Zalmtartaar met avocado & komkommer

Op zoek naar een lekker koud gerecht voor de zomer? Search no more, deze zalmtartaar met avocado & komkommer is het perfecte frisse voorgerecht voor ieder zomerdiner. Ooofff, als je met name trek hebt in een lichte, gezonde maaltijd dan kun je de zalmtartaar natuurlijk ook heel goed eten bij een salade. Of met een lekker versgebakken brood, zo heb ik het aangepakt.

Ik maakte al eens eerder Gerookte zalmtartaar, dat is nog altijd iedere kerstperiode een van de populairste recepten op OMF, maar deze variant is gemaakt met verse zalm. Mocht je dat niet willen, om welke reden dan ook, dan kun je ook gerookte zalm nemen voor dit recept.

koud voorgerecht zomer

Voorgerecht met zalm, avocado & komkommer

Perfect, zo’n voorgerecht met zalm, avocado en komkommer als je het mij vraagt. De avocado heb ik door de blokjes verse zalm gemengd zodat je echt wat meer een smeuïg tartaartje krijgt. De komkommer heb ik in lange repen om de zalmtartaar gewikkeld. Ziet er niet alleen leuk uit, het frist de hele boel ook een beetje op.

Zo’n perfect tartaartje krijg ik overigens niet voor elkaar zonder een bakring te gebruiken hoor. Mocht je die niet in huis hebben, dan kun je eventueel ook een kommetje pakken, deze bekleden met plasticfolie en die uiteindelijk om kieperen op het bord. Dan krijg je een bolletje zalmtartaar, ook leuk!

De komkommer kun je in dat laatste geval in flinterdunne reepjes snijden en als topping op de tartaar serveren.

voorgerecht zalm avocado komkommer

Koud voorgerecht zomer

Ik geef in de zomermaanden eigenlijk nooit uitgebreide diners, maar soms is het wel leuk om het net iets serieuzer aan te pakken. Dan is dit echt het perfecte koude voorgerecht voor de zomer als je het mij vraagt. Het is fris van smaak, niet te zwaar op de maag en daardoor de ideale starter voor een zomerdiner.

Zorg er wel voor dat de vis goed vers is natuurlijk en dat die niet te lang in de koelkast blijft liggen. Je kunt de zalmtartaar al prima een paar uur van te voren klaarmaken, maar langer dan dat zou ik niet doen. De versheid van de vis loopt snel achteruit en door de avocado krijgt het geheel een wat bruinig kleurtje. Niet heel appetijtelijk.

Liever een ander koud voorgerecht? Dan vind je deze Kipcocktail met mango & wasabimayonaise wellicht lekker. Fris en fruitig, maar tóch een beetje pit dankzij de wasabimayonaise.

zalmtartaar met avocado
zalmtartaar recept

Zalmtartaar recept

Als je googelt op zalmtartaar recept dan kom je vaak recepten tegen die de standaard ingrediënten van Steak Tartare gebruiken, maar daarvoor in de plaats zalm gebruiken. Vond ik toch iets minder lekker en daarom heb ik ingrediënten gepakt die ik lekker vind smaken bij vis:

  • kappertjes
  • verse dille
  • limoen

Daaraan voegde ik wel wat klassieke ’tartaar ingrediënten’ toe zoals fijngehakte sjalot.

Omdat ik de zalmtartaar lekker fris wilde houden, heb ik geen gebruik gemaakt van ingrediënten als Worcestershire saus of een eitje. Goede extra vergine olijfolie was voor mij voldoende en dat ging weer perfect samen met de avocado en komkommer.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

voorgerecht zalm avocado komkommer
5 van 1 stem

Zalmtartaar met avocado & komkommer

Het ideale koude voorgerecht voor een uitgebreid zomerdiner, dat moet toch wel deze zalmtartaar met avocado & komkommer zijn. Lekker fris door de komkommer en het limoensap en in feite zo gemaakt.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren een halve dag

Benodigdheden

  • kaasschaaf of mandoline
  • bakring of kommetje met plasticfolie

Ingrediënten

  • 200 g verse zalm – in kleine blokjes
  • 1/2 sjalot – gesnipperd
  • 1 el kappertjes – fijngehakt
  • 1 el verse dille – fijngehakt
  • sap van 1/2 limoen
  • 1/2 avocado
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 4 lange repen komkommer – geschaafd met mandoline of kaasschaaf
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de zalm, sjalot, kappertjes, dille, limoensap en olijfolie in een kommetje en schep de ingrediënten goed om.
  • Prak de avocado en voeg deze toe aan de andere ingrediënten. Schep goed om en breng de tartaar op smaak met peper en zout.
  • Plaats de bakring op een bord en leg de reep komkommer langs de rand van de ring.
  • Schep de ring vol met zalmtartaar en verwijder vervolgens voorzichtig de bakring.
  • Garneer de zalmtartaar met kappertjes, verse dille, extra vergine olijfolie en een partje limoen.
Gang: voorgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: avocado, komkommer, koud voorgerecht, verse zalm, voorgerecht, zalmtartaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close