Zelfs na jaren van receptontwikkeling kan ik nog wel eens het idee hebben dat een recept minder goed gaat uitpakken dan ik in mijn hoofd heb. Dat idee had ik ook een beetje met deze bloemkool-truffelpuree. Ik weet dat ik een lekkere bloemkoolpuree kan maken, ik weet dat ik dól ben op truffel maar toch had ik tijdens het koken zo mijn bedenkingen bij dit recept. Spoiler alert: TOTAAL ONNODIG. Maar echt onnodig want wow, wat is dit een heerlijk gerecht! Als je dol bent op truffel dan is dit echt een recept dat je moet maken.
De juiste truffeltapenade
Voor het op smaak brengen van de bloemkoolpuree gebruikte ik truffeltapenade en hoewel dat tot nu toe nooit echt inténs naar truffel smaakte, vond ik bij Albert Heijn truffeltapenade van een nieuw merk dat wel een echt intense truffelsmaak met zich meebrengt. Het zit in een glazen potje met wit label, op de foto zie je ‘m wazig op de achtergrond, van het merk Urbani. Vergeleken met de truffeltapenade van AH eigenmerk die ernaast staat is het een behoorlijk prijzig potje, €4,99 voor een potje van 80 gram, maar neem van mij aan: het is het waard. De truffeltapenade maakt niet alleen dit gerecht lekker maar lijkt me ook waanzinnig op pizza of door risotto.
Tot slot wil ik ook graag nog iets zeggen over het gekookte ei want hoewel ik aanvankelijk dacht dat deze niet zoveel zou toevoegen, je leest het: ik had echt zo mijn twijfels over mijn eigen idee – haha, doet dat het wel! De smaak van eidooier gaat perfect samen met de smaak van de paddenstoelen en de bloemkool-truffelpuree. En ei + truffel is ook een gouden combinatie.
Kortom: een must make voor iedere truffelliefhebber.
Bloemkool-truffelpuree met paddenstoelen en zachtgekookt ei
Benodigdheden
- Foodprocessor
Ingrediënten
- 2 liter kippenbouillon
- 1 bloemkool - in roosjes
- 600 g gemengde paddenstoelen
- 4 eieren
- peper en zout
- 1 el truffeltapenade
- 40 g Parmezaanse kaas - geraspt
Instructies
- Breng de kippenbouillon aan de kook en kook hierin de bloemkoolroosjes in ongeveer 15 minuten gaar.
- Bak terwijl de bloemkool kookt de paddenstoelen tot ze goudbruin en gaar zijn en kook de eieren in 6 minuten zacht. Je kunt de eieren natuurlijk ook pocheren.
- Doe de bloemkool in de kom van de keukenprocessor en voeg hier de truffeltapenade en Parmezaanse kaas aan toe. Maal de bloemkool tot een gladde puree.
- Breng de bloemkool-truffelpuree op smaak met peper en zout. Schep de puree op borden. Leg op ieder bord een zachtgekookt ei en verdeel de gebakken paddenstoelen over het gerecht.
- Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dit gerecht staat bij de vegetarische gerechten maar de basis is kippenbouillon…. Wat is de vegetarische versie van dit gerecht? Welke bouillon kun je het beste gebruiken~?
Oh, dat heel suf! In plaats van kippenbouillon gebruik je dan groentebouillon.