Zelf pasta maken (ook voor mij de eerste keer!)

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ga voor het eerst zelf pasta maken! Voor mijn samenwerking met Smeg een tijdje geleden richtten zij niet alleen mijn volledige studiokeuken in, ook kreeg ik vrijwel iedere accessoire voor ieder apparaat thuisgestuurd. Lucky me, inderdaad!

De keukenmachine van Smeg is flink uitgebreid met tal van handige accessoires waaronder verschillende pasta sets. Nu voel ik me een ontzettend slechte foodblogger, maar ik had dus nog nooit van mijn leven zelf pasta gemaakt.

Nee, ook niet tijdens een kookworkshop. Schandalig! Nu kan ik het natuurlijk niet maken om zo’n mooi ‘cadeau’ van Smeg te laten verstoffen in de kast en dus ging ik voor het eerst ooit aan de slag met het maken van pasta.

Ik snorde een recept op, wat nog lastiger bleek dan gedacht want iedereen maakt pasta op een andere manier, en kwam uiteindelijk op deze website terecht waar ik een basisrecept voor pasta tegenkwam.

Het recept dat hier gebruikt wordt vond ik zó fijn want niet alleen had je er geen speciale ingrediënten voor nodig, het basisrecept kon ik ook nog eens op meerdere manieren gebruiken. Super fijn want mijn keukenmachine heeft meerdere pasta-opzetstukken.

Ik maakte met het recept uiteindelijk fettucine en wil heel graag mijn ervaringen met de allereerste keer pasta maken met je delen. Want wie weet kan ik jou ook wel overtuigen om zelf aan de slag te gaan.

Pasta maken blijkt namelijk súper leuk, helemaal niet heel ingewikkeld en het is een stuk lekkerder dan een gerecht met gedroogde pasta.

pasta maken recept

Pastamachine

Het type pastamachine dat je gebruikt maakt in principe niet zoveel uit. Je kunt gaan voor een goedkoop machientje waarbij je zelf moet draaien om het pastadeeg uit te rollen, maar als je al een keukenmachine hebt is het ‘t makkelijkst om daar een pasta-accessoire voor te kopen.

Ik weet dat in ieder geval Bosch, KitchenAid en dus Smeg opzetstukken hebben voor hun keukenmachines, dus wellicht zijn ze ook beschikbaar voor die van jou.

Omdat ik zeker weet dat ik er anders vragen over krijg: ik heb voor de eerste keer pasta maken de set SMPC01 van Smeg gebruikt. Dit is een complete pasta-set met drie opzetstukken voor het uitrollen van pasta, het snijden van fettuccine en het snijden van tagliolini (kosten: €179,00).

Zo’n accessoire voor de keukenmachine werkt op de stroom van de machine zelf waardoor de walsen en messen automatisch draaien. Het enige wat jij zelf moet doen is het begeleiden van het pastadeeg en dat is natuurlijk een fluitje van een cent.

De instellingen van de pastamachine bepalen uiteindelijk de dikte van het deeg. De juiste stand van de pastamachine voor de gewenste dikte deeg verschilt per pastasoort maar óók per machine.

Om je een idee te geven: voor het maken van mijn fettucine begon ik met het uitrollen van mijn pastadeeg op stand 0, de dikste stand van de machine en ik eindigde op stand 5. Stand 0 t/m 3 herhaalde ik steeds twee keer, door stand 4 en 5 haalde ik het deeg steeds één keer.

Lees even het instructieboekje van jouw pastamachine om te kijken welke standen jij dient te hanteren voor het juiste type pasta. De gewenste dikte van pasta is verder natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Sommige recepten raden aan om tijdens het uitrollen van het deeg het deeg ook een paar keer te vouwen. Ik heb deze techniek deels wel en deels niet toegepast en merkte in het uiteindelijke resultaat geen verschil.

Pasta maken recept – gewone bloem?

Tijdens het maken van pasta plaatste ik er iets over op Instagram en ik kreeg via DM direct de vraag of ik wel ‘de juiste bloem’ gebruikte. Ik was altijd in de veronderstelling dat je pasta maakt van tipo 00 bloem, héél fijngemalen tarwebloem, maar klaarblijkelijk kun je meerdere soorten bloem gebruiken.

Voor mijn eerste keer pasta maken gebruikte ik gewoon de goedkoopste patentbloem uit de supermarkt omdat ik wilde kijken of dit goed werkte (spoiler alert: het kan!). Ik probeer op OMF namelijk altijd zo min mogelijk recepten te delen waarvoor jullie speciaalzaken af moeten struinen en zelfgemaakte pasta van bloem die overal te koop is leek me daarom wel zo handig.

Maar goed, de meningen zijn hierover dus verdeeld. De een maakt pasta van de goedkoopste bloem, de ander gebruikt tipo 00 (dit zie je vaak in kookboeken voorbij komen) en weer een ander zegt dat je de mooiste pasta met de lekkerste beet krijgt met semola, durumtarwe.

Hoe je het ook went of keert: probeer het gewoon lekker. Je komt er vanzelf achter of het lukt of niet!

Tip: Houd bloem achter de hand

De laatste tip die ik je graag van tevoren wil meegeven is dat je altijd genoeg bloem in huis moet hebben voordat je begint met het maken van pasta. Naast die 300gr die je nodig hebt in het recept, gebruik je namelijk ook een behoorlijke hoeveelheid bloem om het pastadeeg droog te houden.

Op het moment dat je de plakken deeg hebt uitgerold wil je het namelijk droog houden om te voorkomen dat het aan je aanrecht vastplakt en dit doe je met bloem. Heb je vervolgens de pasta gesneden dan wil je er ook voor zorgen dat de pasta niet samenklontert en ja, ook daarvoor gebruik je bloem.

Tot slot heb je vaak nog wat bloem nodig om de pastamachine mee te bestrooien om ervoor te zorgen dat het deeg niet aan de machine vastplakt. Bloem, bloem, bloem dus.

pasta zelf maken

Pasta zelf maken

Volgens mij is dat een beetje hetgeen waarmee ik je op weg kan helpen. Ik ben bij lange na geen pro en zal ongetwijfeld van de echte pro’s een bak aan kritiek/opmerkingen krijgen, maar ik vond mijn eerste keer pasta maken wel zeer geslaagd.

De uiteindelijke pasta smaakte fantastisch en bovenal vond ik het ook súper leuk om te doen. Beide dingen vind ik een stuk belangrijker dan een perfecte uitvoering, toch? Dus ik zou je zeker willen aanraden om een keer pasta zelf te maken!

Op OMF deel ik regelmatig een recept met tagliatelle. Zoals deze tagliatelle met garnalen of deze tagliatelle met knoflookroomsaus. Vanaf nu kun je voor deze recepten zelf tagliatelle maken! Ook mijn supersnelle pasta is extra lekker als je de pasta zelf maakt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zelf pasta maken
3.81 van 21 stemmen

Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is iets dat je ooit een keer in je leven gedaan moet hebben. Niets is lekkerder dan zelfgemaakte pasta namelijk!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Rusttijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 23 minuten
Hoelang te bewaren direct verwerken

Benodigdheden

 • pastamachine
 • theedoek

Ingrediënten

 • 300 gr bloem
 • 3 eieren
 • 30 ml olijfolie
 • flinke snuf zout

Instructies

 • Stort de bloem op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
 • Breek de eieren in het kuiltje en voeg hier de olijfolie en het zout aan toe.
 • Meng beetje bij beetje alle ingrediënten door elkaar. Ik deed dit door met een vork vanuit het midden steeds verder naar buiten te roeren tot het geheel te klonterig werd om nog te roeren. Vanaf dat moment ben ik gaan kneden.
 • Kneed het deeg met je handen in ongeveer 6 minuten tot een stevige en droge bal. In het begin zul je denken dat de ingrediënten nooit goed gaan mengen en het een plakkerige bende blijft, maar het komt echt goed als je maar blijft kneden. Voeg eventueel iets meer bloem toe als het deeg te nat blijft.
 • Leg de deegbal op je aanrecht en dek deze af met een theedoek. Laat het pastadeeg 30 minuten rusten.
 • Snijd het pastadeeg in stukken, ik sneed het zelf in vieren, en rol ieder deel pastadeeg een beetje uit met een deegroller. Zorg ervoor dat het andere pastadeeg onder de theedoek blijft liggen om te voorkomen dat het deeg uitdroogt.
 • Bebloem de pastamachine en rol het pastadeeg uit tot het de door jou gewenste dikte heeft gekregen. Haal het pastadeeg eventueel meerdere malen door dezelfde stand.
 • Bebloem het uitgerolde pastadeeg en leg deze weer onder de theedoek terwijl je de rest van het deeg uitrolt.
 • Haal het uitgerolde pastadeeg door de pastasnijder en snijd er de door jou gewenste vorm van. Voor mijn fettuccine heb ik de pastaslierten nogmaals bebloemd en ze ‘opgerold’ 10 minuten onafgedekt laten drogen. De pasta kun je ook laten drogen door het over een pastarekje te hangen.
 • Afhankelijk van de pasta die je maakt heeft verse pasta zo’n 2-3 minuten nodig om te koken in flink gezouten water.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: fettucine, pasta, pasta maken, pastarecept, zelfgemaakte pasta

Join the Conversation

 1. Rachel says:

  Dit lijkt mij een hele klus, maar het ziet er smakelijk uit!

 2. Ziet er heel goed uit!! Ik ga dit zelf ook eens proberen, bedankt voor het recept :)

 3. Super lekker! Ik vraag me alleen altijd af hoe het komt dat het geen egale bal wordt; er blijven altijd gleuven in zitten. Moet ik dan langer kneden of is het dan bijvoorbeeld nog iets te droog?

  1. Sabine Author says:

   Nog iets langer kneden zodat de gluten kunnen activeren en het deeg beter ‘plakt’.

 4. Hoi Sabine, ik maak al een behoorlijke tijd zelf pasta. Maar ben altijd nog op zoek naar of het beter kan andere meel soorten. En dan merk je geloof ik dat er zoveel manieren zijn als dat er koks zijn. Voor pizza deeg is het niet anders, haha. Maar zodoende kwam ik dus ook op jouw site terecht. Ik vond jouw pasta beleving erg leuk beschreven. En ja, het is meestal een zaak van veel doen, proberen en je eigen smaak beleven. Ga zo door en ik zal af en toe is even op je site gaan kijken, succes. Groet Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close