Travel Tuesday: Wat te eten in Japan naast sushi

Als ik aan Japan of Japanse restaurants denk, denk ik eigenlijk direct aan sushi. Ik hou van sushi. Het is serieus een van de weinige gerechten die ik iedere dag wel zou kunnen eten en waar je me echt wakker voor kunt maken. Sushi eten in Japan staat dan ook op mijn all-time bucketlist. Maar Japan één op een verbinden met sushi is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Het land heeft natuurlijk nog veel meer te bieden, ook op culinair gebied. Vandaar vandaag Wat te eten in Japan naast sushi, om het water nog even extra in je mond te laten lopen en de hunker naar Japans eten te vergroten.

TempuraTempura
Laat ik veilig beginnen en iets noemen waar ook wij dankzij de komst van de vele Japanse restaurants wel bekend mee zijn: Tempura. Tempura is eigenlijk de naam van het beslag dat wordt gebruikt en niet zozeer van het gerecht zelf. Voor Tempura worden groenten, vis of vlees in tempurabeslag gedoopt en daarna kort gefrituurd. Tempurabeslag kun je bij diverse toko’s kant en klaar kopen, maar zelf maken kan ook. Hier heb je bloem, maïzena, eiwitschuim en peper en zout voor nodig.

IzakayaGyoza
Gyoza ken je misschien ook wel, je hebt het voorbij zien komen in het artikel over Izakaya. Het zijn luchtige, lichte dumplings die hun oorsprong eigenlijk kennen in China maar ook in Japan razend populair zijn. De dumplings kunnen gevuld zijn met tal van ingrediënten. Zowel groenten, vlees als vis worden regelmatig gebruikt.

YakitoriYakitori
De Japanse saté als ik het zo mag noemen. De traditionele varianten worden doorgaans gemaakt van lever of kip dat in stukken wordt gesneden, aan bamboestokjes wordt geregen en vervolgens op houtskool wordt gegrild. In Japan zelf schijn je tal van goedkope Yakitori stalletjes tegen te komen op straat. Dat zou ik zelf wel eens willen zien (en proeven!).

RamenRamen
Ramen is een Japans noedelsoepgerecht. Het bestaat uiteraard uit noedels die geserveerd worden in vlees- of visbouillon dat vaak op smaak wordt gebracht met sojasaus. Aan Ramen kunnen diverse toppings worden toegevoegd. Dingen die je vaak voorbij ziet komen zijn: plakjes varkensvlees, gedroogd zeewier en bosuitjes.

TeishokuTeishoku
Wanneer je neerstrijkt in een Japans restaurant zul je regelmatig Teishoku voorbij zien komen. Dit zijn hoofdgerechten waar sowieso misosoep en rijst bij geserveerd wordt. De overige gerechten/ingrediënten zijn variabel. Gestoomde of rauwe vis, gegrild vlees of diverse groenten. Het zorgt vaak voor een kleurrijke samenstelling aan kleine potjes en schaaltjes  op tafel wanneer je Teishoku bestelt.

Shabu ShabuShabu Shabu
Hoewel Shabu Shabu velen van ons direct doet denken aan de Japanse restaurantketen in Nederland, is het oorspronkelijk de naam van een echt Japans gerecht. Dunne repen vlees worden aan tafel bereid door ze in kokend water te dopen. Vervolgens wordt het vlees met diverse dipsauzen en bijgerechten opgegeten. Vergelijk het een beetje met fonduen al wordt bij Shabu Shabu ook echt op de snijwijze van het vlees gelet.

OkonomiyakiOkonomiyaki
Okonomiyaki is misschien wel het meest leuke gerecht om te eten wanneer je in Japan bent. Deze Japanse pannenkoek (vrij vertaalt als gekookt zoals je wilt) wordt gemaakt op een Teppan (de plaat waar je Teppanyaki gerechten vanaf krijgt). Er bestaan diverse bereidingswijzen. In sommige regio’s mengen ze alle ingrediënten eerst met het pannenkoekbeslag en wordt de pannenkoek daarna pas gebakken, in andere regio’s worden de overige ingrediënten echt als toppings gebruikt en wordt de Okonomiyaki op een bedje van noedels gelegd.

Natuurlijk heeft Japan nog veel meer gerechten die echt de moeite waard zijn, maar ik heb voor mijn gevoel de meest bekende en must-eat gerechten eruit gehaald.

Voor welk van de bovenstaande gerechten zou jij wel naar Japan willen?

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van Royalty Free stockfoto’s.

Join the Conversation

 1. Marije says:

  Jaaaa, Japan! Waarschijnlijk gaan manlief en ik daar volgend jaar naartoe. Lijkt me zó gaaf! Ik ben wel benieuwd naar de Okonomiyaki, heb er namelijk nog nooit van gehoord, haha.

 2. MySimplySpecial says:

  Ik wil heel graag een keer naar Japan!

 3. Twee fantastische afleveringen over Japan van Hairy Bikers Asian Adventure gezien op BBC laatst. Daar kreeg ik ook enorm zin van om naar Jaoan te gaan. De Okonomiyaki kwam daar ook langs trouwens

 4. Wat doe je me aaaaaan, ik wil echt NU naar Japan!! Ik ga dit weekend wel gewoon okonomiyaki maken en doen alsof ik in Japan ben :)

  1. Sabine Author says:

   Dat is een heel goed alternatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close