Gezouten Karamelijs met Tony’s Topping

Oh oh.. sorry jongens. Na het gezonde recept van Sabine deel ik vandaag wel een héle grote guilty pleasure. Gezouten Karamelijs, dat is al één, en dan ook nog met Tony’s Topping… Jep. Dit is een hele lekkere en dit is ook zeker een recept wat ik je kan aanraden snel eens te maken. Want naast dat het natuurlijk een heerlijke wetenschap is dat je een bak van dit goddelijke ijs in je vriezer hebt staan (niet voor lang waarschijnlijk), kan het ook niet anders dan dat je verkoeling zoekt met deze temperaturen. En ja, dan is een bakje van dit een hemels geschenk. Nietwaar?

Goed. Excuses genoeg bedacht, aan de slag zou ik zo zeggen. Voor wie al eens zelf karamel heeft gemaakt, zal dit recept niet al te lastig zijn. De karamel is vanzelfsprekend de basis van dit recept en door er o.a. melk en eieren aan toe te voegen maak je er ijs van. Dan hebben we enkel nog een vriezer en wat geduld nodig. Mocht je net als ik, in het bezit zijn van een O zo fijne ijsmachine, dan gaat het hele proces wat sneller en makkelijker (bereid je wel even voor).

Foodies Kookboek

Even een vermelding waard: het recept voor dit karamelijs komt uit het Foodies Kookboek met de 100 beste recepten uit Foodies. En kijk, als dat de ondertitel is van een boek dan weet je al dat de recepten die erin staan goud moeten zijn. Het zijn de toppers van 10 jaar Foodies Magazine en toen ik een recept uit wilde kiezen voor een review eindigde ik met 3 recepten die ik móest maken in plaats van de gebruikelijke 1. ‘Pasta alla Norma‘ en ‘de Truckersbal‘ gingen dit ijs al voor en waren beiden een succes. Maar toen ik met Sabine appte over de status van het ijs (er wordt inderdaad heftig gecommuniceerd over alles wat foodporn betreft), kwam zij met het idee om dit pareltje nog even een upgrade te geven: Tony’s Chocolonely Melk Karamel Zeezout. Alsjeblieft. Geniet ervan.

3M8A5857

4 van 5 stemmen

Gezouten Karamelijs met Tony's Topping

Porties6 personen

Ingrediënten

Gezouten Karamelijs

 • 250 gram suiker
 • 2 el roomboter
 • 1/2 tl zout
 • 250 ml slagroom
 • 5 eidooiers
 • 500 ml melk
 • kookthermometer
 • ijsmachine

Tony's Topping

 • 250 ml slagroom
 • 300 gram Tony's Chocolonely Melk Karamel Zeezout
 • 1 extra reep Tony's Chocolonely Melk Karamel Zeezout in stukken gehakt

Instructies

Gezouten Karamelijs

 • Karamelliseer 100 gram suiker in een pan. Laat de suiker goed bruin worden en roer er het liefst niet doorheen. Voeg de boter en het zout toe en laat de boter smelten. Blus het geheel af met de slagroom. Breng aan de kook op laag vuur en laat de karamel goed oplossen. koop de eidooiers los met 150 gram suiker.
 • Voeg wanneer de karamel is opgelost de melk toe en voeg vervolgens al kloppend het dooiermengsel toe. Verwarm het geheel al roeren tot ca. 80 graden. Neem van het vuur, schenk het mengsel door een zeef en laat in de koelkast helemaal afkoelen.
 • Schenk het mengsel in de ijsmachine en draai er volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine een smeuïg roomijs van. Schep het ijs in een bak en laat in de vriezer verder opstijven.

Tony's Topping

 • Terwijl het ijs in de vriezer staat maak je de topping. Smelt hiervoor 300 gram Tony's Chocolonely Melk Karamel Zeezout au bain marie en voeg de slagroom toe. Roer goed door en laat in de koelkast afkoelen.
 • Als het ijs klaar is giet je de Tony's saus erover. Maak af door de stukken chocolade erover te verdelen.

Notities

Ik gebruikte een schaal van 24x14cm.
Heb je geen ijsmachine? Zet het mengsel dan minimaal 2 uur in een kom in de vriezer en roer het ieder half uur goed door met een garde. Het resultaat zal minder fijn, maar niet minder lekker zijn.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat een extreem gevaarlijk recept, dit is veel te lekker!

 2. Tessa says:

  Dat ziet er echt super lekker uit!

 3. Rowena says:

  hmmmm TE lekker dit recept. Ik ben bang dat er morgen weinig meer over is….

 4. De topping giet je er pas overheen wanneer je het ijs opeet,dan? Niet om opnieuw in te vriezen?

 5. De topping giet je er pas overheen wanneer je het ijs opeet,dan? Niet om opnieuw in te vriezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close