Toscaanse kip uit de slowcooker

Ik kom meteen maar even met de deur in huis vallen: deze Toscaanse kip uit de slowcooker is het lekkerste slowcookergerecht dat ik in tijden heb gemaakt. Echt waar!

Ondanks de simpele ingrediënten die je nodig hebt voor dit gerecht is het een echte smaakbom en heerlijk om op verschillende manieren te eten.

Zelf mengde ik het uiteindelijk met pasta en dat was bijzonder goed geslaagd, maar ik kan me ook zo voorstellen dat het lekker is met aardappelpuree, rijst of een lekker vers brood die je door de saus kunt halen.

Hoelang moet kip in de slowcooker?

Het voordeel van een kipgerecht uit de slowcooker is dat het niet zoveel tijd nodig heeft. Na 2,5 uur zachtjes pruttelen is alles wel gaar en zijn de smaken ook goed opgenomen.

Mocht je dus een slowcooker hebben met een timerfunctie dan is dat vooral handig voor doordeweekse dagen. Stel de timer 2,5 uur voor thuiskomst in en je kunt praktisch zo aan tafel, ideaal toch?

Als je andere stukken kip gebruikt dan verandert de gaartijd van dit gerecht ook. Kipfilet heeft bijvoorbeeld wat minder lang de tijd nodig dan kippendijen. Houd om te beginnen een tijd aan van 1 uur en 45 minuten voor kipfilet en check dan even de gaarheid.

Gebruik je kippenbouten of andere kipstukken met kip, dan zul je een uur of drie nodig hebben.

Toscaanse kip uit de slowcooker

Slowcooker recepten met kip

Ik ben dol op alle slowcooker recepten met kip en heb er op Ohmyfoodness dan ook al regelmatig een paar gedeeld. Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaande kiprecepten uit de slowcooker?

Toscaanse kip zonder slowcooker

Omdat ik de vragen al hoor aankomen: ja, de Toscaanse kip kun je ook maken zónder slowcooker. Bruin de kippendijen even goed aan en voeg dan alle groenten toe. Bak deze mee tot de spinazie is geslonken en voeg dan de rest van de ingrediënten toe.

Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen tot de kip helemaal gaar is. Mocht je de saus te dun vinden dan kun je deze binden met een maïzenapapje.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Toscaanse kip uit de slowcooker
3.72 van 35 stemmen

Toscaanse kip uit de slowcooker

Boterzachte kip, een lekker romig sausje en vooral ook héél veel groenten. En oja, de slowcooker doet het werk voor je; ideaal toch?
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • slowcooker

Ingrediënten

  • klontje boter in om in te bakken
  • 500 g kippendijen
  • 1 ui – gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 200 g spinazie
  • 50 g zwarte olijven
  • 150 g zongedroogde tomaat
  • 1 el milde mosterd
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 100 ml kippenbouillon
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 150 ml slagroom
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt het klontje boter in een koekenpan en bak hierin de kippendijen rondom goed bruin. Leg de kip daarna in de pot van de slowcooker.
  • Fruit de ui en knoflook in het achtergebleven bakvet aan en schep ook deze in de slowcooker.
  • Doe de spinazie, olijven, zongedroogde tomaat, mosterd, oregano en de kippenbouillon in de pot van de slowcooker. Doe de deksel op de pot en gaar het gerecht 2,5 uur op stand Low. Roer halverwege de gaartijd een keertje door.
  • Doe als de kip gaar is de Parmezaanse kaas en slagroom en de pot. Roer goed door tot de kaas is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout en serveer met brood, pasta of rijst.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: crockpot, eenpansgerecht, Kip parmezaan, kipdijfilet, olijven, slowcooker, stoofschotel, toscaanse kip, zongedroogde tomaat
Collectie: Slowcooker recepten

Join the Conversation

  1. Waarom bestaat deze site haha! Positief bedoeld, want omg ik ontdek zoveel nieuwe en heerlijke recepten! Deze heb ik ook opgeslagen. Geweldig recept nu ik een slowcooker hebt. Hey, dat rijmt ook nog haha!

    1. Leuk recept, smaakte heerlijk, maar boordevol groenten? 200 Gr spinazie 1 ui en wat zongedroogde tomaten?

  2. Wat voor soort slagroom gaat hier in?
    Campina Room Culinair 200ml?

    1. Gewone slagroom die je ook gebruikt om op te kloppen voor zoete gerechten. Maar de (kook)room die jij noemt kan ook prima hoor.

  3. Johanna says:

    Wauw, wat is dit lekker!! Heb op het laatst de pasta erbij gekieperd. Dit gaan we vaker eten, dank je wel.

  4. Ingrid says:

    Als ik dit voor 2 personen wil maken kan ik dan gewoon de ingrediënten halveren?

    1. Dat ligt er een beetje aan hoe groot jouw slowcooker is. Een slowcooker werkt wel het beste als ‘ie goed gevuld is; met de helft van het recept is dat wel aanzienlijk minder natuurlijk. Is er geen optie dat je dit recept maakt en dan de helft invriest? Ik zou dan wel even de spinazie achterwege laten/later toevoegen.

  5. Ziet er weer heerlijk uit!!
    Gekke vraag! Ik hou (ja, zucht) totaal niet van kippendij, kan ik het ook met kipfilets maken?

    1. Dat kan, maar dan zou ik het niet langer dan 1,5-2 uur in de pot doen. Anders droogt je kip uit.

      1. Dankjewel! Ik ga het proberen!

      2. Succes! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt :)

  6. Verse spinazie?

    1. Voor dit recept gebruik ik inderdaad verse spinazie.

  7. Annelies Oremus says:

    Vandaag gemaakt in de slowcooker, superlekker. Gaande zeker vaker doen. Dank voor dit geweldige recept met kip voor de slowcooker.

  8. Monique says:

    Ik ben bang dat ik het niet begrijp je doet dus pas echt de kaas en de slagroom erbij na 2.5 uur op low? Moet deze niet een tijd mee koken?

    1. Dat klopt! Slagroom en kaas hoef je niet mee te laten koken.

  9. Nienke says:

    Hoi! Ziet er lekker uit. Is die kipdij met bot en vel of is het een kipdijfilet?

    1. Je kunt het allebei gebruiken; in mijn geval was het kipdijfilet.

  10. Marian Gossen says:

    Vandaag gegeten met gekookte aardappelen, manlief had niet begrepen dat ik het met rijst wilde. Maar ook dit was heerlijk!

    1. Haha oeps, maar met aardappelen kan het inderdaad ook prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close