Venetië en waarom ik het niet fantastisch vond

Afgelopen zomer waren wij op vakantie naar Italië en zaten we in de buurt van Venetië. Onze camping bevond zich in Cavallino en vanuit daar ben je binnen een uurtje in Venetië. Hoewel we de camping absoluut niet zo hadden uitgezocht dat we naar de stad konden gaan, vonden we wel dat we dankzij de ligging een dagje naar naar Venetië moesten. De meningen over Venetië zijn nogal verdeeld. Waar de één lyrisch wordt bij alleen al de aanblik van de stad en zichzelf urenlang struinend door de smalle straatjes ziet lopen, komt de ander er een stuk minder enthousiast vandaan. Zelf behoor ik tot die laatste groep en vandaag vertel ik je waarom ik Venetië niet fantastisch vond.

Venetië

1. Het is er véél te druk

Venetië is een van de meest bekende toeristische steden in Italië. En dat merk je, zeker in het hoogseizoen. Mocht je een bezoekje aan deze stad willen plannen dan raad ik je aan dit niet in het hoogseizoen te doen. Wij waren er eind augustus en hoewel we er redelijk vroeg in de ochtend waren, was het er stik druk. Toen we aan het begin van de middag weer teruggingen was het nóg drukker dus ik wil er niet over nadenken hoe druk het er zou moeten zijn rond een uur of drie. Massatoerisme heeft hier en daar ook wel zijn charmes hoor, je geniet collectief van de dingen die je om je heen ziet. Het grote minpunt is echter dat je wel je best moet doen om iets te zien. Wil je bijvoorbeeld de San Marco van binnen bekijken, wat door iedereen aangeraden wordt, dan moet je er wel rekening mee houden dat je een uur of twee in de brandende zon in de rij moet staan. Midden op het plein ja, zonder beschutting.

Daarnaast is Venetië natuurlijk niet heel ruim opgezet. De straatjes zijn smal en klein, evenals de vele bruggen. Mooi en picture perfect, wel heel claustrofobisch als je er met duizenden toeristen loopt en er ook nog een koerier tussendoor moet met een kar vol vracht.

2. Het is ontzéttend overpriced

Massatoerisme heeft daarnaast nog een groot nadeel en dat is wel de automatisch opvoering van alle prijzen. Nu zijn wij niet de personen die zich inhouden op vakantie. Als we uit eten willen gaan we uit eten en we draaien vrijwel geen enkele cent om. Maar €80 voor nog geen half uur in een gondel zitten is pure afzetterij als je het mij vraagt.

Venetië

3. Na één brug en één straatje heb je de hele stad wel gezien

Veel gehoord over Venetië is dat het er zo prachtig en authentiek is. Deels ben ik het ermee eens. Ja, ik vind het er echt Italiaans en ja, die kleine kanaaltjes zijn wel echt leuk om even te zien. Kleine straatjes hebben zeker hun charmes en als je naar boven kijkt zie je heel veel moois. Maar heel eerlijk? Loop één straatje door, één bruggetje over. Sla daarna de hoek om en je zult exact hetzelfde tegenkomen. Het is allemaal een beetje van hetzelfde in Venetië.

4. De mensen zijn er niet zo vriendelijk

Tot slot de mensen, ik werd gewoon niet zo blij van ze. De helft van de mensen in Venetië, en dan heb ik het over de mensen die er werken – niet de toeristen, kijken boos en/of onvriendelijk. Snap ik enigszins wel want met duizenden toeristen per dag geloof ik best dat je geduld op een gegeven moment op is. Maar als je dan ergens op een terras gaat zitten en iets te eten en drinken besteld, verwacht je wel met fatsoen behandelt te worden en dat heb ik in Venetië niet meegemaakt. Zowel bij straatverkopers, de medewerkers in restaurants en de ticketverkopers voor de boten, moet je mazzel hebben om überhaupt al begroet te worden.

Venetië

Is Venetië dan helemaal niet de moeite waard? Nou, dat vind ik wellicht iets overdreven. Ik vind namelijk zeker dat je minstens één keer in je leven in Venetië moet zijn geweest, puur om het gevoel van de stad te krijgen en het te hebben gezien. Maar één keer was voor mij meer dan genoeg, het is niet een stad waar ik snel nog een keer heen ga of überhaupt nog een keer heen wil. Het is een been there done that stad en ja, er zijn zeker mooiere steden in Italië. Zo vind ik Rome en zelfs Turijn een stuk meer de moeite waard.

Of de stad pluspunten heeft? Natuurlijk wel. Als je naar boven kijkt zie je tal van mooie gebouwtjes, balkonnetjes en raampartijen. Iets waar ik altijd heel blij van word. Daarnaast kun je er goed winkelen en is het San Marcoplein absoluut een bezoekje waard. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen als je een dag in Venetië spendeert, maar of ik het iedereen zou aanbevelen? Neh.

Join the Conversation

 1. Marlotte says:

  Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar het trekt mij ook niet echt. Mede door de verhalen over, inderdaad, de drukte, prijs en de vriendelijkheid van de mensen. Jammer!

 2. Daniëlle says:

  Haha, mijn ouders riepen altijd Venetië daar moet je niet heen gaan. Het staat dus ook niet zo hoog op mijn travel wishlist. Jouw verhaal bevestigd weer eens dat, dat ook een goede keuze is!

 3. Julia says:

  Ik ben er talloze keren geweest in vrijwel elk seizoen (woonden vrienden) en ik vind het fantastisch. Vooral in de winter. Om het massatoerisme enigszins te ontwijken zijn wij ook eens met de waterbus naar burano en murano geweest (eilandjes met gekleurde huisjes en waar het glas geblazen wordt). Veel minder druk en heel erg mooi.

 4. Maris Maria Renne says:

  Toch ben ik nieuwsgierig naar Venetië! Je foto’s zijn wel prachtig :-)
  Ik zet het op mijn to do lijst: weekendje Venetië in laagseizoen en zonder verwachtingen. Check!

 5. Jolien says:

  Ik snap je standpunten Sabine maar met een ander planning is je beleving in Venetie stukken beter!

  1. Bezoek de stad ’s ochtends vroeg en ’s avonds. De horden dagjestoeristen trekken vanaf een uur of zes, zeven de stad weer uit en dan is het veel aangenamer! Dan komen de locals ook naar buiten en is het zalig om langs een kanaaltje te zitten en te kijken hoe de stad tot leven komt..

  2. Zoek adresjes van locals op voor tips over restaurantjes en bars. Zo aten wij op een prachtlocatie aan het water heerlijke pizza voor nog geen 10 euro, en ontdekten we authentieke bar waar je €0,90 betaalde voor een prosseco! Lekker, goedkoop en ook nog eens vriendelijke service!

  3. Concentreer je bezoek op de minder drukke wijken zoals Cannaregio en Dorsoduro. Je hebt dezelfde sfeer als in rond San Marco, maar met minder drukte! Natuurlijk is San Marco een must, maar ik zou er zeker niet op focussen!

  We bezochten de stad eind augustus, net tijdens het drukke filmfestival, en met deze tips hebben we echt een toffe trip gehad!

 6. Marije says:

  Preach, sister! Ik vond Venetië ook geen zak aan. Cappuccino voor 9 euro, een stukje citroen bij mijn vis 3 euro, chagrijnige mensen en stinkend water. Mij zie je er niet weer. Het enige leuke van Venetië vond ik de watertaxi en de Biënnale waar we mooie kunst hebben gezien.

 7. Burano en murano lijken mij erg leuk, Venetië zelf lijkt mij inderdaad veel te druk en toeristisch.

 8. MARIJKE says:

  Ik ben er zelf nog nooit geweest maar ik moet zeggen dat het mij ook niet zo trekt. Al ben ik het met je eens dat je er wel 1x in je leven moet zijn geweest!

 9. Marloes says:

  Grappig, ik heb een totaal andere ervaring. Wij zijn er lekker met de auto heen gereden (wel vroeg), parkeergarage was nog niet vol. Toen een leuke boottocht naar de stad. Doge paleis en de enorme rij enzo idd overgeslagen. Lekker koffie gedaan in een achteraf straatje en weer ergens anders gegeten, ook prima betaalbaar. Koffie was geloof ik 1,50 ofzo. Pizzaatje een tientje. We hadden zon kaart waar mee je hop on hop off van de bootjes kon. Dus zijn we daarmee heel Venetie rond gevaren. Leuke dag, leuke doorkijkjes gezien. Geen gondel genomen uiteraard, maar daar van weet je gewoon dat je uitgekleed wordt. halverwege de middag zijn we weer blij terug gereden naar het Gardameer. Prima dagtochtje en ik zou er best nog eens heen willen. Wij waren er eind juli.

 10. Steffi says:

  Grappig dat je hier over schrijft! Ik ben afgelopen zomer voor het eerst in Venetie geweest, en ja het is rete druk maar ik vond het zo machtig mooi dat ik daar gewoon doorheen kon kijken. Ik denk inderdaad dat er ook genoeg authentieke restaurantjes zijn waar je wél echt Italiaans eten krijgt voor een eerlijke prijs.

 11. Marie says:

  Je moet je gewoon lekker laten verdwalen in de stad dan is het prachtig en voel je de echte sfeer, en dan vooral in de nacht. Ik ben er een week geweest en heb me geen moment verveeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close