Ontbijtpizza met ei en spek

Deze ontbijtpizza met ei en spek past natuurlijk pérfect tussen alle comfort-food recepten die al op OMF staan. Wij zijn thuis echt gek van pizza en ik vond het wel een leuk experiment om een pizza voor het ontbijt te maken! Dit hoefde ik geen twee keer aan de kinderen te vragen, dat snappen jullie haha. 

Ontbijtpizza met ei: Vaderdag inspiratie

En toevallig bedacht ik dit net voordat het Vaderdag zou zijn! Ja beste lezers, Vaderdag staat weer voor de deur! En hoewel het rondom Moederdag altijd (op internet) altijd heel druk is met nieuwe Moederdag ontbijtjes en recepten, is het met Vaderdag verrassend stil. Dat moet veranderen, vond ik. Daarom deel ik deze week graag wat heerlijke Vaderdag inspiratie met jullie, te beginnen met een verrukkelijke ontbijtpizza met ei en spek. Pizza als ontbijt? Absoluut! Naar mijn mening is dat altijd een feestje. Ik zou dit persoonlijk zelfs graag als ontbijt op Moederdag willen hebben, haha. Maar mocht je dit iets te uitbundig vinden voor de ochtend, dan kun je de pizza natuurlijk ook later op de dag serveren. Bijvoorbeeld als pizza brunch recept!

Zelfgemaakt pizzadeeg

Voor dit recept maakte ik mijn eigen pizzadeeg. Als je zin hebt om vroeg op te staan op Vaderdag, kun je dit natuurlijk ook zelf doen. Maar je kunt het deeg ook alvast een dag eerder bereiden. Dek het af met plasticfolie en zet het een nachtje in de koelkast. De volgende ochtend kun je dan direct aan de slag met het vormen van de pizzabodems en het bakken van de ontbijtpizza met ei. Ben je benieuwd hoe je pizzadeeg kunt maken? Ik schreef er een artikel over! Je moet er even tijd voor vrij maken, maar de pizza proeft er extra lekker door. 

Pizza met ei

Een belangrijk aspect van deze ontbijtpizza is het ei. Ik kies ervoor om het ei pas de laatste 5 minuten van de baktijd op de pizza te breken, zodat de eidooier nog wat vloeibaar blijft. Maar als je de voorkeur geeft aan hardgekookte eieren, kun je het ei de laatste 7/8 minuten van de baktijd op de pizza breken. De dooier zal dan stevig zijn.

Variatiemogelijkheden

Met het recept dat ik zometeen met je ga delen maak je twee medium size (ong. 25 cm doorsnede) ontbijtpizza’s. Eet je met meer mensen dan zou je ook vier tot zes kleinere pizza’s kunnen maken. Of gebruik de rest van het deeg om je eigen diepvriespizza te maken voor later!

Veelgestelde vragen over ontbijtpizza

Kan ik andere ingrediënten toevoegen aan mijn ontbijtpizza?

Absoluut! Ontbijtpizza’s zijn heel veelzijdig en je kunt allerlei ingrediënten toevoegen of vervangen naar smaak. Denk aan groenten zoals paprika, champignons of spinazie, verschillende soorten kaas, ham, worstjes, enzovoort.

Kan ik het pizzadeeg kant-en-klaar kopen in plaats van het zelf te maken?

Ja, dat kan zeker! Als je niet veel tijd hebt, kun je kant-en-klaar pizzadeeg kopen in de supermarkt of bij een lokale bakkerij. Deze van tante fanny vind ik een goed alternatief. Het resultaat zal iets anders zijn dan zelfgemaakt deeg, maar het zal nog steeds heerlijk zijn.

Kan ik de ontbijtpizza van tevoren maken en later opwarmen?

Ja, je kunt de ontbijtpizza van tevoren maken en later opwarmen. Bewaar de pizza in de koelkast en verwarm hem in de oven op 180°C gedurende ongeveer 10-15 minuten, of tot hij door en door warm is.

Is pizza als ontbijt gezond?

Haha ik moet een beetje lachen om deze vraag. Natuurlijk is het antwoord hierop nee, máár… als je een keer brak op de bank ligt en zin heb in iets vettigs dan zou ik lekker een paar puntjes pakken! Een pizza bevat veel proteïnen én als er dan ook nog verse groenten op liggen, dan zorgt dit ervoor dat je je lang voldaan voelt! 

Tot slot

Kortom, deze ontbijtpizza met ei en spek is een heerlijke manier om Vaderdag te vieren. Het is een feestelijk gerecht dat zowel voor ontbijt als brunch geschikt is. Dus waar wacht je nog op? Tover deze smakelijke creatie op tafel en verras je vriend/vader op zijn speciale dag!

Ontbijtpizza met ei
Ontbijtpizza met ei en spek
No ratings yet

Ontbijtpizza met spek & ei

Speciaal voor Vaderdag maakte ik deze ontbijtpizza met spek & ei. Begin eventueel de avond van tevoren vast met het maken van het deeg en verras je vader of partner de volgende ochtend met een verse pizza.
Porties2 medium pizza’s
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Waar te bewaren in de vriezer*
Hoelang te bewaren 3 maanden

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken

Ingrediënten

Pizzadeeg:

  • 350 g patent bloem
  • 1 el kristalsuiker
  • 7 g instant gist – 1 zakje
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 240 ml lauwwarm water

Toppings:

  • 150 g mozzarella – geraspt
  • 100 g ontbijtspek – in plakjes
  • 2 eieren
  • 1 avocado – in plakjes
  • kiemgroenten optioneel
  • peper en zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het pizzadeeg bij elkaar in een kom en kneed dit met behulp van deeghaken in 10-12 minuten tot een soepel deeg.
  • Vorm een bal van het deeg, leg het in een licht ingevette kom en laat het pizzadeeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220℃ boven- en onderwarmte en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het pizzadeeg in tweeën en vorm met je handen twee ronde pizzabodems.
  • Leg de pizzabodems op de bakplaat en bestrooi ze met kaas. Verdeel ook het ontbijtspek er overheen.
  • Bak de pizza's onderin de oven in 20 – 25 minuten gaar en knapperig. Breek de eieren de laatste 5 minuten van de baktijd op de pizza's.
  • Verdeel na het bakken de avocado, kiemgroenten, peper en zout over de pizza's en serveer ze direct.

Notities

*Zie de instructies in dit artikel voor het maken van je eigen diepvriespizza. 
Gang: ontbijt
Trefwoord: avocado, eieren, ontbijt, ontbijtpizza, pizza, spek, uitgebreid ontbijt, Vaderdag, vaderdagontbijt, warm ontbijt

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Ontbijtpizza met ei en spek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close