Zalmcarpaccio krans

Carpaccio blijft een favoriet voorgerecht bij velen en om het geheel iets feestelijker te maken, maakte ik een heerlijke zalmcarpaccio krans. Dat stelt helemaal niet zoveel voor, maar het is een hitnummer onder mensen die dol zijn op voorgerechten met gerookte zalm.

Ik maakte dit vorig jaar als onderdeel van een kerstdiner voor mijn eigen gasten en bij iedereen viel het in de smaak. De smaken zijn natuurlijk vrij bekend bij iedereen; de manier van serveren is vooral hetgeen dit een heel leuk voorgerecht voor het kerstdiner maakt.

En extra fijn: alle ingrediënten scoor je gewoon in de supermarkt of haal je bij de visboer. Jep, zelfs de zalmforel-eitjes. Want die fleuren het geheel nog net iets meer op.

Benieuwd naar al onze kerstrecepten? Je vindt ze allemaal op de speciale Kerst pagina.

gerookte zalm recepten koud

Gerookte zalm recept

Gerookte zalm recepten, we zijn er hier in huis dól op. Sowieso is gerookte zalm hier niet aan te slepen als ik het eenmaal in huis heb gehaald. Mijn oudste zoon van 6 is er namelijk gek op. Die eet het liefst crackertjes of broodjes met kruidenroomkaas en zalm. Vind ik grappig, ik vind het nou niet per se een ingrediënt dat in de smaak valt bij kinderen. Jij wel?

Dit gerookte zalm recept is in ieder geval een hit als je het kerstdiner rustig wilt beginnen. Ik ben dol op eten zoals jullie weten (duh) en vind een voorgerecht vaak ook de leukste gang van een diner, maar ik wil niet direct na het eerste gerecht stampvol zitten.

Met deze zalmcarpaccio krans heb je dat echt niet. Het gerecht bestaat uit voornamelijk lichte ingrediënten. Veel sla, wat rode ui (niet teveel van gebruiken, want dan overheerst het de boel), verse kruiden en de honing-mosterdsaus is lekker zoet van smaak.

Ik ben per persoon uitgegaan van ongeveer 6 rolletjes gerookte zalm. Dit komt neer op 50g zalm per persoon en als voorgerecht is dat meer dan genoeg.

gerookte zalm recept

Gerookte zalm recepten koud

Koude recepten met gerookte zalm zijn toch wel mijn favoriet. Hoewel ik het heerlijk vind om gerookte zalm lichtjes in een koekenpan te bakken, zou dat voor dit recept echt too much zijn.

Bovendien: doordat je de zalmcarpaccio krans koud serveert, heb je er nauwelijks werk aan! Zeker als je de dille al van tevoren plukt, de zalmrolletjes al maakt en de rode ui al in flinterdunne halve ringen schaaft, ben je tijdens het diner zelf alleen nog even bezig met alles bij elkaar brengen.

Ook het honing-mosterdsausje kun je al prima van tevoren maken en afgedekt op het aanrecht bewaren. Dat sausje maakte ik overigens op de meest simpele manier met:

  • honing
  • mosterd
  • olie
  • dille

Ingewikkelder hoeft het ook niet te zijn, je wilt namelijk vooral de smaak van de honing en mosterd toevoegen aan de zalmcarpaccio, niet de saus laten overheersen.

Een ander heerlijk koud voorgerecht met gerookte zalm is Gerookte zalmbonbons met garnalencocktail. Ook een hele grote hit bij iedereen die dol is op visgerechten en tevens een waanzinnig leuk voorgerecht voor Kerst.

zalm carpaccio

Gerookte zalm voorgerecht

Een voorgerecht met gerookte zalm gaat hier altijd goed. Iedereen lust het dus eigenlijk komt er ieder jaar met de Kerst wel een voorgerecht met gerookte zalm op tafel.

Ben jij er nou ook dol op en wil je er wel eens meer mee variëren dan uitsluitend deze zalmcarpaccio krans, dan zijn de gerookte zalmbonbons die ik net al noemde ideaal. Maar er zijn meer leuke amuses/voorgerechten die ik heb gemaakt met gerookte zalm! Wat denk je bijvoorbeeld van:

Wat je ook maakt: zorg ervoor dat je altijd goede gerookte zalm hebt. Ik vind zelf wild sockeye zalm uit Alaska het lekkerst (no spon). Deze is mooi rood van kleur, smaakt goed en is op een goede manier voor het milieu gekweekt.

gerookte zalm voorgerecht

Andere populaire gerookte zalm gerechten van OMF

In Nederland zijn we gewend om gerookte zalm koud te eten. Op een broodje, als voorgerecht, maar op OMF staan nog veel meer gerookte zalm gerechten die hartstikke lekker zijn. Zowel warme als koude gerechten.

Bovendien zijn deze recepten ook nog eens ideaal om restjes zalm mee op te maken. Voor het geval je nog iets over hebt van het kerstdiner bedoel ik dan.

Ik ben zelf dol op mijn kaasplankje met roomkaas en gerookte zalm als borrelhapje. Maar ook de Gerookte zalmtoast met avocadocrème is mega lekker als lunch na de feestdagen.

Wil je juist de zalm ietwat verwarmd hebben, probeer dan eens mijn Flatbreadpizza met gerookte zalm of Frittata met gerookte zalm en geitenkaas. Het blijft een ingrediënt waarmee je eindeloos kunt variëren he!

zalmcarpaccio

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gerookte zalm gerechten
No ratings yet

Zalmcarpaccio krans

Carpaccio kennen we allemaal als rundvlees gerecht, maar deze variant met gerookte zalm is extra feestelijk. Een super simpel maar zeer effectief voorgerecht.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren direct serveren

Ingrediënten

  • 100 g gemengde sla
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 kleine rode ui – in dunne halve ringen
  • 10 g verse dille
  • 50 g foreleitjes

Honing-mosterdsaus

  • 3 el honing
  • 1 tl grove mostrd
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1/2 tl gedroogde dille

Instructies

  • Verdeel de gemengde sla in een ring op een bord. Dit is het makkelijk door een kommetje omgekeerd op een bord te zetten zodat je langs dat kommetje een ring kunt maken.
  • Snijd de gerookte zalm in lange, dunne reepjes en rol deze reepjes vervolgens op. Verdeel de gerookte zalm over de gemengde sla.
  • Verdeel de rode ui en verse dille over de sla en schep op ieder zalmrolletje een klein lepeltje foreleitjes.
  • Roer voor de honing-mosterdsaus alle ingrediënten door elkaar en drizzle de honing-mosterdsaus over de zalmcarpaccio krans.
Gang: voorgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: gerookte zalm, kerstdiner, kerstgerecht, koud voorgerecht, zalmcarpaccio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close