Aziatische steak tartaar

Het stond echt al eeuwen op mijn lijstje om Aziatische steak tartaar te maken. Steak Tartaar is normaal gesproken natuurlijk hartstikke Frans en ik heb het idee dat het een favoriet voorgerecht bij velen is. Zelf ben ik niet heel groot fan van de Franse keuken maar des te meer van de Aziatische.

Dit recept zat dus al een hele poos in mijn hoofd, maar iedere keer kwam het er niet van om het te maken. En nu gaf ik mezelf een schop onder mijn kont en dacht ik hoppa! Achteraf vervloek ik mezelf dat ik dit niet veel eerder heb gemaakt want oh, wat was dit genieten!

steak tartaar aziatisch
Aziatisch steak tartaar

Steak Tartaar recept

Een goed steak tartaar recept valt en staat met de kwaliteit van het vlees. Omdat je voor het steak tartaar recept het vlees rauw eet, is het belangrijk dat je kwalitatief goed vlees gebruikt dat nog niet zo oud is. Breng bij voorkeur dan ook een bezoekje aan de slager voor het vlees en koop het vlees zeker niet te ver van tevoren.

Hoe sneller je het verwerkt in het recept hoe beter, maar ik raad je aan om niet langer dan één dag het vlees in de koelkast te hebben liggen.

Voor mijn Aziatische steak tartaar recept heb ik ossenhaas gebruikt. Super mals vlees dat erg geschikt is voor het maken van steak tartaar. Je kunt ook biefstuk of bavette gebruiken. Kijk vooral naar wat er voorhanden en eventueel goedkoper is.

Als je het vlees bij de slager haalt, kun je vragen of hij het vlees alvast fijn wilt snijden. Persoonlijk vind ik het altijd ’t lekkerst om wel wat textuur te hebben in de steak tartaar, dus ik snijd het zelf in kleine stukjes. Maar je zou bijna zo ver kunnen gaan tot het vlees de textuur van gehakt heeft. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Aziatische steak tartaar

Steak tartaar maken

Steak tartaar maken is ontzettend eenvoudig en kun je prima vlak voor het eten doen. Het is echt niet nodig om het volledige gerecht te preppen, je bent namelijk zo klaar. Zeker als je het vlees al hebt gesneden of hebt laten snijden door de slager.

Het maken van Aziatische steak tartaar is niet meer dan een kwestie van de smaakmakers door het vlees scheppen. Je kunt dit heel even laten staan terwijl je bijvoorbeeld de toppings voorbereid. Op deze manier trekt de marinade een beetje in het vlees en dat komt de smaak van het gerecht natuurlijk ten goede.

Plaats vervolgens een bakring op het serveer bord en schep hier het vlees in. Druk een beetje aan en verwijder vervolgens voorzichtig de bakring. Als het goed is blijft de steak tartaar nu in een mooie vorm op het bord liggen.

En dan is het alleen nog een kwestie van mooi maken en aftoppen. Ik laat zelf het karakteristieke eidooiertje achterwege bij mijn Aziatische variant, maar gebruik in plaats daarvan Kewpie mayonaise, verse bosui, knoflookgranulaat en geroosterde witte sesamzaadjes.

Aan de foto’s kun je zien dat de Aziatische smaakmakers een beetje uit het vlees zijn gelopen, maar dit geeft niet. Het is heerlijk om als ‘saus’ te gebruiken voor de steak tartaar. Wil je het toch voorkomen, snijd het vlees dan zo fijn mogelijk of maal het fijn in een food processor zodat de natte ingrediënten beter in het vlees kunnen trekken.

steak tartaar recept
steak tartaar

Steak tartaar Aziatisch

Zoals ik al zei is deze steak tartaar Aziatisch. Van het klassieke steak tartaar recept blijft maar weinig overeind. De Aziatische smaakmakers die ik heb gebruikt zijn:

  • sojasaus
  • zwarte azijn
  • mirin
  • sesamolie

Zwarte azijn is eigenlijk met niets anders echt te vergelijken. Het is een Chinees product dat wordt gemaakt van gefermenteerde rijst. Het heeft een hele eigen smaak en is ongelofelijk lekker om te gebruiken in dressings, marinades en dipsauzen.

Ik heb zelf een grote fles van deze zwarte azijn in mijn keuken staan, maar bij de betere toko kom je ongetwijfeld meer varianten tegen. Mocht je het niet in huis hebben of het niet willen aanschaffen, vervang de zwarte azijn dan door rijstazijn.

Maar als je dan toch een tripje naar de toko plant voor het maken van deze Aziatische steak tartaar, koop dan direct een fles Kewpie mayonaise en een potje knoflookgranulaat. Die gebruik ik namelijk beide als topping over de steak tartaar. Kewpie mayonaise is tegenwoordig echter ook verkrijgbaar bij de grotere Hollandse supermarkten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

steak tartare
No ratings yet

Aziatische steak tartaar

Yes, ik heb mijn favoriete Aziatische voorgerecht gevonden. Deze Aziatische steak tartaar heeft het lekkers van het klassieke Franse recept, maar dan met Aziatische smaken. Onwijs lekker!
Porties1 persoon
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • bakring

Ingrediënten

  • 150 g ossenhaas
  • 1 el sojasaus
  • 1 el zwarte azijn
  • 1 el mirin
  • 1 tl sesamolie
  • sap van 1/2 limoen

Toppings

  • kewpie mayonaise
  • 1 bosui – in ringen
  • knoflookgranulaat
  • geroosterde witte sesamzaadjes

Instructies

  • Snijd de ossenhaas zo fijn mogelijk en meng het vlees met de Aziatische smaakmakers.
  • Plaats de bakring op het serveerbord en schep hier het gemarineerde vlees in. Druk aan met de achterkant van een lepel en verwijder de bakring voorzichtig.
  • Top de steak tartaar af met kewpie mayonaise, verse bosui, knoflookgranulaat en sesamzaadjes. Serveer de steak tartaar direct.
Gang: voorgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: Aziatisch gerecht, steak tartaar, voorgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close