Pasta vongole recept

Het stond al een héle lange tijd op mijn lijstje om een keer pasta vongole te maken. Eigenlijk gek dat ik dat, als enorme pastalover, nog nooit heb gedaan – niet waar?

Sinds de kinderen zijn er zijn probeer ik echter voor OMF vaak dingen te koken die zij ook rustig eten. Dat voorkomt aan mijn kant namelijk voedselverspilling en zeker als ik gebruik maak van kostbare ingrediënten, is dat natuurlijk fijn.

Met deze spaghetti vongole vond ik het spannend maar dat bleek achteraf nergens voor nodig te zijn. Vic verslond de schelpjes namelijk. Sterker nog: hij bleef maar vragen of hij meer schelpjes mocht. De spaghetti zelf liet hij een beetje links liggen – haha.

vongole kopen

Wat is vongole?

Mocht je nou denken huh, wat is vongole? Je kunt het aan de foto’s zien, maar het zijn schelpjes. Einde verhaal.

Nee, grapje. Vongole is het Italiaanse woord voor venusschelpen. Héél strikt genomen is de pasta vongole die ik hier met je deel niet een authentiek recept.

Op het moment dat ik dit wilde koken waren er namelijk geen venusschelpen beschikbaar, maar wel kokkels. Nu zijn de twee qua smaak vrijwel identiek, maar venusschelpen zien er iets anders uit.

Venusschelpen zijn wat groter van formaat en hebben een gladdere schelp, terwijl kokkels kleiner en geribbeld zijn.

Maakt voor de bereiding van het recept verder niet uit!

pasta vongole

Vongole kopen

Om vongole te kopen zul je een bezoekje aan de visboer of de groothandel moeten brengen. De schelpjes zijn simpelweg te kostbaar en weinig populair om verkocht te worden in de supermarkt.

Vongole koop je, net als mosselen, levend. Dus het is belangrijk dat je de schelpen controleert voordat je ze allemaal in de pan doet. Zijn de schelpen kapot, gooi ze dan weg!

Niet alle visboeren zullen venusschelpen hebben, simpelweg omdat die niet in de Noordzee op te vissen zijn. Kokkels zijn dat daarentegen weer wel en die kun je prima als alternatief pakken.

Kokkels zijn wel een stukje duurder dan mosselen, dus wellicht is dit een gerecht dat je liever bewaart voor een speciale gelegenheid.

pasta vongole

Vongole recept zonder pasta

Vongole bereid je op een vergelijkbare manier als mosselen: je stoomt de schelpjes als het ware open.

Een vongole recept zonder pasta zul je hier en daar wel tegenkomen als je goed zoekt, maar juist omdat de schelpjes zo kostbaar zijn en relatief weinig vlees bevatten, heb je wel echt iets voor erbij nodig om vol te zitten.

Vandaar dat pasta vongole zo’n populair gerecht is, daar zorgt de spaghetti natuurlijk voor vulling.

Je zou vongole eventueel wel prima als ingrediënt van een visstoof kunnen gebruiken!

Ben je nou dol op pastagerechten met vis? Dan vind je deze suggesties misschien ook lekker!

wat is vongole

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pasta vongole
5 van 1 stem

Pasta vongole

Pasta vongole is een bekend en erg eenvoudig pastagerecht om te maken. Gebruik in plaats van vongole eventueel Hollandse kokkels, die zijn vaak een stuk makkelijker te krijgen.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren Bij voorkeur direct opeten.

Benodigdheden

  • vergiet
  • ruime pan met deksel

Ingrediënten

  • 1 kg venusschelpen of kokkels
  • 1 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 ui – gesnipperd
  • 150 ml witte wijn
  • 1/2 bosje peterselie – fijngehakt
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • 300 g spaghetti

Instructies

  • Doe de venusschelpen of kokkels in het vergiet en spoel goed af onder de kraan. Verwijder eventuele kapotte schelpen.
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook en de ui tot de ui glazig ziet. Blus af met de witte wijn.
  • Voeg de vongole toe aan de pan en doe de deksel op de pan. Stoom de schelpjes in een minuut of 8-10 open. Schep af en toe om.
  • Kook ondertussen de spaghetti in een andere pan gaar en giet af.
  • Schep de gaargekookte spaghetti bij de vongole in de pan. Voeg de peterselie, extra vergine olijfolie, citroensap, peper en zout toe en schep goed om.
  • Serveer de pasta vongole direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kokkels, pasta vongole, spaghetti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close