Deze ovenschotel met tonijn, aardappels en boontjes had ik op mijn to make lijstje staan onder de noemer Tuna Melt ovenschotel. Tuna Melt is een van mijn favoriete ’tosti’s’ en al eerder bouwde ik de tosti om tot een Tuna Melt pastaschotel. Ook heel lekker, maar deze versie met aardappels is een fijne als je zin hebt in een AGV’tje, maar dan met een twist.
Door kaassaus te maken in plaats van enkel geraspte kaas over de ingrediënten te strooien, krijg je door het hele gerecht een lekkere romige textuur. Súper fijn! De plakjes tomaat gaan er goed bij als frisse tegenhanger en sperziebonen heb ik toegevoegd voor de groente-inname. Het is immers wel de bedoeling dat dit een goede maaltijd is voor een doordeweekse dag.
Voel je vrij om meer groenten aan de schotel toe te voegen natuurlijk!
Tuna Melt recept oven
Kortom: ik schaar dit gewoon onder een Tuna Melt recept, want dat is het in feite gewoon. Alleen maak je het klaar in de oven!
Voor dit recept gebruikte ik tonijn uit blik en dan op oliebasis. Van één blikje gebruik ik de olie namelijk ook. Dit zorgt voor extra smaak en juist dat vettige is lekker aan deze ovenschotel. Je kunt ook prima tonijn op waterbasis gebruiken hoor. Giet de tonijn dan goed af. Het water voegt namelijk niets toe aan de smaak van de ovenschotel.
Deze ovenschotel is goed te van te voren te preppen. Kook de aardappeltjes alvast voor en bouw de hele ovenschotel op, met uitzondering van de kaassaus. De kaassaus kun je het beste op het laatste moment klaarmaken, deze wordt namelijk dik als je hem laat staan.
Ik koos ervoor om sperziebonen te gebruiken als groenten. Sinds kort heb ik de combinatie tonijn en sperziebonen namelijk helemaal ontdekt. Eigenlijk sinds ik de Maaltijdsalade tonijn met geroosterde sperziebonen maakte. Zó lekker. Die salade is groot favoriet geworden.
Tuna Melt variaties
Zoals ik al zei is een Tuna Melt een van mijn favoriete tosti recepten en ik varieer graag met de ingrediënten die daarop gaan. In principe zijn er drie basisingrediënten voor een tuna melt: tonijn (goh), kaas (meestal cheddar) en vaak ook rode ui. Met deze drie ingrediënten kun je alle kanten op.
Ik linkte net al even de standaard Tuna Melt, maar eigenlijk is de Tuna Melt zoals je hem bij Dudok eet mijn aller lievelings. Gemaakt met ‘plastic’ smeltkaas. Dat klinkt een beetje oneerbiedig maar juist die smeltkaas vind ik fantastisch op burgers en broodjes.
Een andere favoriete Tuna Melt variatie is de Tuna melt galette. Gemaakt met hartig taartdeeg en vooral ook héél veel kaas. Heerlijk als je zin hebt in comfort food! Serveer de galette met een lekkere salade en je hebt in zo een lekker maaltje op tafel staan.
Ovenschotel tonijn aardappel met sperziebonen en kaassaus
De ovenschotel tonijn, aardappel met sperziebonen en kaassaus is in hele korte tijd een favorietje van me geworden. De smaken passen zo goed bij elkaar en de schotel is ontzettend simpel om te maken.
Het maken van de kaassaus is ook onwijs eenvoudig en heb je binnen 10 minuten gedaan. Ik gebruik een basis bechamelsaus (boter, bloem en melk) en voeg daar geraspte cheddar aan toe. Cheddar past het beste bij een Tuna Melt recept vind ik zelf. Maar mocht je dit niet kunnen vinden of niet lekker vinden: iedere andere kaas is hier prima bij.
Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, strooi dan gewoon geraspte kaas over de ovenschotel in plaats van de kaassaus. Dan ben je een stukje sneller klaar, maar je levert dan ook een klein beetje in op de smaak.
Mocht je nog restjes hebben van de ovenschotel met tonijn, dan kun je deze prima in de koelkast bewaren. Dek de schaal even goed af en eet het restant alsnog binnen 3-4 dagen op. Een minuut of 20/25 minuten weer verwarmen op 180 graden Celsius in de oven is voldoende.
Invriezen raad ik niet aan in verband met de kaassaus. Die wordt er niet lekkerder op als je deze weer ontdooid en opwarmt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ovenschotel met tonijn, sperziebonen en kaassaus
Benodigdheden
- ovenschaal van 25×20 cm
Ingrediënten
- 500 g krieltjes – gewassen
- 400 g sperziebonen
- 1 rode ui – in halve ringen
- 3 blikjes (145g) tonijn op zonnebloemolie
- 2 tomaten – in plakjes
Kaassaus
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 400 ml melk
- 150 g geraspte cheddar
- 1 tl knoflookpoeder
- peper en zout
Instructies
- Verwarm een ruime pan met water op het vuur en kook hierin de krieltjes en sperziebonen 15 minuten voor.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Schep de gekookte krieltjes en sperziebonen in de ovenschaal en verdeel hier de rode ui, tonijn en plakken tomaat overheen.
- Smelt voor de kaassaus de boter in een steelpannetje. Voeg hier de bloem aan toe en bak deze 2 minuten mee, tot een zanderige textuur onstaat.
- Schenk dan al roerend de melk in het pannetje en breng dit aan de kook. Roer door tot de saus indikt en voeg dan de geraspte cheddar en knoflookpoeder toe.
- Roer de kaassaus door tot de cheddar helemaal is gesmolten en breng op smaak met peper en zout.
- Schenk de kaassaus over de ingrediënten in de ovenschaal en bak de Tuna Melt ovenschotel nog eens 20 minuten in de oven.