Travel Tuesday: De meest bizarre delicatessen

Wist je dat we er in Nederland helemaal niet zulke gekke eetgewoonten op na houden? Ok, ik vind ketchup bij de boerenkool lekker en eet mijn doperwtjes het liefst met mayonaise, maar echt bizarre Nederlandse gerechten kennen we voor zover ik weet niet. In andere landen is dit dikwijls een ander geval. Voor ons Hollanders is al snel iets ‘vreemd’ en veel mensen hanteren het ‘wat de boer niet kent eet ‘ie niet’ principe. Een leuk onderwerp voor Travel Tuesday vond ik en daarom zet ik de meest bizarre delicatessen graag voor je op een rij. Oja, hier krijg je overigens geen trek van waarschijnlijk en ook ik hanteer hierbij het zojuist genoemde principe…

Sannakjiwikipedia

Sannakji
Niets mis met wat inktvis zou je denken toch? Die eten we hier immers ook wel. Maar deze variant niet. In Korea hakken ze namelijk levende baby octopussen fijn (niet alleen smerig, ook heel zielig) welke ze vervolgens besprenkelen met sesamolie en daarna direct serveren terwijl de tentakels nog bewegen. Brr.

Balut
Nog zoiets bizars is het gerecht Balut dat ze graag eten op de Filippijnen. Balut is een ontwikkelende embryo van een kip of eend dat levend in het ei wordt gekookt en vervolgens opgegeten wordt. Deze ‘snack’ wordt doorgaans gegeten bij een lekker biertje. De meest ideale leeftijd van Balut is 17 dagen. De foto’s waren naar mijn idee te heftig om te plaatsen. Google ernaar als je het wilt zien!

snake winewikipedia

Snake Wine
Snake wine is zoals de naam al doet vermoeden een alcoholische wijn die verkregen wordt door hele slangen te laten trekken in rijstwijn. In eerste instantie werd het in China vaak gedronken maar ook in Vietnam vinden we deze delicatesse terug. Het importeren van deze wijn is overigens in de meeste landen verboden. Er worden dikwijls cobra’s gebruikt voor deze wijn en deze staan om de lijst van bedreigde diersoorten.

hakarlviaggiandonelmondo.it

Hakarl
Je zou kunnen denken dat je op de bovenstaande foto bijzondere surimi ziet en je komt er best wel bij in de buurt. Althans… Hakarl is een IJslandse snack dat wordt gemaakt van haai. So far so good, maar het wordt gemaakt van rot haaienvlees dat maanden wordt begraven en vervolgens twee maanden op een droogrek wordt gedroogd om het eetbaar te maken. Dan toch liever vers haaienvlees zou je kunnen denken, maar het schijnt dat het vlees van deze haaisoorten intens giftig is en dus niet zo te eten is.

casu marzuwikipedia

Casu Marzu
Wanneer je de vertaling van Casu Marzu opzoekt kom je terecht bij ‘rottende kaas’. Klinkt al niet heel appetijtelijk maar de methode die wordt gebruikt is nog veel ranziger. Deze kaassoort wordt namelijk net zolang te rijpen gelegd tot het feitelijk ver over de rottingsgrens heen is, tot het moment dat larven hun weg zullen banen door de kaas. De kaas wordt zowel gegeten met de levende larven, maar sommige mensen halen de larven er ook eerst uit. Het schijnt zo te zijn dat je de dode larven niet kunt eten, dan worden ze namelijk giftig. Ik denk dat ik helemaal niet hoef te proeven..

rocky mountain oystersgreatlost.com

Rocky Mountain Oysters
Oysters! Dat is een woord dat we kennen! Maar schijnt bedriegt want deze Rocky Mountain Oysters hebben alles behalve ook maar iets met oesters te maken. Het zijn namelijk gebakken testikels van een buffel. Oef… Ze schijnen het lekkerst te zijn in bierbeslag. Juist ja.

kumiswikipedia

Kumis
De allerlaatste delicatesse die ik met je ga delen is Kumis, een traditionele drank van de Turkse volken in Centraal-Azië. De drank wordt gemaakt van gefermenteerde melk van merries en wordt klaargemaakt in saba’s, zakken gemaakt van paardenhuid. Kumis bevat doorgaans zo’n 2% alcohol.

De meest disturbing delicatesse die ik vond waren ‘Fried Tarantula’s’ waar ze in Cambodja dol op schijnen te zijn, maar in verband met mijn spinnenfobie maakte mijn hart al een sprongetje bij het zien van de foto. Die heb ik dus niet in dit artikel opgenomen.

Dan doen wij het met onze typisch Hollandse bitterballen, drop en blokjes kaas toch heel wat minder gek, vind je niet?

Morgen weer een lekker recept online hoor. En volgende week een normale Travel Tuesday.

Join the Conversation

 1. milou says:

  Euuh, gadsie zeg. Ik weet nog dat je op twitter zei dat je onpasselijk werd van het schrijven van een artikel en dit is hem denk ik.

  Over die eieren met beestje er in had ik wel een sgehoord, uhhm het lijtk me zo vies!

  Eigenlijk alle dingen hioerboven hoef ik niet te proeven. Maar als ik een keuze moest maken dan de ‘oysters’ ;)

  1. Sabine Author says:

   Haha, dat is inderdaad dit artikel ja ;)

 2. Jennn says:

  Yuck! Ik hoef niks te proeven..

 3. Laura says:

  Die stierenballen heb ik gezien bij Jamie Olivers American Roadtrip. Hij vond ze nog erg lekker ook :’) haha.

 4. Kelly says:

  Ieeeehh ik word er een beetje onpasselijk van haha! Kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb Balut gegoogled, vrijwel meteen spijt. Dat ze dat beestje gewoon met huid en haar opeten, blegh…

  Ik heb trouwens zelf laatst een meelworm gegeten! Op een chocoladelolly, en klaargemaakt door de beste cateraar van Nederland, dat wel ;)

 5. Sabrina says:

  Wow, die slangen zien er eng uit zeg!

 6. Marieke says:

  Oh bahh! Gelukkig heb je die foto’s van balut niet geplaatst, maar helaas ben ik veel te nieuwsgierig en heb ik heel eigenwijs gegoogled. Wat vies! Doe mij dan maar een bitterbal hoor..

 7. Jildou says:

  Oké, dit klinkt echt allemaal heel erg vies

 8. Hester says:

  Als ik iets van deze lijst moest eten dan maar de Rocky Mountain Oysters denk ik, als je niet weet wát je eet tenminste. :P Ik snap echt niet dat er mensen zijn die dit voor hun plezier eten, allemaal zó nasty!

 9. MySimplySpecial says:

  Oh wow, wat een bizarre dingen! Hie ga ik ook voor het wat de boer niet kent principe.

 10. Judith says:

  Het zijn echt heel bizarre dingen, maar niet te snel oordelen! In Zweden eten ze Surströmming, dat is een vis die een jaar ongeveer in een potje heeft gezeten en dan eet je het. Klinkt heel ranzig en het stinkt ook ontzettend, maar is wel enorm lekker!

 11. Marlissa says:

  Wat een vieze dingen! Het ei van de Filipijnen heb ik vaker gehoord en gezien, iehl…

 12. sabine says:

  Haha eet smakelijk! Dat balut-ei moesten ze enige tijd geleden eten bij Peking Express. Werd er toen ook helemaal onpasselijk van. In Mexico heb ik wel gebakken sprinkhaan op. Ondanks alle eiwitjes en proteïnen, niet echt voor herhaling vatbaar. En de worm die we in Guatemala eerst naar binnen moesten werken, voordat we de Mezcal achterover sloegen, heb ik maar overgeslagen. Lang leve ons Hollandse broodje kaas;-)

 13. Nathalie says:

  Ik zag onlangs een reportage over tiger-bone-wine… ook echt disturbing!

  1. Sabine Author says:

   Oef.. dat lijkt me ook heel naar.

 14. Marita says:

  Ieuw… Delicatessen of niet, ik raak het niet aan!
  En rotte kaas… als kaas-hater my worst nightmare!

 15. My happy kitche n says:

  En dan word je toch nieuwsgierig….en ga je googlen naar balut. Urghhhh!

 16. Alice says:

  Stierenballen heb ik al eens gegeten. Is niet eens zo slecht. En ik heb gekarameliseerde tarantula gegeten. Eerlijk… smaakt gewoon naar suiker. Heel veel suiker.

  1. Sabine Author says:

   Wauw, bikkel! Ik heb een spinnenfobie dus gekarameliseerd of niet, daar kom ik echt niet bij in de buurt haha.

 17. Marloes says:

  Ik heb dat ei gegoogeld. Waarom zou je dat willen en kunnen eten?!

  1. Sabine Author says:

   Echt he? Dat snap ik toch ook niet helemaal..

 18. Marja says:

  Bah….wat vies allemaal! En maar goed dat je die spinnen er niet opgezet hebt, want anders had ik mijn tablet minstens een week niet aangeraakt! Neuh….Geef mij dan maar boerenkool met ketchup. Lijkt me ook niks,maar dat zijn dan nog “normale” producten! Enneh….doperwtjes met mayonaise zijn écht lekker! Heb je ze trouwens weleens geprobeerd met slasaus en een heel klein snufje zout? Gewone naturel slasaus van Calvé. Verrukkelijk. Echt een aanrader! Hihihihi Over abnormaal gesproken……. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close