We zijn al lekker op dreef met onze kerstinspiratie, vind je niet? De afgelopen weken heb ik al 15 recepten voor het kerstontbijt met je gedeeld en 15 voorgerechten voor Kerst. Vandaag is het de beurt aan 15 hoofdgerechten voor Kerst! Zo langzaamaan maak je je hele kerstmenu compleet.
Wij pakken zelf altijd behoorlijk uit tijdens de Kerst en houden ervan om uitgebreid te koken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor de feestdagen toch echt nog altijd het meest fan ben van een hoofdgerecht met vlees, dus die zul je dan ook voornamelijk voorbij zien komen in deze roundup van 15 hoofdgerechten voor het kerstdiner.
Mocht dat niet helemaal in jouw straatje vallen, dan zijn er ook twee heerlijke hoofdgerechten met vis en een vegetarisch spektakelstuk.
Makkelijke hoofdgerechten voor Kerst
Zoals ik al zei kook ik graag uitgebreid tijdens de feestdagen. Dit betekent ook dat de recepten die ik kook niet per se super makkelijk zijn.
Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om een variatie aan te brengen in de onderstaande 15 hoofdgerechten. Sommige zijn wat meer uitdagend, zoals het zelf maken van de rollades, anderen zijn weer een stukje makkelijker, zoals de kip met cranberries.
Onderaan dit artikel laat ik je zien wat je eventueel vast kunt voorbereiden aan de verschillende hoofdgerechten. Gelukkig is dat over het algemeen al best veel!
Hoofdgerechten met vlees
Rond de kerstperiode vind je met name hoofdgerechten met vlees hier op OMF. Hoewel ik normaal gesproken met gemak vegetarisch eet, doe ik dit met de Kerst vrij weinig. Mijn hele familie is dol op vlees en dus zijn mijn favoriete hoofdgerechten ook met vlees.
1. Carpacciorollade
De showstopper die vorig jaar bij ons op tafel stond. Ik heb Carpacciovlees samen met zongedroogde tomaat, Parmezaan en truffelmayonaise IN varkensvlees gerold en dit opgebonden tot een rollade. Erg lekker en de hele rollade ging bij ons op.
2. Gevulde varkenshaas met paddenstoelen-tapenade
Varkenshaas stond bij ons vroeger regelmatig op tafel, vergezeld van champignonsaus. Nu heb ik de champignons IN het vlees gestopt. Deze mini variant is leuk tijdens de gourmet of als je veel verschillende gerechten op tafel zet.
3. Pulled Pork tartelettes met cranberrysaus
Pulled Pork is in eerste instantie misschien niet per se feestelijk, maar door er leuke tartelettes mee te maken en er een heerlijke cranberrysaus bij te serveren, wordt het ineens een heel ander verhaal.
4. Beenham met abrikozenglazuur
Net als varkenshaas is beenham ook een favoriet bij velen tijdens de feestdagen. Met beenham kun je door de milde smaak alle kanten op. Deze met abrikozenglazuur is licht zoetig. Ook fijn om te maken als je met minder mensen bent.
Wist je dat je beenham uit de slowcooker ook top is om te maken?
5. Kiprollade recept uit de slowcooker
Een kiprollade uit de slowcooker is een fantastisch hoofdgerecht voor Kerst! Ik maakte deze smaakvolle rollade in mijn Russell Hobbs Satisfry Multicooker (op de slowcook-stand) en had er echt geen omkijken naar. Ideaal toch? Geen stress en volop genieten van een heerlijk kerstdiner!
6. Rozemarijn-knoflookkip met cranberries
Als je dit jaar wat meer op budget zit dan is deze rozemarijn-knoflookkip met cranberries een lekker alternatief. Kip is in verhouding niet heel duur en kippenbouten kun je bij de Turkse slager vaak relatief goedkoop krijgen. De cranberries maken het wat feestelijker.
7. Lamsrack uit de oven met rozemarijn
We eten niet zo vaak lamsrack omdat we het zelf een vrij exclusief stukje vlees vinden. Maar daardoor is het wellicht wel wat meer geschikt voor de Kerst. Deze met knoflook en rozemarijn is heerlijk.
8. Gevulde kalkoenrolletjes met Boursin en abrikoos
Kalkoen heeft bij ons ook al meerdere malen op tafel gestaan tijdens de feestdagen. Deze gevulde kalkoenrolletjes met Boursin en avocado hebben ook iets feestelijks. Minder werk dan het bereiden van een hele kalkoen, maar door de eenvoudige smaken toch een succes bij iedereen.
9. Rollade en croûte
Eén van de makkelijke hoofdgerechten voor Kerst moet toch wel deze rollade en croûte zijn. Het enige dat je namelijk hoeft te doen is een rollade met paddenstoelen en rozemarijn in bladerdeeg te rollen. Decoreren kun je vervolgens doen als je daar zin in hebt natuurlijk.
10. Varkenshaas met bramen
Ook nog een lekker recept met varkenshaas. Hierboven vind je een recept voor gevulde varkenshaas, deze is nog een stukje makkelijker. Door de bramen, rozemarijn en rode wijn wordt het ineens toch een feestelijk hoofdgerecht.
Hoofdgerechten met wild
Kerst is bij uitstek de periode om mooie hoofdgerechten met wild klaar te maken. Hertenbiefstuk, zwijnfilets… Je moet ervan houden, maar voor mij is het ultiem december-eten.
11. Konijnenbouten met mosterdsaus
Een aantal jaar geleden hebben we zelf konijnen ontleed en ontbeend. Daarbij maakte ik een heerlijke mosterdsaus; we serveerden het als voorgerecht. Deze grotere konijnenbouten met mosterdsaus en zacht gegaarde uien zijn perfect als hoofdgerecht voor Kerst.
12. Hertenbiefstuk met rode wijnsaus
Nog altijd een van de meest gezochten recepten tijdens de feestdagen op OMF: hertenbiefstuk met rode wijnsaus. Een klassieker natuurlijk en daarom moest ‘ie ook wel echt in dit lijstje worden opgenomen.
13. Hertenstoof met rode wijn
Ok, kom ik nog een keertje dan met hert. Het wildseizoen is in volle gang en het zou zonde zijn als we daar geen gebruik van maken, toch? Deze hertenstoof met rode wijn is op en top winters. Heerlijk om op tafel te zetten tijdens een wat relaxter kerstdiner.
Vegetarische hoofdgerechten voor Kerst
Hoewel vegetarische hoofdgerechten voor Kerst zeker niet de boventoon voeren op OMF, hebben we natuurlijk wel een lekkere suggestie voor je!
14. Wellington met kastanjechampignons & walnoten
We doen dan wel niet vaak vegetarisch met Kerst, er staat wél een waanzinnig lekkere Wellington met kastanjechampignons en walnoten op OMF. Als je een vegetarisch hoofdgerecht wilt serveren, is dit degene die je moet hebben.
Hoofdgerechten met vis
Persoonlijk bewaar ik vis voor de Kerst altijd voor een voorgerecht of tussengerecht. Neemt niet weg dat hoofdgerechten met vis natuurlijk ook hartstikke lekker kunnen zijn! Dit zijn onze favorieten.
15. Zalm en croûte
Alles dat verpakt is als een cadeautje is leuk als hoofdgerecht voor de Kerst, toch? Deze zalm en croûte is een topper voor viesliefhebbers. Een grote moot zalm met lekkere kruidenkaas in een krokant korstje van bladerdeeg. Yum!
16. Zalmforel uit de oven
Een hele vis serveert ook altijd mooi tijdens een uitgebreid diner als je het mij vraagt. Deze zalmforel uit de oven is ideaal als je met niet heel veel mensen eet. Koop de vis bij de visboer zodat hij hem vast voor je kan schoonmaken, dat scheelt jou weer werk.
Hoofdgerechten Kerst voorbereiden
De meeste hoofdgerechten die ik hierboven heb genoemd zijn al deels voor te bereiden. Dat scheelt weer, zo kun jij ook nog de nodige aandacht besteden aan alle andere lekkernijen die je op tafel zou willen zetten. Hieronder heb ik alle hoofdgerechten voor Kerst voor je opgesomd en erbij gezet wat je eventueel al een dag van tevoren zou kunnen doen.
- Carpacciorollade – rol de hele rollade vast een dag van te voren en verpak hem goed in plasticfolie in de koelkast. Garen doe je op de dag zelf.
- Gevulde varkenshaas – hetzelfde als met de rollade: vullen, in de koelkast doen en dan de volgende dag bakken.
- Pulled pork tartelettes – maak de pulled pork vast klaar, net als het taartdeeg. Ook de taartvormpjes kun je vast maken. Vul de vormpjes wel pas op de dag zelf met vlees.
- Konijnenbouten – maak de mosterdsaus vast klaar; gaar het vlees pas op de dag zelf.
- Vegetarische Wellington – maak de vulling klaar maar vul het bladerdeeg wel pas op de dag zelf.
- Beenham – klaarmaken op de dag zelf.
- Rozemarijn-knoflokkip – alle ingrediënten kunnen vast in de ovenschaal; afbakken op de dag zelf.
- Lamsrack uit de oven – zelfde als hierboven.
- Zalm en croûte – bereiden op de dag zelf.
- Gevulde kalkoenrolletjes – het vlees kan alvast een dag van tevoren gevuld worden. Afmaken op de dag zelf.
- Hertenbiefstuk met rode wijnsaus – maak de saus vast klaar en bewaar in de koelkast.
- Rollade en croûte – klaarmaken op de dag zelf.
- Zalmforel uit de oven – vis schoonmaken en met ingrediënten in de ovenschaal leggen kan vast. Garen op de dag zelf.
- Hertenstoof – kan in zijn geheel al een dag van tevoren worden gemaakt. Alleen even opwarmen.
- Varkenshaas met bramen – alle ingrediënten kunnen vast in de ovenschaal. Afbakken op de dag zelf.
Zijn deze 15 hoofdgerechten voor kerst toch nog niet voldoende inspiratie? Bekijk dan hier al onze kerstrecepten! En hou de komende weken Ohmyfoodness uiteraard goed in de gaten want ook dit jaar voorzien we je van véél nieuwe kerstinspiratie.
Bewaar dit artikel op Pinterest!
Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
De vega Wellington (#5) staat sinds 2 jaar bij ons met Kerst op tafel, zo lekker! En goed van te voren te bereiden. Feestelijk gerecht, echt een aanrader.
Heerlijk is ‘ie he!