Kippenvleugeltjes in Thaise marinade

Je likt letterlijk je vingers af bij deze kippenvleugeltjes in Thaise marinade. Niet alleen omdat ze ongelofelijk lekker zijn natuurlijk, maar ook omdat de marinade lekker plakkerig is.

De kippenvleugeltjes zijn een lekker borrelhapje of dienen perfect als bijgerecht voor een uitgebreid diner. Ik zal je in dit artikel wat suggesties geven om een complete maaltijd met de kippenvleugeltjes te maken.

Begin op tijd met het marineren van het vlees, zodat de Thaise marinade goed in kan trekken en de kippenvleugeltjes extra lekker worden van smaak. Bak ze vervolgens in de oven, hapjespan of op de grill en smullen maar!

kippenvleugels marineren

Kippenvleugels marineren

Kippenvleugels marineren is toch wel een essentiële stap om kippenvleugeltjes echt lekker van smaak te krijgen. Zonder marinade (of een flinke laag kruidenmix) smaken ze gewoon niet echt ergens naar. Kies voor deze Thaise kippenvleugels voor ongekruide kippenvleugeltjes, dan kun je zelf alle smaak toevoegen.

Hoe langer de marinade de tijd krijgt om goed in het vlees te trekken, hoe smaakvoller de kippenvleugeltjes natuurlijk worden. Idealiter marineer je de kippenvleugeltjes dus al de avond van te voren. Maar mocht je echt geen tijd hebben, dan kom je met een uurtje of twee ook al een eindje.

De Thais gemarineerde kippenvleugels zijn heerlijk op zichzelf, maar kunnen ook worden geserveerd met verschillende bijgerechten.

Maak bijvoorbeeld een frisse salade van knapperige groenten, zoals komkommer, wortel en sla, en serveer deze naast de kippenvleugels. De frisse smaak van de salade vormt een mooie tegenhanger voor de hartige smaken van de kippenvleugels. Ook Thaise papayasalade (Som Tam) is een hele goede!

Rijst is natuurlijk onmisbaar in de Thaise keuken en ook bij deze kippenvleugeltjes kun je lekkere jasmijnrijst serveren. Kook de rijst in kippenbouillon en voeg het restantje marinade van de kippenvleugels, dat achterblijft op de bakplaat ook toe.

Maak tot slot een eenvoudige dipsaus van sojasaus, sesamolie, limoensap en fijngehakte chilipepers. Die dipsaus is lekker voor de kippenvleugeltjes, maar ook om een beetje over de jasmijnrijst te sprenkelen.

kippenvleugels uit de oven

Lekkere Thaise marinade

Ik heb een paar maanden in Thailand gewoond tijdens mijn studie en ingrediënten/geuren die voor mij echt typisch Thais zijn, zijn: knoflook, vissaus en limoen. Die drie ingrediënten vind je dan ook terug in de Thaise marinade die ik heb gemaakt voor deze kippenvleugeltjes.

Mijn marinade bestaat uit:

  • 4 el sojasaus
  • 2 el vissaus
  • Sap van 1 limoen, voor de typische friszure smaak uit de Thaise keuken
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker (je kunt ook palmsuiker gebruiken hiervoor)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 tl gember

Wil je de marinade pittig hebben, voeg dan een theelepeltje chilivlokken toe.

Hoewel deze Thaise marinade heerlijk is, kun je natuurlijk ook experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten. Een paar variaties, zodat je zelf niet teveel hoeft na te denken:

  • Zoete chili marinade: Voeg een beetje zoete chilisaus toe aan de marinade voor een zoetere en mildere smaak.
  • Limoen-koriander marinade: Voeg gehakte koriander (of peterselie, als je net als ik koriander smerig vind) en geraspte schil van de limoen toe voor nog meer frisheid.
  • Teriyaki marinade: Maak een marinade van sojasaus, mirin, bruine basterdsuiker en geraspte gember voor een Japanse twist aan je kippenvleugels.
  • Honing-mosterd marinade: Meng honing, mosterd, knoflook en een scheutje azijn voor een zoet-pittige marinade die perfect past bij kippenvleugels.

Ook kun je natuurlijk prima een van deze kip marinades gebruiken voor de kippenvleugeltjes.

kippenvleugeltjes

Kippenvleugels uit de oven

Mijn favoriete manier van kippenvleugels bereiden hangt altijd of van het feit of ik ze heb laten marineren of alleen heb gekruid. In dit geval zijn ze natuurlijk gemarineerd in Thaise marineerde en dus maak ik kippenvleugels uit de oven.

Verwarm de oven voor op 180°C. Voor hartige gerechten gebruik ik vrijwel altijd de hetelucht functie.

Leg de gemarineerde kippenvleugels op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze gedurende ongeveer 25-30 minuten, tot ze helemaal gaar zijn. Draai de kippenvleugels halverwege het bakproces om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig bruinen. Ook zorgt het ervoor dat de suiker minder snel verbrandt in de oven.

Haal de kippenvleugels uit de oven en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert. De bruine suiker in de marinade zorgt ervoor dat de kippenvleugeltjes extra heet zijn, dus let op je vingers!

kippenvleugeltjes in thaise marinade

Kippenvleugels bakken op een andere manier

Willen je de kippenvleugels bakken op een andere manier, dan kan dat natuurlijk ook.

Grillen
Leg de gemarineerde kippenvleugels op het grillrooster en grill ze gedurende ongeveer 10-12 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Draai de kippenvleugels regelmatig om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig garen en de marinade niet verbrandt. Haal de kippenvleugels van de grill en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.

Bakken in de pan
Bakken in de pan is een van mijn favoriete alternatieven om kippenvleugeltjes te bereiden. Zeker met gekruide vleugeltjes doe ik dit graag!

Neem een ruime koekenpan of hapjespan en smelt hierin een klontje boter. Bak de kippenvleugeltjes op hoog vuur goudbruin en draai dan het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de kip zachtjes 15-20 minuten garen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kippenvleugels bakken
5 van 1 stem

Kippenvleugeltjes in Thaise Marinade

Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Marineren 8 uur
Totale tijd 8 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • kom of ziplockbag
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 500 g kippenvleugeltjes (ongemarineerd)
  • 4 el sojasaus
  • 2 el vissaus
  • sap van 1 limoen
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 sjalot – gesnipperd
  • 1 tl gember – fijngehakt

Instructies

  • Doe de kippenvleugeltjes in een kom of ziplockbag.
  • Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en voeg de marinade toe aan de kippenvleugeltjes. Schep goed om.
  • Laat de kip bij voorkeur een nacht marineren.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Verspreid de kippenvleugeltjes over de bakplaat en bak ze in 25 minuten gaar. Keer ze halverwege de baktijd een keertje om.
  • Laat de gebakken kippenvleugeltjes een paar minuutjes afkoelen voor je ze serveert.
Gang: bijgerecht, borrelhapje
Keuken: Thais
Trefwoord: chickenwings, kippenvleugels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close