Met 11 jaar Ohmyfoodness hebben we de afgelopen jaren behoorlijk wat kerstontbijt recepten met jullie gedeeld. Maar ik kan me voorstellen dat je inmiddels door de bomen het bos niet meer ziet en er langzaamaan keuzestress ontstaat. Ik ga jullie helpen! De komende weken, beginnend vandaag, deel ik iedere zaterdag een aantal 15x… artikelen met je. Vandaag zijn recepten voor het kerstontbijt aan de beurt, maar de komende weken ga je ook recepten tegenkomen voor het kerstdiner: voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten én desserts. Zo hoop ik jouw keuze een beetje te kunnen beperken zodat kiezen makkelijker wordt voor je!
Makkelijke recepten voor het kerstontbijt of juist een uitgebreid kerstontbijt?
Ik moet heel eerlijk bekennen dat kerstontbijt recepten bij ons ondergesneeuwde kindjes zijn. We vinden het wel leuk om een uitgebreid kerstontbijt op tafel te zitten hoor, maar ik kies dan toch al gauw voor makkelijke recepten. Daarbij eten we natuurlijk met twee jonge kinderen aan tafel, dus het is ook fijn als er wat kinderrecepten bij het kerstontbijt zitten. Bovendien vind ik de kant-en-klaar opties bij de grotere supermarkten de laatste jaren ook behoorlijk indrukwekkend, dus ik sluit niet uit dat we daar ook wat van op tafel zetten. Niet verder vertellen hè?
Desalniettemin is het natuurlijk wel het leukst om zelf de keuken in te duiken voor het kerstontbijt. Het maken van een kerstontbijt hoeft niet ingewikkeld te zijn en wellicht heb je tegen die tijd zelfs al wat inspiratie op kunnen doen tijdens het kerstontbijt op school. In mijn selectie van recepten heb ik geprobeerd om zowel makkelijke recepten als wat meer uitdagende kerstontbijt recepten te selecteren. Denk aan een simpele yoghurttrifle met zelfgemaakte kerstgranola of een heerlijke zelfgemaakte kerststol.
1. Zelfgemaakte kerststol
Een kerststol hoort natuurlijk wel echt bij het kerstontbijt. Zelf een kerststol maken is ontzettend leuk om te doen vind ik zelf en op de een of andere manier smaakt het ook gewoon wat lekkerder dan een voorverpakte stol, toch?
2. Ontbijttrifle met kerstgranola
Trifles vind ik altijd zo feestelijk! Normaal gesproken serveer je ze als toetje, maar deze yoghurttrifle met zelfgemaakte kerstgranola is perfect voor een wat lichter kerstontbijt. De granola kun je helemaal naar smaak maken; de kaneel en gember maken het wat mij betreft helemaal winterproof.
3. Croissantbake met brie & parmaham
Ik geef je direct even twee opties voor wat betreft een croissantbake. Deze hartige variant maakte ik met brie en parmaham en is perfect voor iedereen die houdt van een stevig en hartig ontbijt (*steekt vinger op*). Uiteraard kun je hier ook een meer budgetproof variant van maken door Hollandse kaas en ham te gebruiken.
4. Croissantbake met vanille en rood fruit
Ben je meer #teamzoet dan is deze croissantbake met vanille en rood fruit wellicht wat meer geschikt. Ik ben een enorme custard-liefhebber dus voor mij is dit dan ook een hit! Het fruit kun je gewoon uit de vriezer halen; aangezien je het toch verwarmd maakt dat voor de smaak niets uit.
5. Cruffins met peer en vanillesaus
Croissantdeeg haalt bijna iedereen wel in huis tijdens de feestdagen denk ik, maar in plaats van eenvoudige croissantjes vind ik cruffins een stuk feestelijker. Deze cruffins met peer en vanillesaus zijn wel heel speciaal als je het mij vraagt, maar we hebben ook al andere varianten met je gedeeld.
6. Kerststerbrood met kaneel
Wat ik altijd zo leuk vind aan de periode rond de feestdagen is dat je zo kunt spelen met vormen. Niet voor niets zie je rond december boter in de vorm van kerstmannen en kerstbomen natuurlijk. Dit kerststerbrood met kaneel is eigenlijk een heel eenvoudig kaneelbrood, maar het serveert een stuk leuker dankzij de vorm.
7. Wentelteefjes ovenschotel
Wentelteefjes, wie houdt er nou niet van? Nu kun je ervoor kiezen om tijdens het kerstontbijt de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met een koekenpan, maar je kunt ook kiezen voor deze wentelteefjes ovenschotel. Met toppings kun je uiteraard naar hartenlust variëren.
8. Gingerbread pannenkoekjes met vanillesaus
Pannenkoekjes zijn altijd goed. Als ik pannenkoeken op tafel zet tijdens het kerstontbijt, dan weet ik zeker dat mijn kinderen niets anders meer eten – haha. Deze gingerbread pannenkoekjes met vanillesaus zijn extra feestelijk.
9. Gebakken ham-kaascroissants
Hele dikke kans dat er tijdens het kerstontbijt croissants op tafel komen bij ons, want wij zijn er allemaal dol op. Maar het mag wat mij betreft dan wel nét even wat specialer. Deze gebakken ham-kaascroissants zijn alsnog heel eenvoudig, maar door de vijgenjam en honing net een stukje feestelijker.
10. Croissantjes ‘cornflakes’
We blijven nog even in de croissantjesfase, want hoe leuk zijn deze mini croissants? Op de foto zie je het misschien niet, maar ze zijn echt zo mini dat je ze kunt gebruiken als alternatief voor cornflakes. Ook leuk als topping op kommetjes yoghurt/kwark met wat fruit!
11. Hartige broodjes met truffel & Parmezaan
Zoals jullie weten, ben ik gek op hartige smaken, en voor deze hartige broodjes met truffel en Parmezaanse kaas kun je me (bijna) altijd wakker maken! Ik heb ze gemaakt van croissantdeeg, waardoor ze lekker snel op tafel staan. Ben je minder fan van croissantdeeg? Dan werkt bladerdeeg ook prima.
12. Kaaspannenkoekjes met gerookte zalm & dillecrème
Voor degenen die dol zijn op hartige pannenkoeken: deze kaaspannenkoekjes met gerookte zalm en dillecrème zijn voor jou! De dillecrème kun je al van te voren maken, net als het pannenkoekenbeslag. Hoef je op de dag zelf alleen nog te bakken en te stapelen.
13. Dutch baby pancake met banaan en karamel
Een Dutch baby pancake is dankzij haar super luchtige textuur perfect voor bij het ontbijt, je zit er wat minder snel vol van dan van reguliere pancakes. Ik maakte er eentje met banaan en karamel, een ideale smaakcombinatie.
14. Appeltaartwafels
Ik ken maar weinig mensen die niet dol zijn op appeltaart en hoe fijn is het om dit aan het ontbijt toe te voegen. In de vorm van wafels bijvoorbeeld! Ik verwerkte appel in de wafels en bakte ze als topping bovenop. Heerlijk.
15. Super makkelijke pain au chocolat
Het voordeel van zelf pain au chocolat maken is dat het a. súper vers is en b. je zelf de hoeveelheid chocolade kunt kiezen. En voor Kerst mag er best wat meer chocolade in, toch?
16. Soesjes met gerookte zalmmousse
Tot slot, als je wat later op de dag eet en een kerstbrunch organiseert dan zijn deze soesjes met gerookte zalmmousse ook een aanrader om te serveren. Ziet er feestelijk uit en hoe lekker is het om de tafel vol te bouwen met allemaal kleine hapjes?
Kerstontbijt recepten voorbereiden
Ik kan het me voorstellen dat je niet op de ochtend van Eerste of Tweede Kerstdag úren in de keuken wilt doorbrengen. Daarom is het, net als geldt voor het kerstdiner, handig om te kijken wat je eventueel al een dag van tevoren zou kunnen maken. Om het jou makkelijk te maken heb ik hieronder een opsomming gemaakt van de bovenstaande recepten en aangegeven wat je eventueel al zou kunnen voorbereiden. Cadeautje van mij voor jou!
- Kerststol – vorm het brood en leg het in de koelkast voor de laatste rijs. Bak het brood pas de ochtend van het kerstontbijt af voor het lekkerste resultaat.
- Ontbijttrifle – maak de granola een dag van te voren en bewaar in een luchtdichte bak.
- Hartige croissantbake – stop alles alvast in een ovenschaal en bak de ochtend zelf af.
- Zoete croissantbake – zelfde als hierboven.
- Cruffins met peer – maak de saus vast een dag van tevoren en bewaar in de koelkast.
- Kerststerbrood – kan in zijn geheel een dag van tevoren gebakken worden.
- Wentelteefjes ovenschotel – kan in zijn geheel geprept worden, afbakken op de ochtend zelf.
- Gingerbread pannenkoekjes – maak het beslag en de saus vast, bewaar beide in de koelkast.
- Gebakken ham-kaas croissants – vers het allerlekkerst.
- Croissantjes cornflakes – kan een dag van tevoren gemaakt worden.
- Kaaspannenkoekjes – pannenkoekenbeslag en de dillecrème kunnen een dag van tevoren gemaakt worden.
- Dutch baby pancake – maak de karamel een dag van te voren en bewaar luchtdicht buiten de koelkast.
- Appeltaartwafels – vers het allerlekkerst.
- Pain au chocolat – vers het allerlekkerst.
- Soesjes met zalm – de soesjes en de zalmmousse kun je al van tevoren klaarmaken. Bewaar de soesjes luchtdicht buiten de koelkast en de zalmmousse in de koelkast.
Ondanks deze 15 recepten voor het kerstontbijt toch nog niet voldoende inspiratie? Bekijk dan hier al onze kerstrecepten! En hou de komende weken Ohmyfoodness uiteraard goed in de gaten want ook dit jaar voorzien we je van véél nieuwe kerstinspiratie.
Bewaar dit artikel op Pinterest!
Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.