15x kerstmis voorgerechten

Vorige week trapte ik deze reeks artikelen af met 15 recepten voor het kerstontbijt. Ik kondigde toen al even aan dat jullie nog veel meer inspiratie konden verwachten en vandaag is het tijd voor artikel nummer 2! Vandaag deel ik 15 heerlijke kerstmis voorgerechten met je. Het kerstdiner is bij ons altijd een van de hoogtepunten van de feestdagen en ik kan dan ook al weken van tevoren bezig zijn met het bedenken van het menu. Hierbij probeer ik vooral veel variatie aan te brengen en het voorgerechten voor het kerstdiner, hoofd- en nagerechten een beetje op elkaar aan te laten sluiten. 

De mate waarin je kunt variëren met de kerstdiner voorgerechten die je serveert is natuurlijk enórm! Zo zul je op deze pagina voorgerechten met vis zien, voorgerechten met vlees, makkelijke voorgerechten, voorgerechten voor kinderen… Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben er al wel eens een recept voor gedeeld in de afgelopen 11 jaar Ohmyfoodness. En de komende weken gaat er ook nog meer dan voldoende inspiratie bij komen uiteraard.

Verschillende kerstdiner voorgerechten – vlees, vis & vega

Ik ben altijd GROOT fan van hapjesdiners; niet voor niets zie je in mijn eetoverzichten regelmatig een snackdiner voorbij komen natuurlijk. Mocht jij het leuk vinden om een kerstbuffet te maken, dan kun je ervoor kiezen om van de onderstaande kerst-voorgerechten kleinere porties te maken. Combineer er een paar op een schaal of plank of serveer ze per persoon als mini-proeverijtje, hartstikke leuk!

Kerstvoorgerechten vlees

Kipcocktail met mango en wasabimayonaise

Kipcocktail met mango & wasabimayonaise

Wil je een wat frissere start van het kerstdiner dan is deze kipcocktail een goed idee. Een leuke twist op de garnalencocktail. Geserveerd met mango en wasabimayonaise.

Tonnato Pollo

Tonnato pollo

Vitello Tonnato kennen we allemaal wel. Hartstikke lekker, maar wellicht een beetje standaard. Deze variant is gemaakt met kip en heeft alsnog die lekkere tonijnsaus. En wat vrolijke garnituren!

Crostini met Steak Tartaar

Crostini’s met steak tartaar

Als je een proeverij van voorgerechten op tafel wilt zetten tijdens de feestdagen, dan mogen deze crostini’s met steak tartare eigenlijk niet ontbreken. Kies voor kwalitatief goed vlees en een lekkere truffelmayonaise.

eendenborstcarpaccio

Eendenborstcarpaccio

Een recept dat al járen op Ohmyfoodness staat is deze eendenborstcarpaccio. We hebben hem zelf al herhaaldelijk geserveerd tijdens Kerst en iedereen vindt het lekker. Extra fijn: de meeste ingrediënten kun je kant-en-klaar krijgen in december, scheelt je weer werk.

kerst voorgerechten vlees

Stoofperensalade met biefstuk

Stoofpeertjes worden vaak geserveerd als bijgerecht of deel van het kerstdessert, maar ook in het voorgerecht kun je ze verwerken. Lekker om te combineren met biefstuk en zoute spekjes. De combinatie zout-zoet is echt top!

Kerst voorgerechten vis

gerookte zalmbonbons met garnalencocktail

Gerookte zalmbonbons met garnalen

Mijn schoonfamilie is groot fan van gerookte zalm; ieder voorgerecht met zalm is een favoriet bij ze. Zo ook deze gerookte zalmbonbons die ik heb gevuld met garnalencocktail. Een mix tussen twee klassiekers dus.

Slabootjes met garnalencocktail en avocadosalsa

Slabootjes met garnalencocktail & avocadosalsa

Ik ben tijdens Kerst niet echt bezig met gezonde recepten, maar deze slabootjes met garnalencocktail vallen wel onder de noemer gezonde voorgerechten denk ik. Ook leuk om als hapje te serveren!

Pasteitjes met garnalenragout

Pasteitjes met garnalenragout

Mocht al je aandacht uitgaan naar het hoofdgerecht, dan zijn deze pasteitjes met garnalenragout een prima alternatief als snel voorgerecht. Ook vegetarisch te maken door de garnalen te vervangen door paddenstoelen!

Romige witlofsoep met gerookte forel

Witlofsoep met gerookte forel

Ga je meer richting een Hollands kerstdiner dan is deze witlofsoep met forel wellicht een aanrader als voorgerecht. De gerookte forel kun je natuurlijk ook weglaten; dan heb je weer een vegetarisch voorgerecht te pakken. Ook fijn: de soep kun je van tevoren al klaarmaken.

Zalmbuideltjes met dillecrème

Zalmbuideltjes met dillecrème

Daar zijn we weer met de zalm! Deze keer is de zalm verstopt in een buideltje deeg bij wijze van kleine cadeautjes. Serveert leuk en is niet ontzettend lastig om te maken. De buideltjes kun je uiteraard ook vullen met andere vis, vlees of groenten.

gerookte zalmtartaar

Gerookte zalmtartaar met rucolaolie

Een andere favoriet bij ons thuis: gerookte zalmtartaar. Zoveel texturen en smaken in een klein pakketje en dankzij de oranje en groene kleurcombinatie ook echt een feestje om te serveren.

kerst voorgerechten vis

Coquilles in champagnesaus

Eén van de meest feestelijke voorgerechten op Ohmyfoodness als je het mij vraagt. Coquilles eten wij sowieso alleen bij bijzondere gelegenheden en de combinatie met de champagnesaus, champignons en fijn gesneden prei is zálig. 

Kerst voorgerechten vegetarisch

Mosterdcappuccino

Mosterdcappuccino

Soep is altijd een fijne starter tijdens de Kerst. Deze mosterdcappuccino is makkelijk om te maken, maar is toch feestelijk door het laagje schuim bovenop.

Broccoli cappuccino met mosterd

Een variant op de mosterdcappuccino die je hierboven al hebt kunnen zien. Deze is gemaakt op basis van broccolisoep. Heb je direct weer wat groenten naar binnen gewerkt, ideaal.

kerstdiner voorgerechten

Bietencarpaccio met frambozendressing

Vegetarische voorgerechten kunnen net zo spannend zijn als voorgerechten met vlees of vis. Check bijvoorbeeld deze bietencarpaccio met zoete frambozendressing, echt een feestje op het bord én in je mond. Met weinig moeite kom je al heel ver dankzij de mooie rode kleur van de bieten.

Makkelijke voorgerechten Kerst

Als je het voor het kerstontbijt al handig vond om het een en ander voor te bereiden, dan vind je dit voor het kerstdiner waarschijnlijk helemaal! Hieronder heb ik alle voorgerechten voor Kerst die hierboven staan opgesomd en erbij gezet wat je eventueel al een dag van tevoren zou kunnen maken. Dit scheelt je weer werk op de dag van Kerst zelf. 

  1. Gerookte zalmbonbons – een dag van tevoren te maken, goed strak verpakt in plastic bewaren in de koelkast.
  2. Mosterdcappuccino – kook de soep al een dag van tevoren en maak hem af met schuimlaagje op de dag zelf.
  3. Kipcocktail – alles alvast voorsnijden en de mayonaise maken. Afmaken op de dag zelf.
  4. Slabootjes met garnalencocktail – garnalencocktail kan van tevoren worden gemaakt.
  5. Broccoli cappuccino met mosterd – zie mosterdcappucino.
  6. Tonnato Pollo – tonijnsaus kun je vast klaarmaken, garnering vast snijden.
  7. Pasteitjes met garnalenragout – garnalenragout kun je een dag van tevoren klaarmaken.
  8. Crostini’s met steak tartare – de crostini’s kun je een dag van tevoren vast bakken; luchtdicht buiten de koelkast bewaren. 
  9. Witlofsoep – de soep kun je een dag van tevoren al maken.
  10. Bietencarpaccio – alle ingrediënten kun je alvast snijden en in de koelkast bewaren.
  11. Zalmbuideltjes – vers maken
  12. Eendenborstcarpaccio – alle ingrediënten kun je gesneden in de koelkast bewaren
  13. Zalmtartaar – de tartaar kun je alvast van tevoren maken en goed verpakt in de koelkast bewaren.
  14. Stoofperensalade met biefstuk – de stoofpeertjes kun je al ver van tevoren klaar maken.
  15. Coquilles in champagnesaus – maak de champagnesaus alvast klaar en doe het snijwerk een dag van tevoren. 

Ondanks deze 15 recepten voor de eerste gang van het kerstdiner toch nog niet voldoende inspiratie? Bekijk dan hier al onze kerstrecepten! En hou de komende weken Ohmyfoodness uiteraard goed in de gaten want ook dit jaar voorzien we je van véél nieuwe kerstinspiratie. 

Heb jij al nagedacht over jouw kerstdiner?

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kerstmis voorgerechten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close