Maaltijdsalade tonijn met geroosterde sperziebonen

YUM, deze maaltijdsalade tonijn met geroosterde sperziebonen is direct na het proeven naar mijn favorietenlijstje gegaan. Ik ben sowieso dol op maaltijdsalades om als lunch of avondeten te serveren, maar dit is toch wel écht een topper.

Sowieso is de combinatie van tonijn en sperziebonen al goud, maar voor deze salade heb ik de boontjes geroosterd in de oven. Geloof mij: lekkerste manier om boontjes te bereiden!

Het fijne aan deze salade is dat je hem al heel goed van tevoren klaar kunt maken. Bewaar luchtdicht in de koelkast, daar blijft ‘ie zeker 3 dagen houdbaar. Ideaal om dit te maken als meeneemlunch dus!

salade met tonijn
geroosterde sperziebonen

Salade met tonijn

Waar ik vroeger echt gruwelde van tonijn uit blik, ben ik er nu echt dol op. Je kunt er ook zoveel kanten mee op! Ik heb het vaak gebruikt in pastagerechten, maar een salade met tonijn is wat mij betreft ook altijd een goed idee.

Alle salade met tonijn recepten heb ik op deze pagina voor je verzameld. Er staan recepten tussen voor zo’n klassieke broodsalade die heerlijk is op toastjes of harde broodjes, maar ook een aantal fijne (maaltijd)salades.

Normaal gesproken kies ik eigenlijk altijd voor tonijn op water omdat dit goedkoper is en ik de vis toch altijd afgiet, maar voor dit recept ben ik een keer voor tonijn op olie gegaan. De olie die in het blikje achterblijft is namelijk hartstikke lekker om de saladedressing mee aan te maken.

Die olie maakt de dressing helemaal niet overdreven vissig hoor, het zorgt puur voor een extra smaakje. En als je toch al olie nodig hebt voor het maken van de dressing, kun je deze net zo goed uit het blikje tonijn halen.

Mocht je nou niet zo van de tonijn zijn, dan kun je ook heel goed gerookte makreel of forel gebruiken voor deze salade. Er verandert dan verder niets aan het recept of de bereidingswijze.

tonijnsalade sperziebonen

Tonijnsalade sperziebonen

Eén van de, helaas weinige, groenten die mijn kinderen erg lekker vinden zijn sperziebonen. En een tonijnsalade met sperziebonen is een gouden combinatie. In de klassieke Salade Niçoise, een Franse salade met ei, tonijn en groenten worden vaak al sperziebonen gebruikt. En dat is natuurlijk niet geheel zonder reden. De smaken matchen gewoon onwijs goed!

Deze tonijnsalade maakte ik nèt een beetje extra door de sperziebonen te roosteren. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het tilt de salade naar een iets hoger niveau en maakt ‘m minder standaard. En bovendien nóg lekkerder om te eten!

Ik vind boontjes ook altijd erg lekker om koud te eten, dus voor mij persoonlijk vormen ze een perfecte groente om je maaltijdsalade mee aan te kleden. Strikt genomen gebruikte ik in onderstaand recept haricots verts, maar aangezien het een prima door het ander te vervangen is, maak ik geen onderscheid tussen die boontjes.

maaltijdsalade tonijn

Geroosterde sperziebonen

Het idee voor geroosterde sperziebonen komt niet van mezelf. Ik zag het Denise van The All-Day Kitchen een keertje doen op Instagram en zij noemde het de allerlekkerste manier van boontjes bereiden. Als je ze eenmaal een keer hebt geroosterd in de oven, wil je ze nooit meer anders eten. Aldus Denise zelf.

En dus moest ik het een keer proberen. Want hoewel ik boontjes prima te eten vind, is het nou niet direct mijn lievelingsgroente. Maar ik moet eerlijk zeggen: geroosterde sperziebonen zijn inderdaad onwijs lekker. Door de boontjes in de oven te roosteren worden ze een beetje knapperig en dat maakt ze in combinatie met de andere ingrediënten in deze salade, extra lekker.

Bovendien zul je de aardappeltjes in dit recept ook al moeten roosteren, dus het is een kleine moeite om de boontjes ernaast te leggen op de bakplaat.

Zorg ervoor dat je de boontjes (en aardappeltjes) rijkelijk besprenkeld met olijfolie, peper en zout. En hou de boontjes vooral ook een beetje in de gaten. Richting het einde van de baktijd hebben ze de neiging om heel snel te donker te worden en dat maakt ze qua smaak een beetje bitter. Dat is minder lekker en zonde van de groenten.

maaltijdsalade tonijn geroosterde sperziebonen

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

maaltijdsalade met tonijn
4.25 van 4 stemmen

Maaltijdsalade met tonijn en geroosterde sperziebonen

De combinatie tonijn en sperziebonen is altijd een goede, maar door de sperzieboontjes tegelijkertijd met de aardappels in de oven te roosteren, wordt deze salade nog véél lekkerder. Ideaal om als meeneemlunch te maken!
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 200 g krieltjes – gewassen
  • 250 g haricots verts of sperziebonen
  • 1 rode ui – in halve ringen
  • 200 g tonijn uit blik op olie
  • 100 g romaine sla – in reepjes

Dressing

  • 2 el mayonaise
  • 1 el olie uit het blikje tonijn
  • 1 tl mosterd of mosterdazijn
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220℃ hetelucht.
  • Verspreid de krieltjes en de boontjes over de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Rooster de aardappels en boontjes 25 minuten.
  • Hussel ondertussen de rode ui, tonijn en romaine door elkaar en voeg hier de aardappels en boontjes aan toe.
  • Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar en schep dit door de salade. Serveer direct of bewaar in de koelkast.
Gang: salade
Keuken: Hollands
Trefwoord: aardappelsalade, maaltijdsalade, sperziebonen, tonijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close