Ik heb al eens eerder wentelteefjes uit de oven gemaakt in de vorm van deze wentelteefjes ovenschotel. Wentelteefjes ken je normaal natuurlijk als gebakken stukken brood in een pan, maar deze variant uit de oven met rood fruit en vanilleglazuur kost je minder tijd en is perfect voor het kerstontbijt. Maak het de avond van te voren al klaar, dan hoeft het de volgende ochtend alleen nog even in de oven.
Wentelteefjes ovenschotel
Een wentelteefjes ovenschotel is perfect om voor te bereiden voor het kerstontbijt. Mijn eerste wentelteefjes ovenschotel bereidde ik met baguette, maar omdat we nu voor de Kerst bezig zijn, mag het allemaal wel een stukje luxer. Deze keer maakte ik hem met brioche, mooi zacht en licht zoet brood dat perfect samengaat met het rode fruit en het vanilleglazuur voor dit ontbijtrecept.
Waar je wentelteefjes normaal gesproken door beslag wentelt en dan in een pan bakt, kun je deze wentelteefjes uit de oven al heel goed de avond van te voren klaarmaken. Leg alle sneetjes brioche in de ovenschaal en schenk vervolgens het beslag over het brood. Laat het de hele nacht in de koelkast intrekken, zo hoef je het op de dag van het kerstontbijt alleen nog maar af te bakken en te decoreren. Makkelijk toch! Heb je niet zolang de tijd, zorg er dan voor dat je de wentelteefjes minimaal 2 uur laat intrekken.
Broodpudding
Deze wentelteefjes uit de oven kun je heel goed vergelijken met een broodpudding. Die term is een beetje misleidend want bij pudding denk ik aan een zacht toetje, niet aan brood. Het is dan ook niet echt een pudding. Zie bijvoorbeeld dit recept voor witte chocolade broodpudding met rood fruit saus die ik járen geleden al maakte. Broodpudding is een heel old school gerecht dat vaak gemaakt wordt van restjes brood die geweekt worden in een mengsel van eieren en melk. Meestal wordt het dan op smaak gebracht met suiker. Dat klinkt al wat meer in de richting van deze wentelteefjes ovenschotel, vind je niet? Ook voor dit recept week je het brood in een mengsel van eieren en melk.
Mocht je trouwens nog restjes brood hebben, dan kun je die ook prima gebruiken in plaats van de brioche. Ook zijn deze wentelteefjes uit de oven ideaal om een restjes brood juist ná de feestdagen op te maken.
Andere recepten voor wentelteefjes
Wentelteefjes heb je in alle vormen en maten en op Ohmyfoodness heb ik er inmiddels ook al behoorlijk wat recepten mee gemaakt. Ben je dol op wentelteefjes, dan vind je deze suggesties vast ook heel lekker!
- knoflook-parmezaan wentelteefjes
- wentelteefjes van de bbq
- hartige wentelteefjestosti
- kaneel wentelteefjes met witte chocolade en aardbeien
- wentelteefjes van croissants met vanilleroom en aardbeien
- wentelteefjes van kerststol
- wentelteefjes van suikerbrood
Tot slot, mocht je deze wentelteefjes uit de oven maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Wentelteefjesschotel met rood fruit
Benodigdheden
- ovenschaal van 20×25 cm
Ingrediënten
Wentelteefjes ovenschotel
- 1 brioche brood – in plakken van 1 cm dik
- 50 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 el kaneelpoeder
- 1 el vanille-extract
- 4 eieren
- 250 ml slagroom
- 250 g rood fruit mix – diepvries is prima
Vanilleglazuur
- 60 g naturel roomkaas
- 50 g poedersuiker
- 1 vanillestokje (merg)
Instructies
- Verdeel de plakken brioche over de ovenschaal.
- Klop de suiker met de kaneel, vanille, eieren en slagroom tot een klontvrij beslag en schenk dit over het brood in de ovenschaal. Verdeel het rood fruit over de wentelteefjes.
- Dek de schaal af met plastic folie en zet het minimaal 2 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Bak de wentelteefjes in de oven zo'n 20 minuten.
- Klop ondertussen de ingrediënten voor het vanilleglazuur tot een klontvrij papje.
- Laat de wentelteefjes uit de oven eventueel een beetje afkoelen en schenk het vanilleglazuur er overheen.