Mosselen koken

Mosselen: ik ben er gek op. Gelukkig zijn ze dan ook tien maanden per jaar verkrijgbaar, alleen in de maanden mei en juni kun je ze niet kopen. Ik at ze voor het eerst bij de oma van Tim en sindsdien ben ik er gek op. Heerlijk met verse groenten en een kruidig sausje, uiteraard geserveerd met friet of stokbrood. Zelf had ik mosselen echter nog nooit gemaakt en toen ik ze laatst in één van de reclamefolders spotte, hoefde ik er niet lang over na te denken: ik ging mijn eerste mossel-kook-ervaring aan.

Mosselen zijn helemaal niet lastig te bereiden. Sterker nog, je kunt beter mosselen maken dan een stuk zalm als je nog niet zo bekend bent met vis. Het is zo’n heerlijk gerecht dat je gewoon in de pan kunt serveren en waar je met zijn allen omheen kunt zitten. Gezellig eten, ik hou er van.

Goed, mosselen maken is dus helemaal niet moeilijk maar ik vertel je er graag wat meer over.

mosselen

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 2 kg mosselen
 • 1 zakje mosselgroenten of fijne soepgroenten
 • 1 ui
 • 1 knoflookteentje
 • boter
 • 50 ml droge witte wijn
 • peper en zout

1. We beginnen met het schoonmaken van de mosselen, een werkje waar je wel nauwkeurig in moet zijn. Stort ze in een vergiet en spoel ze goed af met koud water, net zo lang tot er geen zand meer af komt. Borstel eventuele stukken koraal van de schelpen af. Een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het schoonmaken en sorteren van de mosselen:

Gooi mosselen met gebroken schelpen direct weg.
– Zitten er mosselen tussen die een stukje open staan? Geef de mossel een ferme tik op het aanrecht, ze sluiten dan automatisch. Gebeurt dit niet dan is de mossel dood en moet je hem weggooien.
– Spoel de mosselen goed af met koud water en laat ze ook in water staan totdat je ze gaat gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat de mosselen dicht blijven.
– Verwijder de baarden (harige draden) van de mosselen wanneer deze nog aan de schelp zitten.
– Ongewoon zware mosselen kun (lees: moet) je weggooien, deze zitten vaak vol met zand.

2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit deze in een klein beetje boter in een mosselpan of hapjespan.

3. Voeg zodra de ui glazig is de groenten toe en bak nog even kort door.

4. Doe de mosselen zonder water in de pan en breng op smaak met peper en zout. Giet direct de wijn erbij en hussel de mosselen even goed door. Doe de deksel op de pan.

5. Laat de mosselen koken tot alle schelpen zijn geopend. Dit duurt zo’n drie tot vijf minuten, zeker niet langer. Te lang gekookte mosselen veranderen in gummi balletjes en dat wil je natuurlijk niet.

Serveer de mosselen met een heerlijk whiskeysausje of knoflooksaus en met friet of stokbrood. Uiteraard kun je nog voldoende variëren met het klaarmaken van mosselen. Zo kun je er ook voor kiezen om ze in bier of room te laten koken en er bijvoorbeeld champignons en spekjes aan toe te voegen. De key is in ieder geval om ervoor te zorgen dat de mosselen allemaal open staan, maar niet te lang worden doorgekookt.

Tip: gebruik een lege mosselschelp als ‘happertje’ om de andere mosselen uit de schaal te halen.

mosselen

Join the Conversation

 1. milou |Shimmer-Pie says:

  Ik heb nog nooit mosselen op! He tlijkt me ook gewoon niet zo heel anatrekkelijk lekker haha

 2. PJ - Nombelina says:

  <3 mosselen, alleen vind mijn vriend ze niet zo lekker. Voor alleen mezelf maken vind ik dan toch zonde, omdat je ze toch in flinke hoeveelheden koopt.

  1. Thuis ben ik ook de enige die mosselen lekker vind. Een bak van twee kilo is voor mij alleen dan veel te veel. Wat ik doe is eerst de mosselen klaarmaken en er lekker van eten.

   De mosselen die ik niet op kan ( meer dan de helft) tover ik om tot een rijk gevuldr mosselsoep. Deze kun je lekker uitdelen of voor jezelf in porties invriezen. Zo kun je heerlijk smullen zonder dat het zonde is.

 3. Heerlijk! Ik hou van mosselen. Mijn moeder maakt het ongeveer hetzelfde, maar in plaats van wijn gebruikt ze een biertje. Lekker met coctailsaus en stokbrood erbij, heel lekker!

 4. Hester says:

  De eerste keer dat wij het aten (op die ene keer een paar in Frankrijk na), maakten we het gelijk zelf, we wisten niet of we het lusten en anders was het zo zonde van het geld als je naar een restaurant gaat! Maar was wel lekker op zich, niet favoriet maar wel leuk voor een keertje.
  Nog even een foutje, in de zin ‘Gebeurd dit niet dan is de mossel dood en moet je hem weggooien.’ moet het ‘gebeurt’ zijn.

 5. fabian says:

  Je manier vqn koken klopt niwt. Over mosselen moet je 3x de kook laten gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close