Zelf maken: Guacamole

Guacamole, heerlijk vind ik het. Om nacho chips in te dippen maar ook zeker bij vrijwel ieder warm Mexicaans gerecht dat hier op tafel staat. Het is heel makkelijk om gauw een potje uit de supermarkt mee te nemen, maar je kunt het ook zelf maken natuurlijk. Lekker vers, compleet naar smaak aan te passen en ik durf te wedden dat je inzet wordt gewaardeerd.

Een vast recept voor guacamole is er eigenlijk niet, iedereen maakt het naar eigen smaak en voegt er verschillende ingrediënten aan toe. Zo is ook mijn guacamole weer heel anders dan andere, maar zo vind ik hem toch wel het lekkerst. Varieer ermee zoals je wil, je kunt er nog eindeloos ingrediënten aan toevoegen.

guacamole

Wat heb je nodig?

 • 2 kleine of 1 grote rijpe avocado
 • 1 teentje knoflook
 • ½ sjalot
 • 8 druppels Tabasco
 • ¼ theelepel chilipoeder
 • 2 theelepels crème fraîche
 • peper en zout

1. Zorg ervoor dat je goed rijpe avocado’s hebt. Dat kun je testen met behulp van de avocado rijpheidstest die ik onlangs al heb gepubliceerd. Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en de schil en prak de avocado’s met behulp van een vork tot een papje.

2. Hak de knoflook en de sjalot fijn en voeg dit aan de avocado toe.

3. Voeg de crème fraîche aan de avocado toe om het geheel wat romiger te krijgen. Dit kun je ook achterwege laten, maar ik heb liever een wat gladdere guacamole dan een chunky versie.

4. Nu komt het op smaak en proeven aan: voeg de tabasco, chilipoeder en de peper en zout toe en blijf net zolang van de verschillende ingrediënten toevoegen tot de guacamole geheel naar smaak is. Voor mij zijn de bovenstaande verhoudingen perfect.

Varieer naar hartenlust met de ingrediënten. Voeg er bijvoorbeeld nog fijngesneden tomaat, verse koriander of een rood pepertje aan toe. Deze ingrediënten zal ik waarschijnlijk ook toevoegen als ik de guacamole echt als dip zou serveren. Nu gebruikte ik hem als vulling voor de beef taco’s en aangezien ik er nog een tomatensalsa bij serveerde en het vlees vrij pittig was, wilde ik de guacamole wat neutraler houden.

Blijven proeven is key tijdens het maken van guacamole. En durf ook vooral pittigheid toe te voegen. De avocado neutraliseert veel van de pittigheid, dus wees niet te zuinig!

guacamole

guacamole

Join the Conversation

 1. Josianne says:

  Ik gebruik zelf altijd een mixje van de supermarkt, maar dit is natuurlijk veel lekkerder. Ik ga het onthouden!

 2. Bianca says:

  Heerlijk vind ik het. Meestal doe ik er tomaat doorheen!

 3. Hester says:

  Nog nooit gegeten eigenlijk!

 4. Suzanne says:

  Ik doe er altijd een tomaat doorheen en als ik hem niet smeuïg genoeg vind wat mayo.

  Er ligt hier een avocado te rijpen en ik kan niet wachten :’)

 5. shimmer-pie says:

  hmm ik heb het gister ook gemaakt aslleen dnqa zonder knoflook!

 6. Tamara says:

  Mijn recept lijkt behoorlijk op de jouwe! Ik voeg alleen nog wat citroensap en wat cocktail tomaatjes. Ohja, en de crème fraîche ruil ik in voor sour cream ;-) Ik ben echt dól op guacamole!

 7. Marita says:

  Ik heb ook al een avocado in de koelkast liggen! Guacamole blijf je maar eten, heerlijk!

 8. Marije says:

  hmm, heerlijk vind ik dit! Ik doe er zelf voor de bite nog wel eens wat rode paprika doorheen, heel fijn gesneden. In combinatie met tortillachips vind ik dat heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close