Mijn verjaardagsbarbecue

Zoals jullie weten was ik op 5 mei jarig en godzijdank waren we enorm gezegend met het weer. De hele dag hebben we in de zon gezeten en genoten van verkoelende rosé en een fijne barbecue. Naar aanleiding van het Wat stond er op tafel artikel van die week, kreeg ik de vraag of ik iets meer wilde vertellen over de barbecue die we hadden en dan vooral wat ik had klaargemaakt. Maar natuurlijk! Van een aantal dingen komen er nog recepten op de site, maar een groot aantal gerechten staan er ook al op. Ik heb helemaal niet zoveel foto’s omdat ik in eerste instantie niet van plan was om er een artikel over te schrijven, maar ik hoop dat het in ieder geval een goede indruk geeft!

Ik maakte tijdens de barbecue nagenoeg alles zelf. Het kost onwijs veel tijd, zeker wanneer je ook de taarten zelf maakt, maar het loont de moeite. Volgens mij heeft iedereen genoten van het eten. Daarnaast kan ik je vertellen dat het zelf maken van alles ook aanzienlijk in de kosten scheelt. Waar je toch al gauw € 6,00 of meer betaalt voor een barbecuebox, haal je uit een kilo rundergehakt van € 4,00 zeker een flink aantal hamburgers en shaslicks. Daarnaast is de smaak van het vlees naar mijn idee ook gewoon beter.

Vlees
Ik kocht op de markt een kilo kipfilet en vanuit de supermarkt nam ik een kilo rundergehakt mee zodat ik mijn eigen hamburgers en spiesjes kon maken. Daarnaast nam ik wel Chipolataworstjes en gekruide varkensfiletlapjes mee van de supermarkt, waar ik zelf niets meer aan hoefde te doen.

We maakten zelf:

 • Hamburgers
 • Shaslicks
 • Kipsaté
 • Hawaïspiesjes

Van de laatste drie komt binnenkort nog een apart artikel online. De hamburgers maakte ik heel simpel door rundergehakt te kruiden met peper, zout en een beetje knoflook. Hier voegde ik een ei, een fijngesnipperd ui en wat gedroogde peterselie en oregano aan toe. Een beetje paneermeel erbij zodat het niet te erg plakt en kneden maar. Ik gebruikte 500 gram rundergehakt, hier haalde ik zo’n acht hamburgers uit.

verjaardagsbarbecue

Salades
Salades kunnen wat mij betreft niet ontbreken op een barbecue. Ze waren dan ook ruimschoots aanwezig. Ik haalde een bak rundvleessalade uit de supermarkt, maar maakte er ook nog een aantal zelf:

Voor de Caprese salade liet ik de pijnboompitjes achterwege, deze zaten ook al in de quinoasalade. Daarnaast zette ik er groene pesto in een klein schaaltje naast zodat iedereen -ook Tim met zijn notenallergie- gewoon van de salade kon eten. De pastasalade maakte ik zoals altijd, zo blijf ik hem toch het lekkerst vinden.

verjaardagsbarbecue

Sausjes
Sausjes horen ook bij de barbecue en deze heb ik allemaal zelfgemaakt. Het fijne van sausjes is dat je ze prima wat langer kunt bewaren wanneer je ze luchtdicht verpakt. De meeste voorbereidingen hiervoor had ik dan ook al op vrijdag gedaan, zodat ik op zondag alleen alles nog in schaaltjes hoefde te doen of nog even moest afmaken. Er stonden drie sauzen op tafel:

Van de barbecuesaus komt nog een artikel, maar deze zal waarschijnlijk pas gepubliceerd worden wanneer het barbecueseizoen in volle gang is. De kruidige knoflooksaus viel enorm in de smaak, deze was na een uur geloof ik al helemaal op.

verjaardagsbarbecue

Overig
Dan stonden er tot slot nog een aantal andere dingen op tafel die voornamelijk bedoelt waren om te snacken. Als je stond te wachten op het vlees of gewoon zin had in iets anders bijvoorbeeld. De volgende dingen konden ook gegeten worden:

Van de kruidenboter komt er nog een recept aan, het is zo eenvoudig om zelf te maken maar gelijk ook zoveel lekkerder dan een kant-en-klare variant. De Guacamole was deze keer niet zelfgemaakt en ik vroeg me later ook pas af waarom ik dit niet had gedaan. Ik heb er wel een recept voor namelijk.

En dat was het, dit stond er allemaal op tafel tijdens de barbecue op mijn verjaardag. We waren in totaal met acht personen en ondanks dat ik verwacht had dat we héél veel zouden overhouden, viel dit op zich nog wel mee. We hadden in ieder geval nog wat spiesjes over van de barbecue en ook van de pastasalade hebben we nog een paar keer kunnen eten.

Ondanks de enorme hoeveelheid werk die in het maken van alles ging zitten vond ik het zeker de moeite waard en zal ik het de volgende keer absoluut nog eens doen. We hebben flink wat geld bespaard door een paar uur van onze tijd in te leveren en bovendien waren de smaken zoveel beter dan wanneer we hadden gekozen voor voorverpakte producten. Overigens is er met dit laatste niets mis, laat dat duidelijk zijn, maar ik steek altijd liever de handen uit de mouwen om iets moois op tafel te krijgen.

Zoals beloofd komen er van een aantal gerechten dus nog recepten aan.

Join the Conversation

 1. Joyce says:

  Ziet er heerlijk uit! Ik hou zelf ook veel meer van zelfgemaakt dan kant en klaar uit de winkel, maar dat komt misschien ook wel omdat ik er van hou om in de keuken te staan haha.

 2. Daisy says:

  Ziet er lekker uit! Ook fijn dat je de zon had op die dag!

 3. Hester says:

  Ziet er lekker uit! Ik heb ook een keer een hele barbecue/hapjestafel gemaakt voor een feestje met een vriendin. Man wat een werk, maar wel súperleuk! Vind het inschatten alleen altijd zo lastig…

 4. Marita says:

  Daar zullen je gasten vast erg van genoten hebben! Heb je zelf ook een leuke dag gehad?

  1. Sabine Author says:

   Ja, ik heb zelf ook een geweldige dag gehad!

 5. Simone says:

  Allemaal heerlijk!

 6. Valérie says:

  Heerlijk! Leuk dat je er een artikel over hebt gemaakt. :-)
  Ik ben schep altijd mijn bord vol met salades tijdens barbecues en eet dan 2 kipspiesjes ofzo, hihi. Vind een barbecue zonder salade altijd een teleurstelling…

  1. Sabine Author says:

   Haha hetzelfde hier, ik eet altijd veel te veel van het andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close