Video: Stoofpeertjes maken

Stoofperen zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met het najaar. Wisten jullie trouwens dat ik ze vroeger totaal niet lekker vond? Tegenwoordig vind ik ze heerlijk en voor dit najaar vond ik het tijd om er zelf eens mee aan de slag te gaan. Aangezien de Kerst eraan zit te komen is dit de ideale tijd om een video voor jullie te maken. Stoofpeertjes zijn namelijk heerlijk als bijgerecht voor bij het hoofdgerecht of als onderdeel van een spectaculair dessert. Weten hoe je ze zelf maakt? Kijk maar mee.


Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wat heb je nodig? (10 peertjes)

 • 10 Gieser Wildemans stoofperen (of meer als je een grotere pan hebt!)
 • 1 eetlepel witte basterdsuiker
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 1 vanillepeul
 • 400 milliliter volle rode wijn
 • 3 eetlepels maïzena
 • water

1. Schil de peren rondom maar houd het steeltje eraan. Houd de peren ook heel.

2. Zet alle peertjes vervolgens rechtop in de pan en schenk de rode wijn eroverheen. Leg de kaneelstokjes, vanillepeul en de steranijs ook in de pan.

3. Schenk vervolgens zoveel water bij de wijn (haha!) tot de peertjes net onderstaan.

4. Breng het geheel aan de kook en doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag en kook de stoofpeertjes in 90 minuten zacht en gaar.

5. Haal de peertjes uit de pan en roer de maïzena in een klein beetje water los. Schenk de maïzena bij de wijn in de pan en roer nog even goed door. Laat zachtjes verwarmen tot de saus dikker wordt.

6. Schenk de rode wijnsaus over de stoofpeertjes en serveer koud of warm.

Deze stoofpeertjes kun je afgedekt in de vriezer zo’n vier tot zes maanden bewaren.

Stoofpeertjes

Join the Conversation

 1. Susanne says:

  Ik heb nog noooit stoofpeertjes op omdat ik wijn écht heel vies vind. Ookal weet ik dat de alcohol verdampt, ik durf het nog steeds niet. Neemt niet weg dat ik er altijd wel heel nieuwsgierig naar ben en het er super lekker uit vind zien. Misschien toch maar eens de stoute schoenen aantrekken en het maken voor de familie?! Met deze video zal dat wel lukken :D

  1. Sabine Author says:

   Je kunt ook druivensap gebruiken in plaats van wijn, misschien dat het dan wel lekker vindt.

 2. marcella says:

  hier ook geen fan van wijn, wij maken de stoofperen dan ook door het alleen in water met suiker en kaneel te koken, smaakt ook super!

  1. Sabine Author says:

   Gebruik de volgende keer eens druivensap, werkt ook heel goed.

 3. Margot says:

  Heerlijk! Echt een van mijn favoriete dingen om te eten.

 4. Eline says:

  Ik eet dit echt heel graag maar eet geen geraffineerde suikers. Heb dus zelf een gezonde variant bedacht dus nu kan ik ze weer lekker eten!

 5. Dineke says:

  Het is ook heel lekker, en makkelijk, om gluhwein te gebruiken. Wat rietsuiker erbij en als ze klaar zijn nog een poosje op een zacht pitje met het deksel eraf; dan kookt het vocht lekker in….mmmmm

 6. Lieve says:

  Grappig, ik herinner me stoofpeertjes zoals mijn oma ze altijd maakte. In kwarten gekookt, en niet in wijn (wat niet zo gek is, met kleinkinderen). De peertjes waren altijd lichtroze, superzacht en zo lekker! Ik ben me ergens dit jaar pas gaan realiseren dat stoofpeertjes klassiek worden gekookt in wijn. Ik ga het zeker eens proberen binnenkort.

 7. Lotte says:

  Ik heb net alles in huis gehaald :) De kerststress begon toe te slaan, (ook omdat ik veel werk=weinig tijd) dus ik heb besloten al het één en ander vooruit te koken. De stoofpeertjes worden onderdeel van het dessert. (kaneelijs, pecancrumble, dadelbrood) Ik ben super benieuwd hoe ze worden!

  1. Lotte says:

   Ze zijn echt super geworden! Nu mezelf nog even inhouden helaas…Bedankt voor het recept!

 8. Tamara says:

  Ik mis altijd iets frissigs bij de stoofpeertjes. Heb jij een idee wat ik aan de wijn toe kan voegen voor een frisse noot? Zelf denk ik aan sinaasappel.

  1. Sabine Author says:

   Sinaasappel kan inderdaad heel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close