Griekse Bougatsa

Toen ik enkele maanden geleden het recept deelde voor Griekse Galaktoboureko kreeg ik van veel mensen een bericht: “Oh, maar dan vind je Bougatsa ook lekker!” En dat klopt. Al vind ik eigenlijk alles met custard lekker als ik heel eerlijk moet zijn, haha. In tegenstelling tot Galaktoboureko is het maken van Bougatsa een iets minder tijdrovend klusje. Hoewel de ingrediënten van beide gerechten enorm overeen komen, smaken de toetjes wezenlijk anders. Zo is Bougatsa minder zoet en kleverig dan Galaktoboureko en vind ik het wat frisser smaken. Bougatsa leent zich bovendien beter voor het maken van kleinere hoeveelheden dan Galaktoboureko.

Ik heb zelf in ieder geval geen favoriet, beide toetjes vind ik waanzinnig lekker en daarom wil ik ook van Bougatsa graag het recept delen vandaag. Serveer de filodeegpakketjes met lekker veel poedersuiker en eventueel een snufje kaneel. Bougatsa is het lekkerst als het lauwwarm gegeten wordt.

Griekse Bougatsa

Griekse Bougatsa

1 van 3 stemmen

Griekse Bougatsa

Porties8 stuks
Moeilijkheidsgraad moeilijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 50 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Ingrediënten

Voor de custard

  • 1 vanillepeul
  • 750 ml volle melk
  • rasp van 1 citroen
  • 3 eidooiers
  • 200 g kristalsuiker
  • snufje zout
  • 75 g fijne griesmeel
  • 50 g koude boter - in blokjes

En verder

  • 16 vellen filodeeg - ontdooid
  • zonnebloemolie
  • poedersuiker
  • kaneelpoeder

Instructies

  • We beginnen met het maken van de custard. Halveer het vanillestokje, schraap het merg eruit en doe dit samen met het leeggeschraapte stokje, de melk en citroenrasp in een pan. Breng dit mengsel aan de kook.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de kristalsuiker en snufje zout tot een lichtgeel mengsel.
  • Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en voeg al roerend de griesmeel toe. Roer goed door om klontjes te voorkomen.
  • Schenk de helft van de warme melk bij de opgeklopte eidooiers in de kom en schenk dan alles weer terug in de pan. Kook de custard al roerend nog eens 5 minuten tot deze dik wordt.
  • Haal de pan van het vuur en roer de koude boter door de custard tot de boter helemaal gesmolten is. Laat de custard afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Leg een vel filodeeg voor je neer en smeer de bovenkant in met zonnebloemolie. Leg er een tweede vel filodeeg bovenop.
  • Schep 4 eetlepels van de custard in het midden van de vellen filodeeg.
  • Smeer het bovenste vel filodeeg langs de custard in met zonnebloemolie en vouw de boven- en onderkant over de custard naar binnen.
    bougatsa vouwen 5
  • Smeer de lange banen filodeeg die je zojuist hebt omgevouwen wederom in met zonnebloemolie en vouw de zijkanten over de custard. Smeer in met... jawel, zonnebloemolie.
    bougatsa vouwen 6
  • Vouw vervolgens de zijkanten van het onderste vel filodeeg over de custard. Smeer in met zonnebloemolie.
    bougatsa vouwen 7
  • Vouw tot slot de boven- en onderkanten van he deeg naar het midden en leg het pakketje met de vouwranden naar beneden op de bakplaat. Smeer de hele bovenkant in met zonnebloemolie.
    bougatsa vouwen 8
  • Bak de Bougatsa in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en knapperig. Laat afkoelen naar kamertemperatuur en bestrooi met poedersuiker en kaneelpoeder.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Griekse Bougatsa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close