Carpacciorollade

Hoewel wij doordeweeks allang niet meer iedere dag vlees eten en ik dat ook nog geen moment heb gemist, vind ik het met Kerst wel altijd een feestje om een mooi stuk vlees op tafel te zetten. Daarbij zijn we er ook allemaal gek op en lust iedereen in onze familie het. Ik probeer ieder jaar iets nieuws te bedenken en het komt zelden voor dat ik een kerstrecept deel dat ook bij onszelf op tafel komt, maar vandaag is het echt zo! Deze Carpacciorollade komt namelijk ook bij ons tijdens het kerstdiner op tafel omdat ‘ie zó ongelofelijk lekker was.

Ik ben al vaker recepten voor Carpacciorollade tegengekomen maar deze rollades werden meestal gemaakt van bavette en ik wilde zelf graag een varkensrollade maken. En dus deed ik lekker mijn eigen ding. Ik kocht een groot stuk procureur (varkensschouder) en vulde deze met carpaccio (plakjes ossenhaas), truffelmayonaise, zongedroogde tomaat en geschaafde Parmezaanse kaas. En wow, het resultaat was echt geweldig.

Hoewel deze rollade er spectaculair uitziet, vind ik tenminste, is het helemaal niet zo moeilijk. Zorg voor een groot stuk procureur en sla deze plat met een vleeshamer of deegroller. Top af met ingrediënten voor de vulling, rol op en knoop er vervolgens slagerstouw omheen. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is de rollade rondom goudbruin te braden en daarna een poosje in de oven te zetten. Makkelijk toch?

Over dat knopen trouwens… Het knopen van rollade vergt een speciale techniek en geloof mij: ik heb tiéntallen YouTube-filmpjes bekeken en instructies gelezen, maar ik krijg het niet voor elkaar – haha. Ik ben vast niet de enige dus als het jou ook niet lukt: no worries. Zorg er gewoon voor dat je de rollade iedere 2,5-3 cm omwikkelt met een stuk touw die je stevig dichtknoopt. Dan komt het ook goed!

LET OP!

Eén major aandachtspunt bij het maken van deze rollade: zorg ervoor dat je de rollade insnijdt en oprolt tegen de draad in. Zo zorg je er namelijk voor dat je het vlees, als je het straks in plakken gaat snijden, ook tegen de draad in snijdt en dat zorgt voor het meest aangename mondgevoel.

Aan het vlees kun je zien hoe je moet rollen. Leg het stuk varkensschouder voor je neer en kijk goed naar de spiervezels (= draad) van het vlees. Lopen deze van boven naar beneden (verticaal), dan snijd je het vlees van rechts naar links in en rol je het van rechts naar links weer op. Lopen de spiervezels van rechts naar links (horizontaal), dan snijd je het vlees van boven naar beneden in (of je draait het vlees een kwartslag) en rol je het ook op die manier weer op.

In deze video van delicious. vind je meer uitleg.

Carpacciorollade

3.67 van 3 stemmen

Carpacciorollade

Deze Carpacciorollade is op en top feest. Carpaccio gerold IN een stuk varkensschouder. Helemaal niet zo ingewikkeld om te maken maar wel ongelofelijk lekker.
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

 • vleeshamer of deegroller
 • vel bakpapier
 • ovenschaal

Ingrediënten

 • 1,5 kg varkensschouder (procureur) aan één stuk
 • 3 el truffelmayonaise
 • 150 g carpacciovlees (ossenhaas)
 • 100 g Parmezaanse kaas - flakes
 • 50 g zongerijpte tomaatjes
 • peper en zout

Optioneel

 • 2 el geroosterde pijnboompitjes

Instructies

 • Snijd de varkensschouder via de zijkant bijna doormidden (zoals je ook met een hamburgerbroodje doet). Zorg ervoor dat het vlees niet helemaal doorgesneden wordt!
 • Vouw het vlees open en leg er een vel bakpapier overheen. Sla het vlees met een vleeshamer of deegroller plat, tot het een dikte heeft van ongeveer 1 - 1,5 cm.
 • Kruid de bovenkant van het vlees met peper en zout en smeer de truffelmayonaise er overheen.
 • Verdeel de carpaccio, Parmezaanse kaas en zongerijpte tomaatjes over de bovenkant van het vlees. Voeg eventueel hier ook geroosterde pijnboompitjes toe.
 • Rol de varkensschouder vanaf de korte kant op en zorg ervoor dat de vouwkant naar beneden ligt.
 • Knoop om de 2 cm een stuk touw stevig om de rollade. Knoop ook nog twee strengen touw over de lengte van het vlees.
 • Verwarm de oven voor op 125℃ hetelucht.
 • Smelt een klont boter in een braadpan en braad hierin de rollade rondom goudbruin.
 • Leg de rollade in een ovenschaal en bak de rollade in het midden van de oven in ongeveer 2 uur gaar of tot het vlees een kerntemperatuur van 70℃ heeft.
 • Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het nog 10 minuten rusten voordat je de rollade aansnijdt.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands, Italiaans
Trefwoord: carpaccio, hoofdgerecht, kerstdiner, rollade, varkensrollade, vlees, vleesgerecht, warm vlees

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

https://ohmyfoodness.nl/wp-content/uploads/2021/12/carpacciorollade-feat.jpg

Join the Conversation

 1. Dit ziet er heel lekker uit, wat serveer je hier bij?

 2. W.M. Kraak says:

  Waarschijnlijk is het allemaal heel erg goed bedoeld, maar er staan wel een aantal fouten in o.a. 1 – Procereur is GEEN schouder maar het nekstuk van het varken. 2 – als je een groot stuk vlees vlindert, om op te rollen, dan snij je ALTIJD met de draad mee, zodat je de plakken, na het braden, altijd dwars op de draad snijd. Trouwens een rollade knopen is zo simpel als het maar kan. Gert Jan Kiers heeft er een video van gemaakt [ Slager ]. Staat al jaren op Foodtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close