volle melk, maar je kunt prima een plantaardig alternatief gebruiken.

Als de saus dan eenmaal is gebonden en een minuut of 5 heeft gekookt, mag de kaas erbij. Ik scheurde de gorgonzola gewoon in grove stukken en voegde deze toe aan de warme saus. Even door verwarmen tot de kaas helemaal gesmolten is en klaar is je gorgonzola saus!

Voeg de saus samen met de spaghetti aan de mosselen toe en schep alles even goed om. Zo wordt alles voorzien van een heerlijk laagje romige saus.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

spaghetti mosselen gorgonzola saus
No ratings yet

Spaghetti met mosselen en gorgonzola saus

Mosselen en pasta zijn wat mij betreft een heerlijke mix. De gorgonzola saus brengt alle smaken goed samen in dit gerecht. Klinkt als een luxe, maar het is ontzettend makkelijk om dit gerecht thuis te maken.
Porties2 – 4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • zeef/vergiet
  • ruime pan met deksel
  • steelpan
  • garde

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 300 g spaghetti
  • 1 ui – gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 150 ml witte wijn

Gorgonzola saus

  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • 250 m melk
  • 75 g gorgonzola

En verder

  • peper en zout
  • verse peterselie
  • evt. extra gorgonzola

Instructies

  • Spoel de mosselen grondig af onder de koude kraan, maak ze schoon en haal kapotte schelpen er tussenuit.
  • Kook de spaghetti gaar in een ruim voldoende, gezouten water.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een ruime pan en voeg hier de mosselen aan toe zodra de ui glazig ziet.
  • Doe de deksel op de pan en stoom de mosselen in 5-7 minuten gaar, tot ze helemaal openstaan.
  • Maak ondertussen de gorgonzola saus. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje en bak hier de bloem in aan tot een zanderige textuur ontstaat.
  • Schenk al roerend de melk in de pan en breng de saus aan de kook. Kook een paar minuten tot de saus is ingedikt.
  • Breek de gorgonzola in stukken en voeg deze toe aan de saus. Roer goed door tot de gorgonzola is gesmolten.
  • Giet de spaghetti af en schep deze bij de mosselen in de pan. Schenk ook de gorgonzola saus erbij en schep alles goed om.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer met verse peterselie en eventueel extra gorgonzola.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: mosselen, spaghetti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close