Passievrucht ijs

Hoogste tijd om passievrucht ijs te maken want passievrucht is een van de ingrediënten die me direct aan de zomer doen denken. Niet voor niets maakte ik al eens eerder verrukkelijke Passievruchtlimonade en vind je in mijn Cheesecakeboek een recept voor witte chocolade cheesecake met passievrucht.

Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig, maar later in het artikel leg ik je uit hoe je passievrucht ijs ook kunt maken zónder ijsmachine of met de super populaire Ninja Creami.

passievrucht ijs maken

Passievruchtijs maken

Voor het maken van passievruchtijs maken we eerst een ijsbeslag. Echt romig ijs krijg je door middel van een soort custard-papje, gemaakt met onder andere slagroom en eieren. Hé, ik heb nergens gezegd dat dit gezond ijs zou worden hè!

Doordat je eerst met een custardpapje werkt, moet je voor passievruchtijs maken wel wat tijd uittrekken. Het ijsbeslag moet namelijk eerst volledig afkoelen in de koelkast voordat je er ijs van kunt draaien en na het draaien moet het ook nog eens opstijven in de vriezer.

Mocht je dit niet willen dan vind je verderop twee alternatieven voor snellere varianten.

En mocht je denken pff, ik heb totaal geen zin om aan de slag te gaan met het leeg lepelen van allemaal passievruchten. Er is een oplossing! Albert Heijn verkoopt een doosje met passievruchtblokjes. Die gebruik ik eigenlijk altijd voor mijn recepten met passievrucht, zoals:

passievrucht ijs

IJs maken met ijsmachine

Zoals ik al zei maak ik het passievruchtijs vandaag in de ijsmachine klaar. IJs maken met een ijsmachine is niet ingewikkeld, maar je kunt niet ieder willekeurig ijsbeslag in de machine mikken.

Ik heb zelf drie(!) ijsmachines: een Magimix Le Glacier, de ijsmaker van SMEG om te gebruiken met mijn keukenmachine en de Ninja Creami. Zowel in de Magimix als in de ijsmaker van SMEG of welke andere (zelf)vriezende ijsmachine kun je het recept gebruiken zoals in de receptenbox staat.

Voor dergelijke ijsmachines vries je het ijsbeslag niet eerst in voordat je ermee aan de slag gaat, maar moet juist de kom van de machine in de vriezer worden geplaatst. Mocht je het passievrucht ijs op die manier gaan maken, dan is het belangrijk om het beslag eerst in de koelkast af te laten koelen naar een temperatuur van ongeveer 10 graden Celsius.

Omdat je de eieren gaart door er custard van te maken, kun je het ijs overigens veilig eten. De eieren zorgen voor een extra romige textuur.

IJs maken met de Ninja Creami

Heb jij de súper populaire Ninja Creami in huis en wil je daar ook passievruchtijs in maken, dan ziet het ijsbeslag er net even iets anders uit.

Voor Ninja Creami passievruchtijs gebruik je:

 • 250 ml slagroom
 • 150 ml passievruchtpulp
 • 50 ml volle melk
 • 50 g kristalsuiker

Roer alle ingrediënten door elkaar en schenk het in een cup van de Ninja Creami. Zet deze minimaal 12 uur in de koelkast.

Draai zodra het mengsel goed hard is geworden er ijs van door de knop Ice Cream te gebruiken. Draai één keer, voeg daarna 2 eetlepel slagroom of melk toe en ga voor een Respin.

Klaar is je passievruchtijs!

Voor de Ninja Creami zou je ook onderstaand recept kunnen aanhouden. In plaats van het beslag af te laten koelen naar 10 graden Celsius, zet je het een nacht in de vriezer. De volgende dag gebruik je dan de Gelato knop op de machine.

passievrucht ijs

IJs maken zonder ijsmachine

Heb je helemaal geen ijsmachine in huis en wil je daar ook niet aan, dan kun je dit ijs maken zonder ijsmachine. Ook dan veranderen de ingrediënten en de bereidingswijze van dit passievrucht ijs.

Voor passievrucht ijs zonder ijsmachine gebruik je:

 • 250 ml slagroom
 • 1 blik gecondenseerde melk (400g)
 • 150 g passievruchtpulp

Klop de slagroom lobbig en roer deze door de gecondenseerde melk. Voeg ook de passievruchtpulp aan de mix toe en roer goed door.

Schenk het geheel in een bak of cakeblik en zet weg in de koelkast. Laat het ijs in minimaal 4 uur hard worden.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

passievruchtijs
No ratings yet

Passievrucht ijs

Op en top zomers ijs, dat is dit passievruchtijs. Ik maak het ijs met de ijsmachine, maar mocht je die niet hebben dan vind je in het artikel hierboven alternatieve bereidingswijzen.
Porties500 ml
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 10 uur
Totale tijd 10 uur 55 minuten
Waar te bewaren in de vriezer
Hoelang te bewaren 3 maanden

Benodigdheden

 • steelpan
 • garde
 • ijsmachine

Ingrediënten

 • 250 ml volle melk
 • 250 ml slagroom
 • 150 g kristalsuiker
 • 5 eidooiers
 • 150 g passievruchtpulp

Instructies

 • Doe de melk, slagroom en 100g kristalsuiker in een steelpannetje en verwarm het geheel tot de suiker helemaal is gesmolten.
 • Klop de overige suiker met de eidooiers op tot een lichtgeel mengsel.
 • Schenk de warme melk al kloppend bij de eidooiers in de kom en schenk het geheel weer terug in de steelpan.
 • Voeg de passievruchtpulp toe en verwarm het geheel al roerend tot het indikt.
 • Zet de custard weg in de koelkast en laat afkoelen tot 10℃
 • Laat de ijsmachine draaien en schenk het passievruchtbeslag in de ijsmachine. Laat de machine ongeveer 25 minuten draaien.
 • Schep het zachte ijs in een bak en zet deze weg in de vriezer tot het ijs hard is geworden.
Gang: nagerecht
Trefwoord: ijs maken, ijsmachine, passievrucht, roomijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close