Als je denkt: “Hé, dit ravioli recept komt me bekend voor,” dan zou dat zomaar kunnen kloppen. Sinds ik mijn Toscaanse kip uit de slowcooker online heb gezet, is dat een van de meest geliefde recepten op OhMyFoodness. En eerlijk is eerlijk, de saus van dat recept vind ik zó lekker dat ik er gewoon meer mee moest doen.
Wat is een betere combinatie dan die romige, kruidige saus met mijn favoriete pastasoort: ravioli? Het resultaat is een gerecht dat niet alleen snel en simpel is, maar ook een echte smaakexplosie biedt. Perfect voor drukke doordeweekse dagen en een feestje voor iedere pasta-liefhebber. Wil je iets eenvoudigs dat smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan? Dan is dit Toscaanse ravioli recept echt iets voor jou.
Ravioli maken
Ravioli heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het zijn kleine smaakbommetjes die je met de perfecte vulling écht gelukkig kunnen maken. Zelf ravioli maken? Dat klinkt romantisch, maar eerlijk gezegd vind ik het al snel teveel werk. Natuurlijk, verse zelfgemaakte pasta heeft zijn charme, maar soms wil je gewoon snel iets lekkers op tafel toveren. Sorry! Wat een nep foodie ben ik eigenlijk hè? Gelukkig zijn er in de supermarkt tegenwoordig zoveel geweldige opties, vooral de koelverse ravioli’s. Ze zijn vaak al in twee minuten klaar en zitten boordevol smaak.
Voor dit ravioli recept koos ik voor een variant met een vulling van tomaat en kaas. Dat paste perfect bij de Toscaanse saus, maar je kunt eindeloos variëren. Gevulde ravioli met spinazie en ricotta? Ook heerlijk! Of probeer eens een variant met paddenstoelen voor een extra herfstige twist. Vind je gevulde pasta niks? Geen probleem. Dit gerecht werkt ook goed met tagliatelle, penne of een andere pastasoort. Experimenteer en maak het eigen!
Oh, en wil je wél een poging maken om zelf pasta te maken. Hier lees je over mijn ervaring met de eerste keer zelf pasta maken.
Toscaanse saus: makkelijk en onweerstaanbaar
De saus maakt dit gerecht echt voor mij. Toscaanse smaken zijn intens, romig en kruidig. Dat maakt het zo’n fijne basis voor verschillende gerechten. Dit recept is geïnspireerd op de klassieke combinatie van zongedroogde tomaatjes, knoflook, Parmezaanse kaas en spinazie.
Het mooie van deze saus? Hij is binnen een paar minuten klaar. Je begint met het bakken van ui en knoflook in een beetje olijfolie. Voeg daarna zongedroogde tomaatjes toe, samen met een scheutje kookroom en een handje Parmezaanse kaas. De saus krijgt een mooie, volle smaak door een snufje Italiaanse kruiden, peper en zout. Voor een frisse twist kun je wat citroensap toevoegen, terwijl verse basilicum zorgt voor een aromatisch accent.
Roer de gekookte ravioli door de saus, zodat alle smaken goed samenkomen. Tip: Bewaar een klein beetje van het kookwater van de pasta. Dit zorgt ervoor dat de saus nog beter bindt met de ravioli.
Extra tips voor variatie
Wil je wat extra groenten in je gerecht verwerken? Roer dan eens wat champignons, courgette of paprika door de saus. Ook geroosterde cherrytomaatjes zijn een fantastische toevoeging en zorgen voor een mooi contrast met de romige saus. Wil je meer eiwitten? Voeg stukjes gebakken kip of garnalen toe.
Serveer jouw Toscaanse ravioli recept
Als alles klaar is, is het tijd om jouw Toscaanse ravioli recept op te dienen. Schep de ravioli met saus op een mooi bord en maak het af met een handje verse spinazie en wat extra Parmezaanse kaas. Hou je van een beetje pit? Strooi er dan wat chilivlokken overheen. Serveer er een frisse salade en een knapperig stuk ciabatta bij om de saus op te deppen. Echt, dit is comfort food op z’n best.
Wil je meer Italiaanse pasta recepten?
Ik kan persoonlijk nooit genoeg krijgen van pasta recepten. Jij ook niet? Hier vind je een overzicht van alle pasta recepten op de website.
We freestylen behoorlijk met de pasta recepten die we maken. We maken ook regelmatig gerechten waar een Italiaan zijn ogen voor zou sluiten waarschijnlijk. Maar hieronder een klein lijstje met échte Italiaanse pasta recepten.
- Cacio e Pepe
- Carbonara
- Cannelloni met ricotta & spinazie
- Pasta Puttanesca met geroosterde cherrytomaatjes
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit ravioli recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Toscaanse ravioli
Ingrediënten
- 1 ui – gesnipperd
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 200 g verse spinazie
- 50 g zwarte olijven
- 150 g zongedroogde tomaten
- 1 el mosterd
- 1 el gedroogde oregano
- 150 ml (kook)room
- 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
- 250 g koelverse ravioli – vulling naar wens
Instructies
- Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan, tot de ui glazig ziet.
- Voeg de spinazie toe en bak deze mee tot de spinazie is geslonken.
- Doe dan de olijven, zongedroogde tomaat, mosterd, oregano, (kook) room en geraspte Parmezaan in de pan.
- Roer alles goed door en laat zachtjes pruttelen.
- Kook ondertussen de ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schep de gaargekookte ravioli in de pan met Toscaanse saus. Schep om en breng op smaak met peper en zout.
Heerlijk gerecht! Makkelijk te maken en heerlijk van smaak. Ben ook fan van de Toscaanse kip uit de slowcooker!
Heerlijk, komt zeker vaker op tafel