Cook the books: Soesjes met gerookte zalmmousse uit ‘Zoveel om te vieren’

En toen was het ineens al bijna Pasen, kun je het geloven? Voor mijn gevoel zitten we pas net in 2021 maar niets is minder waar! De lente is inmiddels aangebroken, ik heb de afgelopen weken al talloze krokussen en narcissen gespot dus hoppa – over naar lentegerechten! Aankomende week is het Paasweek op Ohmyfoodness, de hele week gaan we lekkere inspiratie verzorgen voor het paasontbijt of de paasbrunch. Vandaag vast een voorproefje, een klein gerechtje dat niet zou misstaan op een paasborrelplank: soesjes met gerookte zalmmouse. Dit recept komt uit een van mijn nieuwe kookboeken dat volstaat met feestelijke gerechtjes: Zoveel om te vieren, geproduceerd door mijn collega’s van Njam! Voor Njam.tv ontwikkelde ik eerder al een tiental recepten, mocht je die gemist hebben dan vind je ze hier terug. Vandaag maak je via mijn Instagrampagina kans op een exemplaar van Zoveel om te vieren dus check ook zeker even de post daar!

Zoveel om te vieren

Zoveel om te vieren

Wellicht heb je al eens van Njam.tv gehoord, die kans is vooral groot als je uit Vlaanderen komt. Njam! bestaat al meer dan 10 jaar en is een van de grootste (en overigens ook de eerste) kookzenders van Vlaanderen. Om het jubileum te vieren hebben ze dit feestboek uitgebracht waarmee je van alle grote en kleine gelegenheden een eetfeestje kunt maken. Denk aan afternoon tea’s, een lekkere barbecue, Halloween maar natuurlijk ook aan Pasen, Moederdag en Kerst. De recepten in het boek zijn een bundeling recepten van de verschillende Njam!-chefs en -bloggers. De variëteit aan chefs zorgt ook voor een grote variatie aan recepten. Zo staan er een aantal (simpele) klassiekers in zoals appelroosjes, een recept voor pindakaas en een pizzakrans, maar is er ook ruimte voor de iets meer uitdagende gerechten. Mosselsoep bijvoorbeeld of pasta met kreeftensaus en gamba’s. Die laatste lijkt me overigens érg lekker.

Het boek is behoorlijk ruim opgezet: grote letters, veel ruimte voor het voorstellen van de chefs. Dit maakt het boek behoorlijk zwaar en dik waardoor ik het met name een leuk tafelboek vind. Vanwege het formaat pak je hem er toch net even iets minder snel bij in de keuken. Maar hé, het is een feestboek dus dat mag best wel een beetje extra zijn.

Via mijn Instagrampagina maak je kans op een exemplaar van dit boek dus check vooral even de bijbehorende post vandaag!

Zoveel om te vieren van Njam! is verkrijgbaar voor €34,99 bij o.a. Bol.com.

Soesjes met gerookte zalmmousse

Soesjes met gerookte zalmmousse

Soesjes met gerookte zalmmouse

Over naar de soesjes! De soesjes heb ik uiteraard zelf gemaakt, dat is namelijk helemaal niet zo moeilijk! In Zoveel om te vieren staat een basissrecept voor soesjes, maar ik heb gewoon mijn eigen recept gebruikt die ik ook hieronder even zal delen. De mousse is heerlijk luchtig, romig en heeft een lekkere gerookte vissmaak. De zalmeitjes maken het geheel helemaal af, die zorgen echt voor een zoute bite maar ook voor een extra feestelijke toevoeging. Zalmeitjes kun je tegenwoordig heel goed krijgen bij Albert Heijn, je vindt ze in het visschap.

No ratings yet

Soesjes met gerookte zalmmousse

Porties20 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Benodigdheden

  • spuitzak met rond spuitmondje
  • foodprocessor of hakmolentje
  • spuitzak met gekarteld spuitmondje

Ingrediënten

Soesjes:

  • 200 ml volle melk
  • 100 g ongezouten boter
  • 100 g bloem
  • snuf zout
  • 4 eieren

Vulling:

  • 200 g gerookte zalm
  • 100 g mascarpone
  • 50 ml slagroom
  • sap van 1 citroen
  • 2 takjes dille + extra
  • 1 potje zalmeitjes
  • peper en zout

Instructies

  • Begin met het maken van de soesjes zodat deze kunnen afkoelen. Breng hiervoor de melk samen met de boter en een snuf zout aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur zodra de melk heeft gekookt en de boter helemaal is gesmolten.
  • Voeg de bloem toe en roer het geheel tot er een bal deeg ontstaat.
  • Voeg een voor een de eieren toe aan het soezendeeg. Roer na ieder ei goed door tot een glad beslag.
  • Verwarm de oven voor op 210℃ boven- en onderwarmte. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Schep het soezendeeg in de spuitzak met het ronde spuitmondje en spuit kleine hoopjes van ongeveer 1,5cm breed op de bakplaat. Houd hierbij voldoende afstand tussen de soesjes, ze zetten in de oven namelijk uit.
  • Maak je vinger licht nat en maak de bovenkant van de toefjes soezendeeg glad.
  • Bak de soesjes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen.
  • Doe voor de soezenvulling de gerookte zalm samen met de mascarpone, de room, citroensap, dille, peper en zout in de foodprocessor. MAal het geheel tot een gladde mousse.
  • Doe de zalmmousse in de spuitzak met het gekartelde spuitmondje.
  • Snijd de soesjes open en spuit er toefjes van de zalmmousse op.
  • Garneer de soesjes met gerookte zalmmousse met de zalmeitjes en extra dille.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Soesjes met gerookte zalmmousse

Join the Conversation

  1. oh het klinkt echt heerlijk! Dit recept ga ik opslaan :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close