Toscaanse kip uit de slowcooker

Ik kom meteen maar even met de deur in huis vallen: deze Toscaanse kip uit de slowcooker is het lekkerste slowcookergerecht dat ik in tijden heb gemaakt. Echt waar!

Ondanks de simpele ingrediënten die je nodig hebt voor dit gerecht is het een echte smaakbom en heerlijk om op verschillende manieren te eten.

Zelf mengde ik het uiteindelijk met pasta en dat was bijzonder goed geslaagd, maar ik kan me ook zo voorstellen dat het lekker is met aardappelpuree, rijst of een lekker vers brood die je door de saus kunt halen.

Kip uit de slowcooker

Hoelang moet kip in de slowcooker?

Het voordeel van een kipgerecht uit de slowcooker is dat het niet zoveel tijd nodig heeft. Na 2,5 uur zachtjes pruttelen zijn kippendijen uit de slowcooker wel gaar en zijn de smaken ook goed opgenomen.

Mocht je dus een slowcooker hebben met een timerfunctie dan is dat vooral handig voor doordeweekse dagen. Stel de timer 2,5 uur voor thuiskomst in en je kunt praktisch zo aan tafel, ideaal toch?

Als je andere stukken kip gebruikt dan verandert de gaartijd van dit gerecht ook. Kipfilet heeft bijvoorbeeld wat minder lang de tijd nodig dan kippendijen. Houd om te beginnen een tijd aan van 1 uur en 45 minuten voor kipfilet en check dan even de gaarheid.

Gebruik je kippenbouten of andere kipstukken met kip, dan zul je een uur of drie nodig hebben.

Ravioli maken
De Toscaanse ravioli is een leuk vega alternatief op deze Toscaanse kip. Een net zo makkelijke maaltijd die je in een normale pan klaarmaakt.

Toscaanse kip zonder slowcooker

Omdat ik de vragen al hoor aankomen: ja, de Toscaanse kip kun je ook maken zónder slowcooker. Ik zou persoonlijk dan kiezen voor een bereidingswijze in de pan. Hiermee ben je het snelste klaar en zit je met de minste afwas. Dat laatste is natuurlijk ook fijn!

Als je de Toscaanse kip in de pan wilt klaarmaken, ga je als volgt te werk:

 • Bruin de kippendijen even goed aan en voeg dan alle groenten toe. Bak deze mee tot de spinazie is geslonken en voeg dan de rest van de ingrediënten toe.
 • Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen tot de kip helemaal gaar is. Je kunt dit het beste doen met de deksel op de pan. Zo weet je zeker dat de kip ook goed gaart.

  Mocht je de saus te dun vinden dan kun je deze binden met een maizenapapje.

Ben je nou dol op de gebruikte ingrediënten in dit recept, dan vind je mijn Toscaanse ravioli wellicht ook lekker. Een super makkelijke vegetarische maaltijd die ik heb gemaakt met dezelfde saus als van de Toscaanse kip. Die saus is namelijk zó smaakvol. Als je het gerecht eenmaal gemaakt hebt wil je de saus veel vaker terug laten komen in andere recepten. Geloof mij.

Alle slowcooker recepten met kip

Ik ben dol op alle slowcooker recepten met kip en heb er op Ohmyfoodness dan ook al regelmatig een paar gedeeld. Op de slowcooker recepten pagina heb ik alle recepten die gemaakt zijn met een slowcooker verzameld. Een van mijn favoriete recepten is deze kip cashew uit de slowcooker. Maar de gouwe ouwe Kip Stroganoff uit de slowcooker is ook altijd nog een hit.

Welke lijkt jou het lekkerste?

Ga terug naar alle slowcooker recepten.

Heb je nog niet voldoende inspiratie kunnen halen uit de slowcooker recepten op Ohmyfoodness, dan heb ik goed nieuws! Ik heb namelijk ook een Slowcooker-boek geschreven!

In het Slowcooker boek vind je 80 recepten voor iedere dag. Van de welbekende stoofpotjes tot pasta’s, wereldgerechten en klassieke AGV’tjes. ⁠En deze Toscaanse kip staat er natuurlijk ook in, die mocht niet ontbreken.

Maak bijvoorbeeld een klassieke rendang (of maak ‘m vega!), bereid overheerlijke BBQ pulled pork taco’s of geniet van slowcooked zalm met dille. ⁠Of je nu houdt van Oer-Hollands of liever experimenteert met gedurfde smaken: met ‘Het slowcooker-kookboek’ zet je samen met behulp van je slowcooker gegarandeerd een heerlijke maaltijd op tafel.⁠

Het boek is onder andere te bestellen via Bol.com. Mocht je hem al in huis hebben, dan zou ik het leuk vinden als je een review achterlaat!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

toscaanse kip uit de slowcooker
3.72 van 159 stemmen

Toscaanse kip uit de slowcooker

Boterzachte kip, een lekker romig sausje en vooral ook héél veel groenten. En oja, de slowcooker doet het werk voor je; ideaal toch?
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

 • slowcooker

Ingrediënten

 • klontje boter in om in te bakken
 • 500 g kippendijen
 • 1 ui – gesnipperd
 • 6 teentjes knoflook – fijngehakt
 • 200 g spinazie
 • 50 g zwarte olijven
 • 150 g zongedroogde tomaat
 • 1 el milde mosterd
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 100 ml kippenbouillon
 • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
 • 150 ml slagroom
 • peper en zout

Instructies

 • Smelt het klontje boter in een koekenpan en bak hierin de kippendijen rondom goed bruin. Leg de kip daarna in de pot van de slowcooker.
 • Fruit de ui en knoflook in het achtergebleven bakvet aan en schep ook deze in de slowcooker.
 • Doe de spinazie, olijven, zongedroogde tomaat, mosterd, oregano en de kippenbouillon in de pot van de slowcooker. Doe de deksel op de pot en gaar het gerecht 2,5 uur op stand Low. Roer halverwege de gaartijd een keertje door.
 • Doe als de kip gaar is de Parmezaanse kaas en slagroom en de pot. Roer goed door tot de kaas is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout en serveer met brood, pasta of rijst.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: crockpot, eenpansgerecht, Kip parmezaan, kipdijfilet, olijven, slowcooker, stoofschotel, toscaanse kip, zongedroogde tomaat

Join the Conversation

 1. Handige Tips says:

  Waarom bestaat deze site haha! Positief bedoeld, want omg ik ontdek zoveel nieuwe en heerlijke recepten! Deze heb ik ook opgeslagen. Geweldig recept nu ik een slowcooker hebt. Hey, dat rijmt ook nog haha!

  1. Sabine Author says:

   Hahaha!

  2. Leuk recept, smaakte heerlijk, maar boordevol groenten? 200 Gr spinazie 1 ui en wat zongedroogde tomaten?

   1. Natalia says:

    Ik verdubbel zelf de hoeveelheid spinazie en serveer er een salade bij. Doe ik overigens bij de meeste recepten die ik via IG vind (bijv Miljuschka, Francesca); er zit bijna nooit een ADH hoeveelheid groente in. Desalniettemin heel blij met de recepten van Sabine. Ik kijk erg uit naar het slowcooker kookboek!

   2. Yvonne says:

    En als je het dan vooraf toch in een koekenpan of wok moet voorbakken zie ik het voordeel niet!!
    Alleen meer afwas. En hoe doen jullie dat met een timer instellen smorgens! Dan is het al bederf onderhevig voordat de timer 2,5 uur aanslaat voor je thuis komt van werk. En sta je dan nog eerst smorgens alles voor te bakken voordat het dat ding ingaat? En moet je dan alsnog pasta of rijst koken savonds ?? Ik zie nog geen voordeel! Ik hoor graag hoe jullie dat oplossen

  3. Sophie Rosman says:

   Hi!

   Ik heb de heerlijke toscaanse kip uit de slowcooker gemaakt! Nu heb ik nog een hele boel over en die wil ik graag overmorgen opwarmen. Hoe kan ik dit het beste doen? In de slowcooker zelf? Zo ja, welke stand en hoelang? Ik heb ook een crockpot

   1. Sabine Author says:

    Je kunt het inderdaad in de slowcooker doen en deze op warmhoud-stand zetten. Dan kan het rustig een paar uur blijven staan. Anders zou ik beginnen met een uurtje op Low.

    De snelste optie is gewoon opwarmen in een pan.

   2. Marlon says:

    Tip: je kunt rijst of pasta van tevoren koken, koudspoelen en in koelkast bewaren en dan vlak voor het opdienen overgieten met kokend water.

   3. Sjors says:

    Dan doe je het toch niet

   4. Sjors says:

    Ik maak het.
    Dan is de keuken schoon.
    Zet dat ding aan en kan 2,5 uur relaxen , wandelen met de hond etc etc.
    Zalig!
    Je kunt het ook klaarmaken en zodra het tijd is zet je m aan.

  4. Petra Daam says:

   Wat was deze Toscaanse kip lekker, . Die komt zeer zeker vaak opmons ️.

 2. Wat voor soort slagroom gaat hier in?
  Campina Room Culinair 200ml?

  1. Sabine Author says:

   Gewone slagroom die je ook gebruikt om op te kloppen voor zoete gerechten. Maar de (kook)room die jij noemt kan ook prima hoor.

   1. Sandra says:

    Heerlijk gerecht maar de saus vind ik veel te dun. Zoals bijna met alles in een slowcooker.

 3. Johanna says:

  Wauw, wat is dit lekker!! Heb op het laatst de pasta erbij gekieperd. Dit gaan we vaker eten, dank je wel.

  1. Dan doe je er alleen een bouillonblokje bij en niet het vocht!

 4. Ingrid says:

  Als ik dit voor 2 personen wil maken kan ik dan gewoon de ingrediënten halveren?

  1. Sabine Author says:

   Dat ligt er een beetje aan hoe groot jouw slowcooker is. Een slowcooker werkt wel het beste als ‘ie goed gevuld is; met de helft van het recept is dat wel aanzienlijk minder natuurlijk. Is er geen optie dat je dit recept maakt en dan de helft invriest? Ik zou dan wel even de spinazie achterwege laten/later toevoegen.

 5. Ziet er weer heerlijk uit!!
  Gekke vraag! Ik hou (ja, zucht) totaal niet van kippendij, kan ik het ook met kipfilets maken?

  1. Sabine Author says:

   Dat kan, maar dan zou ik het niet langer dan 1,5-2 uur in de pot doen. Anders droogt je kip uit.

   1. Dankjewel! Ik ga het proberen!

   2. Sabine Author says:

    Succes! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt :)

 6. Verse spinazie?

  1. Sabine Author says:

   Voor dit recept gebruik ik inderdaad verse spinazie.

 7. Annelies Oremus says:

  Vandaag gemaakt in de slowcooker, superlekker. Gaande zeker vaker doen. Dank voor dit geweldige recept met kip voor de slowcooker.

  1. Sabine Author says:

   Fijn!

 8. Monique says:

  Ik ben bang dat ik het niet begrijp je doet dus pas echt de kaas en de slagroom erbij na 2.5 uur op low? Moet deze niet een tijd mee koken?

  1. Sabine Author says:

   Dat klopt! Slagroom en kaas hoef je niet mee te laten koken.

 9. Nienke says:

  Hoi! Ziet er lekker uit. Is die kipdij met bot en vel of is het een kipdijfilet?

  1. Sabine Author says:

   Je kunt het allebei gebruiken; in mijn geval was het kipdijfilet.

 10. Marian Gossen says:

  Vandaag gegeten met gekookte aardappelen, manlief had niet begrepen dat ik het met rijst wilde. Maar ook dit was heerlijk!

  1. Sabine Author says:

   Haha oeps, maar met aardappelen kan het inderdaad ook prima.

 11. Nienke says:

  Het voelt een beetje als een domme vraag omdat ik er nergens over lees, maar ik stel hem toch maar. Je schrijft dat het vooral handig is op doordeweekse dagen, en dan vul ik in voor als je gaat werken, zodat het bij thuiskomst klaar is. Maar als je 9,5 uur van tevoren de spullen in de slowcooker doet, en hij pas de laatste 2,5 uur verwarmt, is de kip dan niet allang bedorven?

  1. Sabine Author says:

   Nee hoor, omdat je de pot goed afsluit gebeurt er niets :)

 12. Is 100 ml boillon niet veel te weinig?

  1. Sabine Author says:

   Nee, het vocht uit de groenten en de kip komt ook in de pot. In totaal is dat genoeg.

 13. Daphne says:

  Zojuist dit gerecht gegeten en dit is absoluut mijn favoriete kip slowcooker gerecht. Ik heb er vers gebakken brood bij gegeten maar heb voor morgen nog een portie en dan eet ik hem met pasta. Echt een aanrader!

  1. Sabine Author says:

   Wat fijn! :)

 14. Kan ik de slagroom ook vervangen door romige kokosmelk?

  1. Sabine Author says:

   Ja hoor, dat kan zeker!

 15. Heleen says:

  Dit is het eerste recept wat ik met de slowcooker heb gemaakt, wat een lekker gerecht. We hebben gisteren genoten.

  1. Sabine Author says:

   Wat fijn!

 16. Lijkt me heerlijk. Ik maak slowcooker gerechten tegenwoordig in m’n oven op 80 of 90 gr. Mijn binnenpan van mijn slowcooker krijg is niet meer goed schoon en alle gerechten ruiken het zelfde.. dus nu deze oplossing gevonden om toch slowcooker recepten te kunnen maken en ik moet zeggen, het bevalt me prima.

  1. Sabine Author says:

   Slim! Niet veel meer kwijt aan energieverbruik? Omdat een oven doorgaans een stuk minder zuinig is.

 17. Hoi! Wij willen deze vandaag gaan uittesten, lijkt ons heel lekker. Wij houden alleen niet zo van olijven, maar denk dat ze wel een smaakmaker zijn. Kan ik ze erin doen voor de smaak en later weer eruit halen denk je?

  1. Sabine Author says:

   Ik zou ze lekker weglaten hoor, haha. Iets toevoegen en dan eruit halen om weg te gooien is zo zonde.

 18. Vroeg mij af of het ook met fetakaas kan ipv parmezaanse kaas

  1. Sabine Author says:

   Dat lijkt me persoonlijk niet zo lekker in combinatie met de andere ingrediënten in het gerecht.

 19. Vera Veerman says:

  Ik ben het vandaag aan het maken, dit is mijn eerste keer in de slow cooker. De geur is heerlijk. Ben zeer benieuwd.
  Nog even geduld. Ik kook er pasta bij.

  1. Sabine Author says:

   Wat goed, heeft het gesmaakt?

 20. Rebekka says:

  Lekkerste recept ooit!

  Twijfelde of je de spinazie moet voorbakken evenals slagroom kloppen. Dit mag er wat mij betreft nog bij in het recept voor jonge onervaren chefs haha

 21. Katja says:

  In 1 woord heerlijk!! Nu gemaakt met een salade en stokbrood, volgende keer met een pasta

 22. Hoe kun je de recepten makkelijk printen?

  1. Sabine Author says:

   In de receptenbox staat een print-knop.

 23. Peter says:

  Heeeeeerlijk, dit is een blijverdje!

 24. Is het voor-bakken van de kip noodzakelijk of kan het ook rauw de pan in?

  1. Het kan rauw de pan in, maar voor de smaak is het beter om eerst voor te bakken.

 25. Violetta says:

  Lijkt me heerlijk maar waar blijven de ingrediënten voor het sausje ( vissaus suiker etc ) op het filmpje?
  Dank alvast lijkt me heerlijk dan kan ik het morgen maken.
  Violetta

  1. Ik ben bang dat je bij het verkeerde recept zit te kijken. Er gaan geen vissaus en suiker in dit recept.

 26. Mireille says:

  Ik wil dit recept maken met kerst. Wat is lekker als sidedish?

 27. Marietje says:

  Kan ik de kip ook in stukjes toevoegen ipv in zijn geheel? Zo ja, wordt de kooktijd dan korter?
  BVD Marietje

  1. Dat kan, maar dan zou ik de tijd in de slowcooker verminderen naar 1,5 uur. Dan moet je zeker het aanfruiten van de knoflook en de ui niet overslaan, anders blijven die rauw in het gerecht.

 28. Marije says:

  Kan ik de kip ook in blokjes toevoegen?

  1. Dat kan, maar dan zou ik de tijd in de slowcooker verminderen naar 1,5 uur. Dan moet je zeker het aanfruiten van de knoflook en de ui niet overslaan, anders blijven die rauw in

 29. Gonda says:

  Ziet er goed uit! Alleen vraag ik me af of er warme of koude bouillon bij moet?

 30. Gerda says:

  Vandaag gemaakt, heerijk! ! Niets aan toe te voegen!!

 31. Lizet Verkroost says:

  Kan je het ook zonder vooraf aanbakken in slowcooker doen?

  1. Dat kan, wordt het alleen wat bleker van en je levert heel iets in op smaak.

 32. Jordi Nauta says:

  Erg lekker recept! zeker het proberen waard!
  Niks meer aan doen!

  Jordi Nauta

 33. Vandaag gemaakt. Echt kneiterlekker!!

 34. Arie de Jong says:

  Bij de Toscaanse kip uit de slowcooker zie ik volgens mij ravioli als gebruikte pasta welke ravioli heeft u gebruikt hier voor

  1. Ik gebruik zelf het liefste ravioli met een vulling van kaas.

 35. Cliff says:

  Geldt voor de dubbele portie ook een dubbele tijd in de slowcooker?

  Dank voor de reactie!

  1. Nee, de tijd in de slowcooker blijft gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close