Apple fritters
Apple fritters kun je het beste vergelijken met donuts. Ze zien er echter wat rustieker uit en deze variant is voorzien van stukken appel en een zoet glazuur.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Rijzen1 uur uur
Totale tijd1 uur uur 50 minuten min
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: apple fritters, donuts, fastfood friday, glazuur, warme appel, warme snack
Servings: 8 stuks
Gistpapje:
- 250 ml lauwwarme melk
- 1 zakje instant gist (7g)
- 1 el kristalsuiker
Donutdeeg:
- 1 el kristalsuiker
- 50 g gesmolten boter
- 400 g bloem
- 1/2 tl zout
Appelmix:
- 2 appels - in blokjes van 1x1 cm
- 2 el kristalsuiker
- 1 el kaneelpoeder
- 1 tl citroensap
Glazuur
- 200 g poedersuiker
- 2 el water of melk
- 1 tl vanille-extract
Doe de melk samen met het gist en de lepel kristalsuiker in een glas en roer dit even goed door. Laat staan tot het goed begint te schuimen.
Doe de andere lepel kristalsuiker samen met de boter, bloem en zout in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien.
Schenk het gistmengsel bij de droge ingrediënten in de kom en kneed het geheel op middelhoge stand tot een glad, licht plakkerig deeg.
Vorm een bol van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Schep ondertussen de appelblokjes met de suiker, kaneel en citroensap om.
Rol na een uur het deeg uit tot een rechthoekige plak en verdeel hier de blokjes appel overheen. Vouw het deeg op, kneed nog een keer door en kneed het deeg tot een dikke rol.
Snijd het deeg in 8 stukken, druk het goed samen en druk het deeg dan iets plat.
Verhit de olie naar 180℃ en leg de apple fritters in de hete olie. Bak de apple fritters 5-6 minuten tot ze aan beide kanten donkerbruin zijn. Laat uitlekken op een vel keukenrol.
Roer de ingrediënten voor het glazuur door elkaar en schenk het glazuur over de apple fritters zodra deze iets zijn afgekoeld.