Het mooiste plekje in Zuid-Frankrijk: Bormes Les Mimosas

Een aantal weken geleden was ik samen met vriendinnetje Nanda op een korte roadtrip naar Zuid-Frankrijk. In drie dagen deden we vier kuststeden aan: Cassis, Six Fours les Plages, Le Lavandou en we eindigden bij Bormes Les Mimosas. Hoewel ik al onder de indruk was van Cassis en Six Four is de uitdrukking save the best for last hier zeker van toepassing. Al toen we Bormes Les Mimosas binnenreden werd ik verliefd op het uitzicht, maar tijdens de stadswandeling werd dit gevoel alleen maar sterker. Wat is dit een prachtig dorpje zeg. Iedere straathoek zorgde wel voor een fotomoment. Beter neem je een volle accu mee in je camera want je blijft maar fotograferen hier.

Bormes Les Mimosas maakt deel uit van het arrondissement Toulon. Het ligt tegen een heuvel aan op ongeveer 5 kilometer afstand van Le Lavandou dat weer aan de Middellandse Zee ligt. Je komt er het beste met de auto want openbaar vervoer is er nauwelijks. Aan de rand van het dorp vind je diverse (gratis!) parkeerplekken, het centrum zelf kun je met de auto niet in. Dit betekent ook direct dat je maar beter goede schoenen aan kunt trekken. In Bormes Les Mimosas vind je namelijk geen perfect geasfalteerde wegen maar zul je het moeten doen met kinderkopjes en hier en daar vrij steile trappetjes. Dit draagt wel bij aan de look en feel van de stad dus wat mij betreft is het alleen maar positief, maar houd er wel even rekening mee.

Wanneer je naar Bormes Les Mimosas kijkt is het dorp in feite opgedeeld in twee delen: het bovenstede deel loopt van Rue Carnot tot de klokkentoren en is het oude deel, een echt oud dorpje uit de twaalfde eeuw. Persoonlijk mijn favoriete deel van de stad. Daarbeneden is het iets moderner, deze gebouwen zijn gebouwd in de 16e eeuw. Vroeger vormden Le Lavandou en Bormes Les Mimosas nog één stad, pas in 1913 zijn de steden van elkaar gescheiden. Toen heette de stad ook nog Bormes. In 1968 is de stad Bormes Les Mimosas gaan heten.

Wist je trouwens dat de stad de naam heeft te denken aan de Mimosa? Een bloem die meer dan 1.200 variaties kent waarvan er alleen al 90 in Bormes Les Mimosas te vinden zijn. Hoewel je zou denken dat het dus vooral in de lente erg mooi zou moeten zijn in de stad is de Mimosa juist een bloem die in de winter groeit. Wanneer je dus in de wintertijd in Bormes Les Mimosas loopt word je omgeven door gele en roze bloemen. Dat moet er echt prachtig uitzien.

Bormes Les Mimosas

Bormes Les Mimosas

Bormes Les Mimosas

Bormes Les Mimosas

Bormes Les Mimosas

Bormes Les Mimosas

Bormes Les Mimosas

Eigenlijk wil ik wel duizend woorden typen over Bormes Les Mimosas maar de foto’s zeggen al genoeg. Al struinend door de straatjes waan je je echt even in het oude Frankrijk. De kleurrijke gevels, oude stenen muren, kapelletjes, al die bloemen.. Het is er echt prachtig. Vanuit Marseille ben je ongeveer twee uur onderweg met de auto maar ik raad je aan gewoon een overnachting te plannen in Bormes Les Mimosas. Kom dan niet met een zwarte hutkoffer aanzetten want zoals ik al zei kun je niet met de auto het stadscentrum in. En eerlijk? Dat is juist een verademing. Het is zo stil, rustig en schoon in het stadje!

Via het office de tourisme kun je een guided standswandeling doen maar je kunt ook aan de hand van een plattegrond met zo’n elektronisch apparaatje een stadswandeling doen. Ik vind dat er altijd nogal knullig uit zien maar in Bormes is het echt een aanrader. De geschiedenis is zo rijk en de tour brengt je langs zulke mooie plekken die je eigenlijk niet moet/mag overslaan. Principes opzij en doen dus, zo’n stadswandeling.

Ik ga zelf in ieder geval echt nog een keer terug naar Bormes Les Mimosas. Het heeft mijn hart een beetje gestolen en hoewel ik helemaal niet zo’n francofiel ben, heeft Bormes het Frankrijk-imago voor mij een beetje opgewaardeerd.

Ben jij al eens in Bormes Les Mimosas geweest?

Join the Conversation

 1. Puck Christine says:

  Ohhhh wat is het toch een mooi dorpje! Ik denk dat ik er vroeger zo’n vijftig keer ben geweest. Om daar te komen (en nog verder) moet je best wel een stijle berg op. Mijn opa, vader en broer hebben tot zo’n zeven jaar geleden die berg opgefietst. M’n opa op z’n 75e op z’n slippertjes haha met kleinzoon van 15 jaar. Mooie tijden!

 2. Kelly says:

  Wauw wat prachtig! Ik ben er nog nooit geweest

 3. Rosanne says:

  IK WIL TERUG. Nu.

 4. Margot says:

  Dit plaatsje ken ik niet, maar als ik aan Frankrijk denk dan zie ik wel precies deze plaatjes voor me!

 5. happybudgetcooking says:

  Zuid Frankrijk is en blijft een mooie streek. Alsof je in een totaal ander land terecht komt vergeleken met Noord-Frankrijk.

 6. Sieglinde says:

  Oh ziet er prachtig uit! Ik was vorig jaar helemaal weg van La Ciotat, dat vlakbij Cassis ligt. Zeker ook een aanrader als je nog eens daar in de buurt bent. En vooral een boottochtje naar L’île Verte nemen vanuit La Ciotat. Een klein onbewoond eilandje vol groen en met prachtige kleine strandjes om te baden. Zuid-Frankrijk is voor mij ook een ontdekking geweest, maar ik verkies het in de Paasvakantie of zo, want dan is het er minder warm :)

 7. Oh wat geweldig om dit weer te zien. Dit was altijd mijn favoriete vakantieplek als ik met mijn vader mee op vakantie ging. Twee jaar geleden nog gingen we elk jaar naar aan vakantiehuisje op loopafstand van het dorpje. Echt mijn nummer 1 plekje in Zuid-Frankrijk! :)

 8. Marjan van der Veer -Lugthart says:

  Och , met pijn in mijn hart……ik heb hier zoveel mooie momenten doorgebracht maar ook de zwartste dag van mijn leven….mijn lieve zus Mieke en haar man Ronald hadden daar een camping , mijn zus is inmiddels al bijna 31 jaar geleden overleden , ze was pas 24 ! En stierf in mijn armen .
  Maar dit word geen triest verhaal hoor , heb nog steeds een super contact met mijn zwager die van zijn camping Manjastre , inmiddels een paradijsje heeft gemaakt , mooie plaatsen , schitterend zelf gebouwd zwembad , je kan er eten er is een leuke bar , kortom …voor de kampeerders onder ons een prima plek !
  Bovendien kan je in Bormes en in le Lavandou heerlijk eten en dat is toch wat wij culi- fans willen nietwaar ?

 9. Barbara says:

  Ach, we hebben hier 2 jaar geleden nog niet zo ver vandaan gezeten en deze route gewoon niet gedaan! Omdat we het niet wisten. Ik ga het nu op mijn lijstje zetten…bovenaan! We hebben wel een heerlijke vakantie gehad hoor. Frankrijk vinden we eigenlijk altijd leuk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close