Hetgeen ik het allerlastigst vind aan het uitdenken van een uitgebreid kerstdiner is toch wel het bedenken van bijgerechten voor Kerst. Dan hebben we het kerstontbijt al gehad, heb ik iets lekkers bedacht als voorgerecht én is het hoofdgerecht bepaald… En dan komen de bijgerechten nog.
Ik probeer altijd overal iets feestelijks van te maken; dus óók van de bijgerechten. Heb jij nou net zoveel moeite met iets lekkers verzinnen als ik, dan heb ik bij deze 16 lekkere bijgerechten voor Kerst voor je op een rij gezet. Van een heerlijke truffelroomsaus tot een ovenschotel, tot feestelijke aardappelgerechten.
Kerst bijgerechten
Het liefst wil je tijdens de feestdagen een variatie aan bijgerechten op tafel zetten. Bijgerechten met groenten, bijgerechten met aardappel… Ik vind het zelf altijd leuk als er wat te kiezen valt en daarom probeer ik meestal 4 – 6 bijgerechten op tafel te zetten als het even kan. Liever te veel dan te weinig is altijd mijn motto en wat overblijft eten we de komende dagen gewoon nog een keer.
In onderstaande roundup vind je een heel scala een verschillende bijgerechten voor Kerst. Je kunt kiezen of je het jezelf moeilijk of makkelijk wilt maken en of je kiest voor duurdere of juist goedkope ingrediënten.
Kerst bijgerechten met aardappel
Bijgerechten met aardappel doen het altijd goed bij ieder etentje; zo ook bij Kerst! Hierbij een paar lekkere Kerst bijgerechten met aardappel. Variërend van gratin tot geroosterde aardappeltjes.
1. Aardappeltorentjes met Parmezaan
Eén van de meest intensieve bijgerechten zijn direct deze aardappeltorentjes. Met een mandoline of foodprocessor is het gelukkig een stuk makkelijker. Maar zeg eerlijk: ze zien er wel heel leuk uit, toch?
2. Gevulde aardappelbitterballen
Je denkt wellicht niet direct aan bitterballen bij het kerstdiner, maar deze gevulde aardappelbitterballen zijn een leuke variant op de bekende aardappelkroketjes. En extra lekker dankzij de vulling van kaas.
3. Aardappelkroketjes met Parmezaan
Geen kerstdiner compleet zonder aardappelkroketjes toch? Maar dan wel lekker zelfgemaakt en als het even kan met wat toegevoegde Parmezaanse kaas. Dat zorgt voor een lekker ziltig smaakje.
Nog een gratin in dit lijstje, maar dan toch weer anders. Door de aardappels in flinterdunne plakjes te snijden creëer je ‘hasselback’. Als je dit nou met wat andere ingrediënten in een ovenschaal stopt, heb je een heerlijk feestelijk bijgerecht.
5. Geroosterde aardappels met burrata en groene kruiden
Geroosterde aardappels doen het altijd bij iedereen goed. Wil je nou iets meer dan gewoon een schaal aardappeltjes op tafel, breek er dan burrata boven en voeg er lekker veel groene kruiden aan toe. Verfrissend en vooral héél lekker.
Bijgerechten in de vorm van puree
Aardappelpuree, pompoenpuree, bloemkoolpuree… Ik vind het altijd fijne opties voor het kerstdiner omdat het relatief makkelijke bijgerechten zijn om te maken. Maar ook omdat een puree eigenlijk altijd goed is.
Je kunt het serveren bij stoofgerechten een mooi stuk vlees of zelfs bij vis.
6. Pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter
Pompoenen zijn niet aan te slepen in de herfst en winter, dus waarom zouden we ze niet lekker gebruiken voor een feestelijk bijgerecht? Deze pompoenpuree is opgefleurd met hazelnoten en bruine boter. Zo lekker!
7. Geroosterde pompoen-aardappelpuree met knoflook
Kun je nou niet kiezen tussen pompoen- of aardappelpuree, dan kun je de twee ook met elkaar mixen. Hartstikke lekker en wat minder zwaar dan alleen aardappelpuree.
8. Aardappelpuree met balsamico-uitjes
Kun je het idee van aardappelpuree niet loslaten, dan is het wellicht leuk om de puree af te toppen met iets lekkers. Balsamico-uitjes bijvoorbeeld. Die zijn lekker zoet en dat is vaak weer lekker bij de vele hartige gerechten op tafel.
Bijgerechten met groenten
Aan groenten moet natuurlijk ook gedacht worden. Deze Kerst bijgerechten met groenten vallen gegarandeerd in de smaak.
9. Ovenschotel met sperziebonen & champignons
Deze ‘green bean casserole’ is eigenlijk iets typisch Amerikaans voor Thanksgiving, maar ook als bijgerecht voor het kerstdiner doet ‘ie het prima. Lekker romig en de gebakken uitjes bovenop maken het plaatje compleet.
10. Bloemkool-truffelpuree met paddenstoelen & ei
Ok, nog maar een keertje dan; die truffel. Wil je een wat minder zwaar bijgerecht serveren dan is deze bloemkool-truffelpuree met paddenstoelen een aanrader. Het gekookte eitje is optioneel, maar voegt wel veel toe aan de smaak.
Kerst sauzen
Een lekkere saus mag niet ontbreken aan de tafel! Dit zijn mijn favoriete sauzen voor Kerst.
11. Truffelroomsaus
Oh yes, een van de lekkerste sauzen voor bij het kerstdiner moet toch wel een truffelroomsaus zijn. Met een goede truffelolie en het liefst verse truffel heb je het zo voor elkaar. Bovendien is deze saus lekker bij vrijwel alles.
Andere lekkere bijgerechten voor Kerst
Wil je helemaal iets anders? Dan vind je deze suggesties wellicht ook lekker!
12. Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen
Er staan ontzettend veel risottorecepten op Ohmyfoodness maar deze truffelrisotto met gemengde paddenstoelen vind ik perfect als bijgerecht voor de Kerst. Komt toch die truffel weer voorbij hè!
Aardappelgratin werkt altijd goed; ik geloof dat iedereen dat ook wel lust. Wil je nou een keer wat anders, maak dan eens een gratin van Twister Fries. Zeker voor kinderen een grote hit!
14. Champagnerisotto
De meest feestelijke risotto hier op Ohmyfoodness moet toch wel champagnerisotto zijn. Een deel van de bouillon wordt vervangen door champagne, dus reken maar dat je het goed proeft!
15. Stoofpeertjes
Stoofpeertjes kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje; geen kerstdiner is compleet zonder – toch? Dit is een recept voor traditionele rode stoofpeertjes, maar deze witte stoofpeertjes zijn ook een aanrader. Als je die besprenkelt met een beetje gouden (eetbare!) glitters heb je direct een feestje aan tafel.
16. Hartige broodjes met truffel & parmezaan
Hartige broodjes zijn een goede toevoeging als bijgerecht bij het kerstdiner. Inmiddels weten jullie wel dat ik #teamhartig ben, dus voor deze broodjes met truffel & Parmezaanse kaas mag je me (bijna) wakker maken.
De broodjes heb ik gemaakt van croissantdeeg en daardoor zijn ze lekker snel klaar. Mocht je niet zo van het croissantdeeg zijn, dan kun je ook prima bladerdeeg gebruiken.
Wel raad ik je aan om de broodjes zo vers mogelijk te serveren. Hierdoor smaken ze extra lekker en komt de kaassmaak ook goed naar voren.
Bijgerechten Kerst voorbereiden
Bijgerechten laten zich vaak helaas wat minder goed voorbereiden. Toch zijn er echt wel een aantal dingen die je alvast zou kunnen doen. Purees laten zich bijvoorbeeld prima opwarmen door er een scheutje melk of klontje boter aan toe te voegen en stoofpeertjes zijn zelfs nog lekkerder als je ze alvast voorbereidt.
Hieronder vind je alle bovengenoemde bijgerechten nogmaals, inclusief tips over het voorbereiden van de gerechten.
- Aardappeltorentjes – maak de torentjes alvast helemaal maar bak ze op het moment zelf af.
- Gevulde aardappelbitterballen – maak de bitterballen helemaal en leg ze in de vriezer. Bak ze op de dag zelf af.
- Truffelroomsaus – kun je al helemaal klaarmaken; alleen nog even opwarmen.
- Ovenschotel met sperziebonen – doe vast alle ingrediënten in de ovenschaal en bak op de dag zelf af.
- Pompoenpuree met hazelnoten – kan eventueel vast een dag van te voren. Weer even opwarmen met een klontje boter/scheutje melk.
- Truffelrisotto – vers toch wel het allerlekkerst.
- Bloemkool-truffelpuree – vers het lekkerst.
- Gratin van Twister Fries – op de dag zelf maken.
- Aardappelkroketjes – als met de aardappelbitterballen: maken, invriezen en afbakken op de dag zelf.
- Geroosterde pompoen-aardappelpuree – eventueel een dag van te voren. Opwarmen met klontje boter of scheutje melk.
- Champagnerisotto – kan van te voren. Even opwarmen met een klontje boter en scheut champagne.
- Hasselbackgratin – alles kan vast in de ovenschaal. Afbakken op de dag zelf.
- Stoofpeertjes – kun je al (dagen) van tevoren maken. Bewaar ze in de koelkast.
- Geroosterde aardappels met burrata – op de dag zelf maken, eventueel alleen vast alles snijden.
- Aardappelpuree met balsamico-uitjes – puree en uitjes kun je vast maken. Puree opwarmen met klontje boter of scheutje melk. Uitjes weer even in een koekenpan warm maken.
Ondanks deze 15 bijgerechten voor Kerst toch nog niet voldoende inspiratie? Bekijk dan hier onze kerst voorgerechten, kerst hoofdgerechten of onze kerst nagerechten! En hou de komende weken Ohmyfoodness uiteraard goed in de gaten want ook dit jaar voorzien we je van véél nieuwe kerstinspiratie.
Bewaar dit artikel op Pinterest!
Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.