Hartig kerstbrood recept

Zo rond de feestdagen is er altijd veel zoetigheid te vinden op foodblogs. Lekker hoor, maar ik ben toch echt #teamhartig en dus ging ik voor de verandering aan de slag met een hartig kerstbrood recept.

In dit kerstbrood geen amandelspijs, rozijnen of cranberries maar pesto, Parmezaan en pijnboompitjes. Jawel!

En omdat ik van gemak hou heb ik ervoor gekozen om dit kerstbrood recept te maken met een witte broodmix. Dat scheelt je een hoop ingrediënten in huis halen, een hoop moeite en je weet zeker dat dit brood gaat lukken. En da’s wel zo fijn als je een beetje in tijdsnood zit of mensen over de vloer krijgt.

kerstbrood recept

Kerstbrood

Wellicht doet de vorm van dit kerstbrood een belletje bij je rinkelen? Dat zou heel goed kunnen hoor, jaren geleden maakte ik al eens eerder zo’n kerstbrood recept maar dan in zoete variant! Dat werd dit kerstster brood met kaneel; ook erg lekker en wellicht iets meer geschikt voor het kerstontbijt.

Dit kerst brood met pesto & Parmezaan zou ik wat sneller bewaren voor de brunch of lunch. Of serveer het als bijgerecht tijdens het kerstdiner, dat kan natuurlijk ook prima!

In plaats van kaneelsuiker of pesto & Parmezaan zou je natuurlijk nog veel meer ingrediënten kunnen gebruiken voor dit kerst brood. Een aantal ideeën:

  • tomatentapenade en gegrilde paprika
  • verschillende soorten kaas
  • Nutella (eventueel met banaan)
  • truffeltapenade met notenmix
hartig kerstbrood

Kerst brood van een broodmix

Zoals ik al zei gebruikte ik voor dit kerstbrood recept een broodmix. Omdat ik weet dat ik er anders vragen over ga krijgen: het is deze broodmix van Molensteen die ik heb gebruikt. Ik vind het witte brood dat je hiermee maakt erg lekker.

Bovendien hoef je alleen maar wat lauwwarm water aan de mix toe te voegen en dat is natuurlijk ideaal. Scheelt je een hoop (af)weeg werk.

Koop je een andere broodmix, check dan even goed de verpakking om te kijken of je eventueel nog meer ingrediënten nodig hebt. Los van de pesto, Parmezaan en pijnboompitjes natuurlijk.

Ben je nou wat meer van de tradities en wil je eigenlijk niets anders dan een kerststol? Dan kan dat ook hoor! Op Ohmyfoodness vind je een heerlijk kerststol recept.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kerstbrood
5 van 2 stemmen

Hartig kerstbrood met pesto

Heb je wel een keer zin in iets anders dan een kerststol of zoet brood tijdens het kerstontbijt? Dit hartige kerstbrood met pesto & Parmezaan ziet er feestelijk uit en is ook nog eens heel lekker!
Porties8 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rijstijd 1 uur 15 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Benodigdheden

  • elektrische mixer met deeghaken

Ingrediënten

  • 1 pak broodmix voor wit brood
  • 300 ml lauwwarm water
  • 50 g pesto
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 25 g pijnboompitjes

Instructies

  • Bereid de broodmix volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voor de mix van Molensteen hoef je alleen het water toe te voegen aan de bloem en dit te kneden tot een bol deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen.
  • Verdeel het brooddeeg in drieën en rol ieder deel uit tot een grote, ronde cirkel van een paar millimeter dik.
  • Leg één uitgerolde plak brooddeeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Smeer het deeg in met de helft van de pesto pesto en verdeel de helft van de geraspte Parmezaan en de pijnboompitjes hier overheen.
  • Leg hier de volgende plak brooddeeg bovenop en smeer ook deze weer in met pesto en strooi de rest van de Parmezaan en de pijnboompitjes er overheen.
  • Snijd met behulp van een pizzasnijder rondom twaalf stroken in het gestapelde brooddeeg. Zorg ervoor dat je het midden ongesneden houdt.
  • Neem twee stroken brooddeeg en draai deze naar elkaar toe, twee keer om hun eigen as. Plak de uiteinden in een punt aan elkaar met een beetje water.
  • Dek de broodster af met een droge theedoek en laat hem 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  • Bak de broodster in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin en gaar.
Gang: brood, ontbijt
Keuken: Hollands, Italiaans
Trefwoord: kerst brood, kerstbrood, kerstontbijt, kerstrecept, kerstster, parmezaan, pesto
Collectie: Borrelhapjes, Kerst recepten, Lunch recepten

Voedingswaarden indicatie (per persoon/portie)

Calorieën: 114kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 4g | Vet: 6g | Verzadigde vetten: 2g | Vezels: 1g | Suiker: 0.3g

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close