Verslag persreis Paznauntal Oostenrijk

Begin juli was ik op uitnodiging van CommuniGate mee op een perstrip naar het Oostenrijkse Paznauntal, ter ere van de opening van de Culinaire Jakobsweg. Over dit laatste evenement hebben jullie al meer kunnen lezen, maar ik wil je graag ook  nog even een kijkje gunnen in de perstrip zelf. Waar hebben we overnacht, wat hebben we gedaan en ik wil je vooral ook laten zien hoe prachtig Oostenrijk is. Nog nooit eerder was ik in Oostenrijk op vakantie geweest en eigenlijk heb ik ook nog nooit een bergvakantie gehad, dus je zult je kunnen voorstellen dat ik bij de eerste aanblik van het prachtige Paznauntal in Tirol compleet verliefd werd op de regio en het land.

persreis oostenrijk1

persreis oostenrijk2

De perstrip bestond in feite uit een gigantische groep van journalisten uit diverse landen. Iedere groep was verspreid over het dal en wij Nederlanders verbleven in Ischgl, één van de vier dorpjes in het Paznauntal. Om specifieker te zijn: we verbleven in Hotel Alpina, een vier-sterrenhotel aan de rand van het dorp dat vanaf mijn kamer een prachtig uitzicht gunde over het dal. Hotel Alpina is een echt wintersport hotel als je het mij vraagt: veel hout, vrij sober met enkel de basisvoorzieningen maar uiteraard wel een aantal sauna’s. Om eerlijk te zijn heb je in deze regio ook niet meer luxe nodig. Een zwembad zou wellicht lekker geweest zijn, maar dan hebben we het over details. De regio en Ischgl zelf nodigen je namelijk zo uit om er op uit te gaan dat je het bijna niet kunt veroorloven om meer tijd op de hotelkamer door te brengen dan noodzakelijk.

Naast het feit dat Tirol en daarbinnen het Paznauntal voornamelijk bekend staat vanwege haar wintersportfaciliteiten, is de regio ook in de zomer erg leuk om te verblijven. De prachtige omgeving nodigt uit tot lange wandelingen, intensieve fietstochten, klimtrips of spannende motorroutes. En actief bezig zijn is dan ook vooral hetgeen dat we hebben gedaan.

persreis oostenrijk3

persreis oostenrijk4

persreis oostenrijk5

persreis oostenrijk6Dit zijn brandnetelblaadjes en ja, je kon ze eten. Apart wel moet ik zeggen, het smaakte voornamelijk groen. Alsof je een willekeurig blad van een struik had geplukt en hierop begon te kauwen. Niet vies overigens, maar meer dan een blaadje ging er bij mij niet in. Heeft misschien ook te maken dat de randjes van de bladeren vrij scherp waren, niet echt een smaakgenot.

persreis oostenrijk7

Op de eerste volle dag werden we per busje vervoerd naar Kappl, het tweede dorpje dat je tegenkomt wanneer je vanuit Innsbrück het Paznauntal komt binnen rijden. Van hieruit namen we de skilift omhoog om vervolgens een wandeling te maken richting Alpe Dias waar deze zomer de tentoonstelling Alpine Life wordt gehouden. Alpine Life gaat met je mee terug in de tijd en laat mensen spreken die vroeger in de bergweiden woonden en werkten. In de weilanden wordt nog altijd melk- en kaas geproduceerd en uiteraard lieten ze ons dit zien. Dit resulteerde uiteindelijk in het eten van een verse kaassouflé en andere lokale specialiteiten. Erg lekker en natuurlijk ontzettend leuk om de productie achter zo’n gerecht te zien. Aan diverse picknicktafels genoten we van het prachtige weer, de leuke omgeving en het geweldige uitzicht.

Langs het Sunny Mountain meer wandelden we uiteindelijk terug naar het bergstation. Sunny Mountain is een miniatuur pretparkje voor kinderen met diverse speeltoestellen, een meer met aanlegsteiger en een grote rodelbaan. Gezinnen met kinderen kunnen zich hier prima de hele dag vermaken en genieten van het prachtige uitzicht over het Paznauntal. Neem een grote picknickmand vol lekkers mee en strijk neer op een van de vele picknicktafels en met mooi weer is de dag gegarandeerd een succes. En de skilift? Die brengt je gelukkig ook weer naar beneden.

De reistijd tussen de diverse dorpjes in het Paznauntal is overigens prima te doen. De dorpjes liggen allemaal achter elkaar en hierdoor moet je het ene dorpje wel door om bij het andere te komen. Van Ischgl (het derde dorp in rij) naar Kappl was het een minuut of twintig met de auto.

Wij sloten onze dag af met een diner in Hotel Trofana Royal, een Gourmet & Relax Hotel dat ongetwijfeld een van de duurdere hotels in de regio is. De keuken onder leiding van Martin Sieberer is geweldig, Martin zelf ook overigens, en de allure en de ambiance van het hotel is fantastisch. Luxe wordt hier gecombineerd met gezelligheid en dat maakt het met recht een speciaal hotel. Hotel Trofana Royal ligt vlakbij de skilift midden in Ischgl en is daarom bij uitstek geschikt als accommodatie tijdens de wintersportvakanties.

persreis oostenrijk8

persreis oostenrijk10

persreis oostenrijk11

Zoals ik al zei kun je in de zomermaanden ook prima terecht in het Paznauntal voor de nodige activiteiten en dat hebben we zelf uiteraard ook mogen ervaren. Op dag drie en vier maakten we met de mountainbike de klim naar de Jamtalhütte in Galtür, het vierde en tevens laatste stadje in het dal. Wanneer je niet zo van het (enorme) inspannen bent kun je bij de lokale Intersport ook E-bikes huren of de wandelschoenen aantrekken en al lopend naar boven gaan. En ik kan je vertellen dat deze klim naar twee kilometer hoogte, de route is zelf is negen kilometer absoluut geen straf is. Op sommige momenten mag het dan wat zwaar zijn, het adembenemende uitzicht loont de moeite. Zo af en toe moet je een aantal koeien met klinkende bellen ontwijken, over kleine waterstroompjes heen stappen en je flesje vullen bij een van de talloze heldere watertjes. Vergeet vooral je fotocamera niet mee te nemen, ik had zelf iedere vijf meter wel willen stoppen om foto’s te schieten. Fantastisch. Vooral de kleine waterstroompjes, de hoge bergtoppen met de sneeuw en het groen vond ik prachtig. Eenmaal boven aangekomen kun je in de Jamtalhütte genieten van diverse culinaire heerlijkheden genieten alvorens je begint aan de weg terug.

Slechts vier dagen mocht ik doorbrengen in het prachtige Paznauntal in Oostenrijk en eigenlijk is dat niet genoeg. Het had me geweldig geleken om nog een prachtige bergwandeling te maken en om meer van de andere dorpjes te zien. Reden genoeg om er nog een keer heen te gaan, maar wellicht dan voor de wintersport. Ondanks dat er tijdens de zomermaanden ook voldoende activiteiten worden georganiseerd, merk je voornamelijk aan de hotels en de talloze après-ski hutten dat het toch nog een wintersportimago heeft. Geen probleem, dan maak ik dat ook nog eens mee! We hopen dit jaar of anders volgend jaar weer naar Oostenrijk af te kunnen reizen om wederom te genieten van de prachtige omgeving.

Ben jij al eens in het Paznauntal geweest?

Join the Conversation

  1. MySimplySpecial says:

    Wat een mooie foto’s!

    1. Sabine Author says:

      Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close