Apple fritters (Fastfood Friday)

Twee maanden geleden was ik in San Francisco en in mijn Instagram Stories nam ik jullie mee tijdens mijn reis. Toen ik deze foto deelde gingen jullie lós. En dat snap ik, want hoe lekker ziet die apple fritter eruit?! Zoals ik altijd doe tijdens mijn reizen proefde ik goed, schreef het een en ander op in mijn notities en zette de apple fritters op mijn lijstje voor later om te maken. Nu duurde dat zelf maken niet heel erg lang, haha! Dit apple fritters recept heeft heel veel weg van degene die ik in San Francisco proefde bij Bob’s Doughnuts. Als je Somebody feed Phil op Netflix hebt gezien komt deze plek je wellicht bekend voor. Het is een mini plekje, je kunt er alleen afhalen en er staat altijd een rij. Zo ook toen ik er was maar ze gingen er vrij vlot doorheen gelukkig. Ze staan bekend om hun donuts maar ook om hun Apple fritters!

Apple Fritters zijn een soort donuts. Als je ze proeft dan herken je ook echt de kenmerkende donutsmaak. Wat ik echter zo fijn vind aan dit recept is dat het allemaal niet zo netjes hoeft te zijn. Er komt geen uitsteekvormpje aan te pas, de fritters hoeven niet perfect rond te zijn. Sterker nog, ze mogen er zelfs een beetje rustiek uitzien, dat maakt ze namelijk juist zo typisch.

De Apple Fritter van Bob’s Doughnuts was voorzien van een zoet glazuurlaagje, dus dat heb ik aan mijn eigen variant ook toegevoegd. Want tja, we hebben het over een Fastfood Friday recept, dus dat kan dan best wel – vind je niet?

Apple fritters

Apple fritter nederland

No ratings yet

Apple fritters

Apple fritters kun je het beste vergelijken met donuts. Ze zien er echter wat rustieker uit en deze variant is voorzien van stukken appel en een zoet glazuur.
Porties8 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijzen 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 4 dagen

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • deegkom
  • deegroller
  • frituurpan of pan met een laagje neutrale olie
  • keukenrol

Ingrediënten

Gistpapje:

  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 1 el kristalsuiker

Donutdeeg:

  • 1 el kristalsuiker
  • 50 g gesmolten boter
  • 400 g bloem
  • 1/2 tl zout

Appelmix:

  • 2 appels - in blokjes van 1x1 cm
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 tl citroensap

Glazuur

  • 200 g poedersuiker
  • 2 el water of melk
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Doe de melk samen met het gist en de lepel kristalsuiker in een glas en roer dit even goed door. Laat staan tot het goed begint te schuimen.
  • Doe de andere lepel kristalsuiker samen met de boter, bloem en zout in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien.
  • Schenk het gistmengsel bij de droge ingrediënten in de kom en kneed het geheel op middelhoge stand tot een glad, licht plakkerig deeg.
  • Vorm een bol van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Schep ondertussen de appelblokjes met de suiker, kaneel en citroensap om.
  • Rol na een uur het deeg uit tot een rechthoekige plak en verdeel hier de blokjes appel overheen. Vouw het deeg op, kneed nog een keer door en kneed het deeg tot een dikke rol.
  • Snijd het deeg in 8 stukken, druk het goed samen en druk het deeg dan iets plat.
  • Verhit de olie naar 180℃ en leg de apple fritters in de hete olie. Bak de apple fritters 5-6 minuten tot ze aan beide kanten donkerbruin zijn. Laat uitlekken op een vel keukenrol.
  • Roer de ingrediënten voor het glazuur door elkaar en schenk het glazuur over de apple fritters zodra deze iets zijn afgekoeld.
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: apple fritters, donuts, fastfood friday, glazuur, warme appel, warme snack

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

apple fritter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close