Griekse Courgette koekjes (Kolokithokeftedes)

Ik zit helemaal in een courgette fase momenteel, dus deze Griekse courgette koekjes moesten ook écht een keer gemaakt worden. Oftewel: Kolokithokeftedes.

De term ‘koekjes’ is een beetje misleidend, want je moet niet verwachten dat dit krokante koekjes zijn. Je kunt het eerder vergelijken met pannenkoekjes, maar dan hartig. Heel erg lekker vond ik ze. Als lunch, maar ook als bijgerecht bij het avondeten.

Ik maakte een snel yoghurtsausje bij de courgette koekjes o.b.v. Griekse yoghurt, knoflook en dille. Maar zelfgemaakte tzatziki kan er ook heel goed bij! Verderop in dit artikel geef ik je nog een aantal suggesties waarmee je deze ‘Kolokithokeftedes’ kunt serveren.

griekse courgettekoekjes
griekse courgettekoekjes

Courgette koekjes met feta

Deze courgette koekjes met feta worden gemaakt van geraspte courgette, rode ui en flink wat groene kruiden. Wat je wil bereiken is dat de feta goed te proeven is. Breek deze dus niet in al te fijne stukken. Hoe grover hoe beter eigenlijk. Je zult tijdens het bakken van de pannenkoekjes dan merken dat de kaas bruin kleurt en licht knapperig wordt. Méga lekker.

In principe kun je de courgette koekjes helemaal naar smaak maken. Met name met de groene kruiden kun je eindeloos variëren. Ik gebruikte zelf een mix van munt, peterselie en dille omdat ik dit in huis had, maar mocht je toevallig basilicum hebben, dan gaat dit er ook heel lekker bij.

De meeste tijd gaat in het raspen van de courgette zitten. Verder is het niet meer dan een kwestie van alle ingrediënten mengen en dit bakken in de koekenpan.

Kolokithokeftedes

Griekse courgette koekjes

De Griekse courgette koekjes vallen en staan met het goed laten uitlekken van de courgette. Courgette bevat van zichzelf behoorlijk wat vocht en als je dit er niet goed uitknijpt, krijg je hele sompige courgette koekjes.

Ik heb de courgette zelf geraspt met mijn foodprocessor, met de grove rasp. Mocht je die niet hebben dan heb je een flinke klus voor je liggen met een handrasp, maar uiteindelijk werkt dat net zo goed – haha.

Vang de geraspte courgette op in een zeef en knijp dit boven de wasbak goed uit. Je kunt de courgette ook prima een poosje laten staan. Je zult dan vanzelf merken dat het wat droger wordt. Dep de geraspte courgette nog extra droog met keukenrol en meng het daarna met de overige ingrediënten.

Andere Griekse recepten op OMF

Zoals ik al zei, zijn de Griekse courgette koekjes heerlijk als lunch, maar kunnen ze ook prima dienen als bijgerecht bij het avondeten. Serveer ze bijvoorbeeld bij Griekse orzosalade of als bijgerecht bij Surf & turf spiesjes met worst en garnalen. Als je in stijl je diner wilt afsluiten, maak dan Galaktoboureko als toetje. Griekse custardtaart is dat, en zoooo lekker.

Andere authentieke Griekse recepten op OMF zijn:

En ook érg lekker zijn de onderstaande recepten:

Note to self: vaker naar Griekenland op vakantie gaan om dit soort gerechten te proeven. Het land staat vaak niet bovenaan mijn vakantielijstje, maar het eten is er zo ongelofelijk lekker altijd. Toch maar eens verandering in aanbrengen.

courgette koekjes met feta

Kolokithokeftedes

Kan iemand mij vertellen hoe ik Kolokithokeftedes uitspreek? Het is de officiële Griekse naam voor de courgette koekjes, maar de uitspraak is mij geheel onbekend. Ik heb deze pannenkoekjes dan ook nog nooit in Griekenland gegeten, dus daar kan ik het ook niet vandaan halen.

Wat wel grappig is: Kolokithokeftedes is in verschillende vormen te krijgen. Ik maakte er pannenkoekjes van, maar je kunt het ook wel eens geserveerd zien worden in een soort van falafel-vorm. Of zelfs als gehaktballetjes! Lijkt me mega lekker.

Daarnaast kun je ook behoorlijk variëren met het bereiden van dit gerecht. Ik bakte de pannenkoekjes in een koekenpan, maar zoals gezegd kun je ook balletjes kneden van de mix en deze frituren, in de Airfryer stoppen of garen in de oven.

Frituren is zeker iets dat ik nog een keertje ga proberen, lijkt me heerlijk met een krokant korstje namelijk! Krokant korstje, kruidige smaak, zachte feta van binnen. Oef, ik krijg er direct zin in!

courgette koekjes

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Kolokithokeftedes
No ratings yet

Griekse courgette koekjes

Eigenlijk kan ik dit recept beter courgette pannenkoekjes noemen. Bij koekjes denk ik toch aan iets knapperigs, maar deze "kolokithokeftedes" zijn wat meer aan de zacht kant. Maar lekker zijn ze zéker! De feta en verse groenen kruiden geven zoveel smaak aan deze courgettekoekjes! Een heerlijk bijgerecht.
Porties10 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • grove rasp
  • fijne zeef

Ingrediënten

  • 2 courgettes – gewassen
  • 1 rode ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 5 g peterselie – fijngehakt
  • 5 g munt – fijngehakt
  • 5 g dille – fijngehakt
  • 100 g feta – in grove stukken
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • peper en zout

Instructies

  • Rasp de courgettes met behulp van de rasp grof. Doe de geraspte courgette in een zeef en knijp zoveel mogelijk vocht uit de groenten.
  • Meng de geraspte courgette met alle andere ingrediënten.
  • Verhit een laagje olie in een koekenpan. Schep een lepel van het courgettebeslag in de hete olie en duw dit aan.
  • Bak de courgettekoekjes aan weerszijden goudbruin. Serveer direct.
Gang: bijgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: bijgerecht, courgette, feta, hartige pannenkoek, vegetarisch

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close