Geroosterde bloemkool met opgeklopte feta

Hold your horses, deze geroosterde bloemkool met opgeklopte feta is je favoriete bijgerecht voor deze herfst. Ik weet het bijna zeker. Het heeft máánden geduurd voordat het recept zijn plekje van mijn to make-lijstje inruilde voor een plekje in de keuken, maar eindelijk is het zo ver.

En nu denk ik: waarom heb ik dit niet eerder gemaakt? Het klinkt ontzettend simpel: geroosterde bloemkool, opgeklopte feta en dat is het. Maar het is echt onwijs lekker. Heerlijk om als bijgerecht op tafel te zetten met geroosterde aardappeltjes en een lekker stoofgerecht.

In het artikel van vandaag leg ik je precies uit hoe je op de allerlekkerste manier geroosterde bloemkool maakt en hoe je, heel eenvoudig, feta opklopt zodat het nóg lekkerder wordt.

Bloemkool met opgeklopte feta

Geroosterde bloemkool maken

Bloemkool roosteren is denk ik mijn favoriete manier van deze groente bereiden. Gewoon gekookt vind ik bloemkool ook erg lekker, maar in de oven krijgt het toch een net iets andere smaak en dat vind ik zálig. Net als vrijwel met alle groenten trouwens. De oven is mijn beste vriend als het op groenten aankomt.

De manier waarop de bloemkool voor dit recept wordt geroosterd, maakt ‘m nog een stukje lekkerder. Ik voeg namelijk nog twee extra ingrediënten aan de bloemkool toe, naast olie, om het extra lekker te maken.

De knoflookpoeder en Parmezaanse kaas zorgen voor een heerlijke smaak en door de bloemkool 30 minuten in de oven te roosteren, wordt de kaas ook nog eens krokant. En die krokante stukjes gaan weer perfect samen met de romige, opgeklopte feta en de zacht gegaarde bloemkool.

Dezelfde methode van bloemkool roosteren gebruikte ik ook in mijn Orzo met geroosterde bloemkool en knoflookchampignons recept. Ook een dikke tip trouwens, om dat gerecht een keer te maken.

Mijn favoriete bloemkool recept

Ik denk dat deze geroosterde bloemkool met opgeklopte feta inmiddels een van mijn favoriete bloemkool recepten is geworden. Waar ik vroeger het idee had dat bloemkool alleen gekookt werd gegeten, als onderdeel van een AGV’tje en eventueel vergezeld van kaassaus, weet ik inmiddels wel beter. Steeds meer krijg ik een voorliefde voor deze groente. Op OMF staan dan ook al een heel aantal lekkere bloemkool recepten.

Naast deze geroosterde bloemkool met opgeklopte feta, zou je onderstaande recepten ook echt eens moeten proberen:

Vooral de bloemkoolcurry en de bloemkool-truffelpuree zijn absolute toppers voor de herfst.

Bloemkool bijgerecht

Zoals ik al eerder zei, is deze geroosterde bloemkool een i-de-aal bijgerecht voor de herfst. Het is romig, knapperig, zacht van smaak en ergens ook weer een beetje pittig dankzij de chilivlokken.

Ik at het hele bordje leeg als lunch, dat krijg je als je zoveel kookt als ik, maar het lijkt me heerlijk om op tafel te zetten met een lekker stoofvlees-gerecht (zoals de Hachee 2.0) en krokante aardappeltjes. Beetje appelmoes erbij voor het zoete – ja hoor, ik zie het helemaal zitten.

De opgeklopte feta heeft een vrij zachte smaak, waardoor je het gerecht goed kunt serveren met andere (krachtige) gerechten. Een multi inzetbaar gerecht en echt eentje waar je naar terug blijft grijpen als je ietwat inspiratieloos bent.

Ook voor de feestdagen lijkt deze geroosterde bloemkool met opgeklopte feta me een topper!

geroosterde bloemkool met opgeklopte feta

Opgeklopte feta maken

Opgeklopte feta heb je veel vaker voorbij zien komen op Ohmyfoodness. De Opgeklopte feta met citroen en knoflook is een fijn basisrecept en maak ik zeer regelmatig in de zomermaanden. Voor de variatie is mijn Hummus & geklopte fetadip weer een topper.

Maar ook de geroosterde bloemkool serveren we dus met opgeklopte feta. Mocht je een hakmolentje of foodprocessor hebben, dan is opgeklopte feta echt een eitje om te maken. Heb je geen van deze apparaten, dan zul je aan de slag moeten met een vork (prakken van de feta) en garde voor het opkloppen.

Het fijne is: alle ingrediënten kunnen tegelijkertijd in het hakmolentje. Laat het molentje lang genoeg draaien zodat de knoflook niet meer zichtbaar is en de opgeklopte feta een heerlijke zachte textuur heeft gekregen. Het is de bedoeling dat er uitziet als dikke yoghurt, zo glad dus.

Heerlijk met geroosterde bloemkool dus, maar ook zálig met knisperend vers broodje.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

bloemkool bijgerecht feta
5 van 1 stem

Geroosterde bloemkool met opgeklopte feta

Search no more als je op zoek was naar een lekker bijgerecht. Voor de herfst is deze geroosterde bloemkool met opgeklopte feta favoriet. Zacht, romig, knapperig… het komt allemaal samen in dit gerecht.
Porties4 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier
  • hakmolentje of foodprocessor

Ingrediënten

Geroosterde bloemkool

  • 600 g bloemkool – in roosjes
  • 3 el olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 1 tl knoflookpoeder

Opgeklopte feta

  • 100 g ricotta
  • 150 g feta
  • 1 teentje knoflook
  • sap van 1/2 citroen

En verder

  • 30 g amandelstiften
  • 1 tl chilivlokken
  • extra vergine olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een kom en voeg hier de olie, Parmezaanse kaas en knoflookpoeder aan toe.
  • Schep goed om en verspreid de bloemkool over de bakplaat.
  • Rooster de bloemkool 30 minuten in het midden van de oven, tot de groente zacht is en de kaas krokant. Draai de bloemkoolroosjes halverwege de baktijd een keertje om.
  • Doe ondertussen alle ingrediënten voor de opgeklopte feta in een hakmolentje en maal het geheel fijn tot een zachte crème.
  • Rooster de amandelstiften in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Smeer de opgeklopte feta op een bord en leg hier de bloemkoolroosjes bovenop.
  • Garneer met extra vergine olijfolie, chilivlokken en de amandelstiften.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: bijgerecht, geklopte feta, geroosterde bloemkool, groentegerecht, opgeklopte feta, vegetarisch

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close