Hartige broodjes met truffel & Parmezaan

Hartige broodjes zijn een goede toevoeging voor het kerstontbijt of de kerstbrunch. Inmiddels weten jullie wel dat ik #teamhartig ben, dus voor deze broodjes met truffel & Parmezaanse kaas mag je me (bijna) wakker maken.

De broodjes heb ik gemaakt van croissantdeeg en daardoor zijn ze lekker snel klaar. Mocht je niet zo van het croissantdeeg zijn, dan kun je ook prima bladerdeeg gebruiken.

Wel raad ik je aan om de broodjes zo vers mogelijk te serveren. Hierdoor smaken ze extra lekker en komt de kaassmaak ook goed naar voren.

croissantdeeg hapjes

Hartig kerstontbijt

Bij het kerstontbijt wordt onze tafel met name volgebouwd met hartige hapjes. Warme broodjes met kaas, pannenkoeken met spek, ei met gerookte zalm… Ik ben gewoon niet zo gemaakt voor zoete ontbijtjes dus een hartig kerstontbijt is voor mij echt een feest.

Dit Eggs Benedict recept uit de oven zou bijvoorbeeld absoluut niet misstaan op mijn kerstontbijt-tafel, net als het Hartig kerstbrood recept.

Als jij ook fan bent van een hartig kerstontbijt, dan ga je deze broodjes met truffel en Parmezaanse kaas ook absoluut waarderen. Ze zien er feestelijk uit, smaken goed en de smaak van truffel voelt voor mij automatisch al luxe aan.

Wil je het helemaal feestelijk aanpakken, dan zou je nog wat verse truffel over de broodjes heen kunnen schaven zodra deze uit de oven komen. Dan steel je helemaal de show!

hartig kerstontbijt
recepten kerstbrunch

Croissantdeeg hapjes

Ik ben dol op croissantdeeg en dan niet alleen voor het maken van croissantjes. Dat doen we overigens ook met enige regelmaat. Er gaan weinig zondagen voorbij zonder dat ik croissantjes voor het ontbijt sta te rollen met mijn kinderen. We eten er zo zes weg met zijn drietjes en allemaal zijn we fan van een vulling met kaas.

Maar croissantdeeg is natuurlijk een stuk veelzijdiger. Ik vind het een leuk alternatief voor bladerdeeg, als ik zin heb in wat meer zachtere hapjes i.p.v. het krokante karakter dan bladerdeeg altijd geeft.

Ik heb dan ook al veel croissantdeeg hapjes gedeeld op Ohmyfoodness. Hapjes die eigenlijk helemaal niets met croissantjes te maken hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van deze Babka van croissantdeeg, een zoet brood gevuld met Nutella en overgoten met zoet glazuur. Fijn voor de zoetekauwen aan de kersttafel! Ook heel makkelijk in een hartige variant te maken trouwens. Met de vulling kun je eindeloos variëren.

Maar ook het Kaas-uibrood van croissantdeeg is nog altijd een hit. Net zo makkelijk te maken als normale croissantjes, alleen verdeel je het deeg over een cakeblik waardoor het op een leuke manier uit de oven komt. Hoe feestelijk is zo’n brood om op tafel te zetten!

Weer een compléét andere manier van croissantdeeg gebruiken is bij het maken van Churro cheesecakebars. In dit recept wordt het deeg wel een stukje krokanter maar herken je het ook echt niet meer als croissantdeeg.

Zo zie je maar, je kunt eindeloos variëren met croissantdeeg!

Voor deze hartige broodjes met truffel & Parmezaan gebruikte ik overigens het croissantdeeg van Tante Fanny. Deze zit als grote plak op een rol in plaats van in voorgesneden plakjes in een blik. Scheelt weer naden dichtdrukken. Maar uiteraard kun je ook prima het croissantdeeg van Danerolles of een huismerk gebruiken.

Zorg er in ieder geval voor dat je uiteindelijk werkt met een rechthoekige plak. Je moet voor deze broodjes het deeg namelijk in repen snijden.

hartige broodjes

Recept met truffelmayonaise

De truffelsmaak in de broodjes is afkomstig van truffelmayonaise. Hierdoor komt de truffelsmaak niet heel intens door, maar wel genoeg om er een hintje van te kunnen proeven.

De smaak van truffel blijft voor mij echt luxe en hoewel ik truffelmayonaise te pas en te onpas serveer bij mijn gerechten, blijf ik het iets feestelijks vinden hebben. Truffelmayonaise gebruikte ik een paar jaar geleden ook in het recept voor mijn Carpacciorollade. Een regelrechte hit als hoofdgerecht voor het kerstdiner is dat!

Sowieso is het beste recept met truffelmayonaise wat mij betreft toch IETS met carpaccio/rauw vlees. Zoals op Carpaccio flammkuchen of op het Broodje Steak Tartaar met gegrilde paprika. Zo lekker allemaal. Ik krijg er instant zin in.

Ik gebruik zelf altijd de truffelmayonaise van Jean Batôn omdat ik die simpelweg het aller lekkerste vind, maar kijk vooral naar wat je goed kunt vinden. Zoals ik al zei kun je de truffelsmaak in deze hartige broodjes nog wat versterken door de broodjes na het bakken te garneren met vers geschaafde truffel.

Als alternatief voor truffelmayonaise, zou je de broodjes ook kunnen vullen met truffeltapenade. Wellicht dat dit de truffelsmaak nog wat meer naar voren laat komen!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

broodjes met truffel
No ratings yet

Hartige broodjes met truffel & Parmezaan

Croissantdeeg wordt vaak gebruikt voor zoete recepten, maar zelf ben ik dol op hartige broodjes. Deze met truffel & Parmezaan zijn luxe en daardoor perfect voor het kerstontbijt of de kerstbrunch.
Porties8 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Hoelang te bewaren direct serveren

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 1 blik/rol croissantdeeg
  • 3 el truffelmayonaise
  • 3 el pijnboompitjes
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Rol het croissantdeeg uit en druk de eventuele naden dicht.
  • Smeer het croissantdeeg in met truffelmayonaise en strooi hier de pijnboompitjes en Parmezaanse kaas overheen.
  • Snijd het croissantdeeg in 8 lange repen en rol deze op. Verdeel de broodjes over de bakplaat.
  • Bak de truffel-parmezaanbroodjes in het midden van de oven in 20-25 minuten bruin en gaar.
Gang: ontbijt, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: croissantdeeg, hartige broodjes, hartige snacks, kerstsnack, parmezaanse kaas, truffelmayonaise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close