Broccoli zalm quiche

Soms kan ik niet geloven dat een bepaald recept nog niet op OMF stond, maar het is echt waar: een recept voor broccoli zalm quiche ontbrak nog. En dat terwijl het a. heel lekker is om te eten, b. heel makkelijk is om te maken en c. het kan dienen als lunch óf als lichte maaltijd. Dat zijn veel dingen in één recept, toch?

Ik koos ervoor om de broccoli zalm quiche met verse zalm te maken. Vaak kom je recepten met gerookte zalm tegen en hoe lekker ik dat ook vind, met verse zalm vind ik het een stuk beter.

Houd er wel rekening mee dat de zalm ietwat droog kan worden. Mocht je de zalm goed sappig willen houden, verdeel de vis dan pas de laatste 10 minuten van de baktijd over de quiche. Zelf vond ik het echter niet vervelend. De vulling van de taart wordt dankzij de eieren en Boursin heerlijk smeuïg en dat gaat echt tóp samen met de zalm, broccoli en rode ui.

Met het recept maak je een quiche van 30 cm doorsneden, waarmee je van 4 – 6 personen kunt eten. Serveer een lekkere salade bij de quiche voor een complete, lichte maaltijd.

hartige taart broccoli zalm
quiche met broccoli

Quiche met zalm

Quiche met zalm is top en zoals ik al zei, maakte ik deze quiche met verse zalm. Ik kocht een zalmmoot zonder vel bij de visboer en sneed deze in kleine blokjes. Met kruiden en specerijen deed ik verder niets, de andere ingrediënten die in de quiche gaan zorgen namelijk al voor genoeg smaak.

Omdat ik de zalm al toevoeg voordat de quiche de oven in gaat, wordt de vis helemaal door gegaard. Vind je dit niet lekker of vind je het zonde van de zalm, dan kun je er ook voor kiezen om de vis de laatste 10 minuten van de baktijd pas over de quiche te verdelen. Dan gaart de zalm een klein beetje en blijft de vis echt nog lekker smeüig.

Veel recepten voor quiche met zalm worden gemaakt met gerookte zalm en dat kun je natuurlijk ook heel prima gebruiken voor dit recept. Verwerk de gerookte zalm volgens onderstaand recept. Niets is lekkerder dan gerookte zalm verwarmen als je het mij vraagt!

Maar het is ook lekker om de zalm pas toe te voegen ná het bakken van de quiche, als je kiest voor gerookte zalm. Hierdoor krijg je een iets frisser recept en blijft de smaak van de gerookte zalm helemaal overeind.

quiche met broccoli zalm
broccoli zalm quiche

Quiche met broccoli

Ik heb de laatste tijd echt een liefde voor broccoli ontwikkeld, dus deze quiche met broccoli at ik helemaal in mijn eentje op. Nee, niet in één keer natuurlijk, je kunt de quiche goed in de koelkast bewaren en koud eten of weer even opwarmen in de oven. Ik at een stukje voor de lunch of als avondeten, vergezeld van een flinke groene salade. Echt een makkelijke en lichte maaltijd, super fijn.

De broccoli hoef je voor deze quiche maar 5 minuutjes voor te koken, de rest wordt verder gegaard in de oven. Als je hele kleine roosjes snijdt is het vaak niet eens nodig om de broccoli voor te koken, het is namelijk wel lekker als de groente nog een lichte bite houdt.

Ook wil ik je adviseren om de rode ui echt niet achterwege te laten in dit recept. Het voegt namelijk zó veel smaak toe! Door de ui in dunne ringen te snijden en rauw aan de rest van de ingrediënten toe te voegen, blijft de smaak van de ui echt overeind. En dat is zó lekker.

Gezondere quiche maken?

Hoewel deze quiche vrij licht smaakt, is het niet per se een gezonde quiche vanwege het gebruik van een volledig pakje Boursin. De roomkaas zorgt weliswaar voor ongelofelijk veel smaak, maar gezond is het niet per se.

Gelukkig kun je deze quiche ook gezonder maken! Gebruik in plaats van Boursin 75g (magere) kwark en voeg hier een teentje geraspte knoflook en wat verse kruiden naar smaak aan toe.

quiche met zalm

Hartige taart broccoli zalm

Deze hartige taart broccoli zalm heb je echt zo gemaakt. Het enige dat je in feite hoeft te doen is de broccoli even voorkoken en verder doet de oven de rest van het werk voor je. Een heel lekker recept voor doordeweekse dagen!

Mocht je nou net zo dol zijn op de combinatie broccoli zalm, dan vind je de Gebakken bloemkool en broccoli salade met zalm en honing mosterd misschien ook heel lekker. Een super voedende salade die ideaal is om mee te nemen naar je werk. Ook de Rijstsalade met zalm in sojasaus, honing en knoflook is een aanrader.

Wat is het verschil tussen hartige taart en quiche?

Een quiche is een hartige taart, maar niet iedere hartige taart is een quiche. Klinkt dat logisch? Niet helemaal hè?

Het belangrijkste om te onthouden is dat een quiche gemaakt wordt met ‘zanddeeg’, een ietwat kruimelig deeg. Een hartige taart kan daarentegen ook gemaakt worden met bladerdeeg of filodeeg.

Een quiche is daarnaast ook altijd gevuld met een vulling van opgeklopte eieren en room. Een hartige taart kan ieder soort vulling hebben.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Broccoli zalm quiche
1 van 1 stem

Broccoli zalm quiche

Een broccoli zalm quiche ontbrak nog op OMF, kan natuurlijk niet. Zo'n klassieker, zo simpel om te maken en ook nog eens onwijs lekker. Dit recept is gemaakt met verse zalm i.p.v. gerookte zalm.
Porties1 taart (30 cm)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • 1 quichevorm (30 cm)

Ingrediënten

  • 400 g broccoli roosjes
  • 8 plakjes hartig taartdeeg – ontdooid
  • 6 eieren
  • 1 pakje Boursin knoflook & kruiden
  • 1 el gedroogde bieslook
  • 1 moot verse zalm – in blokjes
  • 1 rode ui – in dunne, halve ringen
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de broccoli roosjes 5 minuten voor en laat ze daarna volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ en bekleed de quichevorm met de plakjes taartdeeg.
  • Klop de eieren met de Boursin, gedroogde bieslook, peper en zout op en schenk de mix in de taartvorm.
  • Verdeel de broccoli roosjes, stukjes zalm en rode ui over de ei-mix.
  • Bak de quiche 30-35 minuten in het midden van de oven, tot de eieren gestold zijn en het taartdeeg bruin en gaar is.
Gang: hoofdgerecht, lunch
Keuken: Hollands
Trefwoord: broccoli, hartige taart, quiche, verse zalm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close